Reklama

Zostali vám z nezjedeného jedla zemiaky? 4 TOP recepty, v ktorých sa dajú využiť: Hotová MŇAMKA

Zemiakové pyré

Zdroj: shutterstock

Reklama

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nerady vyhadzujete nezjedené jedlo, nad ktorým vaša rodina ohŕňa nos? Tak to nerobte! Máme pre vás skvelé tipy, ako ho zužitkovať v chutných receptoch. Odteraz sa všetko zje!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Upečte si s nami kysnuté koláčiky so slivkovou plnkou a s mandľovou posýpkou.

    Ultrarýchla zemiaková polievka

    4 porcie

    150 g zemiakového pyré ● 2 mrkvy● 1 pór ● 150 g slaninky ● olej● 1 l zeleninového vývaru ● 1 mozzarella (guľatá) ● soľ ● mleté čierne korenie● 1 špekáčik ● oregano ● bazalka

    Mrkvu ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Slaninku nakrájame na rezance a pór nasekáme nadrobno. Všetko pridáme na rozpálený olej a opečieme dosklovita. Môžeme pridať aj 1 nakrájaný zemiak. Zalejeme vývarom a pridáme zemiakové pyré a mozzarellu nakrájanú na malé kúsky. Varíme za stáleho miešania, kým sa pyré a syr nerozpustia. Dochutíme soľou, korením, bylinkami. Pridáme špekáčik nakrájaný na malé kúsky a opečený na troche oleja.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 10 minút

    Zdroj: shutterstock

    Ultrarýchla zemiaková polievka

    Zemiakový kiš so šampiňónmi

    4 porcie

    300 g zemiakového pyré ● 1 cibuľa● 2 PL špaldovej múky ● 100 g syra● 300 g šampiňónov ● 1 veľká červená paprika ● 3 vajcia ● 3 PL mlieka●  1/2 papričky čili

    Zemiakové pyré vymiesime spolu s vajcom a múkou na hladké cesto, vyvaľkáme a preložíme na vymastenú tartovú formu. Huby očistíme a nakrájame. Cibuľu nasekáme nadrobno. Papriku nakrájame na menšie kocky. Všetko pridáme na panvicu s rozpáleným olejom a krátko orestujeme. Pridáme aj papričku čili. Zmes nanesieme na cesto a posypeme strúhaným syrom. V mise vyšľaháme 2 vajcia s mliekom dopenista a nalejeme na zeleninu. Pečieme 30 až 40 minút pri teplote 180 °C. Podávame so šalátom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: shutterstock

    Zemiakový kiš so šampiňónmi

    Zemiakový chlebík

    1 bochník

    300 g zemiakového pyré ● 340 g hladkej špaldovej múky ● 120 g celozrnnej špaldovej múky ● 90 g žitnej múky● 20 g čerstvého droždia ● 230 ml vlažnej vody ● 1 ČL cukru ● 2 ČL soli

    Droždie rozmiešame spolu s cukrom vo vlažnej vode, pridáme ostatné prísady a dôkladne premiesime. Necháme 90 minút kysnúť na teplom mieste. Cesto dáme na pomúčenú dosku a viackrát poprekladáme. Potom vytvarujeme bochník a preložíme do rímskeho hrnca pokropeného vodou. Povrch bochníka potrieme trochou vody a žiletkou narežeme pekné vzory. Hrniec vložíme do studenej rúry na spodnú priečku, teplotu nastavíme na 240 °C a pečieme 50 až 60 minút. Krátko pred dopečením zložíme pokrievku a pečieme dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas kysnutia: 90 minút
    Čas pečenia: 60 minút

    Zdroj: shutterstock

    Zemiakový chlebík

    Zemiakové placky s jablkovým kompótom

    4 porcie

    500 g zemiakového pyré ● 500 g nízkotučného tvarohu ● 300 g polohrubej múky ● 2 väčšie vajcia ● soľ ● olej alebo maslo na vysmážanie● 2 jablká ● 1 drievko škorice ● 1 balíček vanilkového cukru

    Do misy dáme pyré, tvaroh, múku, vajcia a trocha soli a premiešame varechou. Vysypeme na pomúčenú dosku a vymiesime hladké pevné cesto. Vyvaľkáme asi na 2 cm hrúbku a vykrojíme z neho kolieska pomocou pohára. Tie vyprážame na troche oleja alebo masla z oboch strán dozlatista. Dáme bokom. Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník a dužinu nakrájame na kocky. Nasypeme do hrnca, pridáme škoricu a cukor, prípadne trocha vody. Dusíme, kým jabĺčka nezmäknú. Podávame so zemiakovými plackami.

    Zdroj: shutterstock

    Zemiakové placky s jablkovým kompótom

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.