Zostali vám z nezjedeného jedla zemiaky? 4 TOP recepty, v ktorých sa dajú využiť: Hotová MŇAMKA
28. 4. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 0:45)

Zdroj: shutterstock
Nerady vyhadzujete nezjedené jedlo, nad ktorým vaša rodina ohŕňa nos? Tak to nerobte! Máme pre vás skvelé tipy, ako ho zužitkovať v chutných receptoch. Odteraz sa všetko zje!

Ultrarýchla zemiaková polievka
4 porcie
150 g zemiakového pyré ● 2 mrkvy● 1 pór ● 150 g slaninky ● olej● 1 l zeleninového vývaru ● 1 mozzarella (guľatá) ● soľ ● mleté čierne korenie● 1 špekáčik ● oregano ● bazalka
Mrkvu ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Slaninku nakrájame na rezance a pór nasekáme nadrobno. Všetko pridáme na rozpálený olej a opečieme dosklovita. Môžeme pridať aj 1 nakrájaný zemiak. Zalejeme vývarom a pridáme zemiakové pyré a mozzarellu nakrájanú na malé kúsky. Varíme za stáleho miešania, kým sa pyré a syr nerozpustia. Dochutíme soľou, korením, bylinkami. Pridáme špekáčik nakrájaný na malé kúsky a opečený na troche oleja.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: shutterstock
Ultrarýchla zemiaková polievka
Zemiakový kiš so šampiňónmi
4 porcie
300 g zemiakového pyré ● 1 cibuľa● 2 PL špaldovej múky ● 100 g syra● 300 g šampiňónov ● 1 veľká červená paprika ● 3 vajcia ● 3 PL mlieka● 1/2 papričky čili
Zemiakové pyré vymiesime spolu s vajcom a múkou na hladké cesto, vyvaľkáme a preložíme na vymastenú tartovú formu. Huby očistíme a nakrájame. Cibuľu nasekáme nadrobno. Papriku nakrájame na menšie kocky. Všetko pridáme na panvicu s rozpáleným olejom a krátko orestujeme. Pridáme aj papričku čili. Zmes nanesieme na cesto a posypeme strúhaným syrom. V mise vyšľaháme 2 vajcia s mliekom dopenista a nalejeme na zeleninu. Pečieme 30 až 40 minút pri teplote 180 °C. Podávame so šalátom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: shutterstock
Zemiakový kiš so šampiňónmi
Zemiakový chlebík
1 bochník
300 g zemiakového pyré ● 340 g hladkej špaldovej múky ● 120 g celozrnnej špaldovej múky ● 90 g žitnej múky● 20 g čerstvého droždia ● 230 ml vlažnej vody ● 1 ČL cukru ● 2 ČL soli
Droždie rozmiešame spolu s cukrom vo vlažnej vode, pridáme ostatné prísady a dôkladne premiesime. Necháme 90 minút kysnúť na teplom mieste. Cesto dáme na pomúčenú dosku a viackrát poprekladáme. Potom vytvarujeme bochník a preložíme do rímskeho hrnca pokropeného vodou. Povrch bochníka potrieme trochou vody a žiletkou narežeme pekné vzory. Hrniec vložíme do studenej rúry na spodnú priečku, teplotu nastavíme na 240 °C a pečieme 50 až 60 minút. Krátko pred dopečením zložíme pokrievku a pečieme dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.
Čas prípravy: 10 minút
Čas kysnutia: 90 minút
Čas pečenia: 60 minút
Zdroj: shutterstock
Zemiakový chlebík
Zemiakové placky s jablkovým kompótom
4 porcie
500 g zemiakového pyré ● 500 g nízkotučného tvarohu ● 300 g polohrubej múky ● 2 väčšie vajcia ● soľ ● olej alebo maslo na vysmážanie● 2 jablká ● 1 drievko škorice ● 1 balíček vanilkového cukru
Do misy dáme pyré, tvaroh, múku, vajcia a trocha soli a premiešame varechou. Vysypeme na pomúčenú dosku a vymiesime hladké pevné cesto. Vyvaľkáme asi na 2 cm hrúbku a vykrojíme z neho kolieska pomocou pohára. Tie vyprážame na troche oleja alebo masla z oboch strán dozlatista. Dáme bokom. Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník a dužinu nakrájame na kocky. Nasypeme do hrnca, pridáme škoricu a cukor, prípadne trocha vody. Dusíme, kým jabĺčka nezmäknú. Podávame so zemiakovými plackami.
Zdroj: shutterstock
Zemiakové placky s jablkovým kompótom