Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zostalo vám v chladničke lístkové cesto? 4 skvelé tipy, ako ho zužitkovať v chutných receptoch

Lístkové cesto

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nerady vyhadzujete nezjedené jedlo, nad ktorým vaša rodina ohŕňa nos? Tak to nerobte! Máme pre vás skvelé tipy, ako ho zužitkovať v chutných receptoch. Odteraz sa všetko zje!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Upečte si s nami krok za krokom svetový zákusok CROQUEMBOUCHE s parížskym krémom

    Dezert om ali

    4 porcie

    300 g lístkového cesta (upečeného)● 100 g masla ● 3 ČL hrozienok● 2 ČL orechov (pistácie, mandle) ● 200 ml mlieka ● 100 ml smotany na šľahanie ● 50 g cukru● 1 ČL škorice

    Surové lístkové cesto upečieme vo forme croissantov alebo ako vyvaľkaný plát, necháme vychladnúť a nakrájame na menšie kúsky. Dáme ho do menšej zapekacej misy vytretej maslom. Polejeme rozpusteným maslom a počkáme, kým úplne do cesta nevsiakne. Mlieko ohrejeme spolu s cukrom a nalejeme na cesto. Posypeme hrozienkami a nasekanými orechmi, premiešame. Zalejeme smotanou a pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Vyberieme a necháme 5 minút odležať. Podávame posypané škoricou.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 10 minút

    Zdroj: shutterstock

    Dezert om ali

    Špenátový kiš

    4 porcie

    1 balenie lístkového cesta ● 500 g špenátových lístkov ● 150 g čerstvého kozieho syra ● 3 vajcia ● soľ ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok ● korenie čili ● 100 g tvrdého syra

    Menší plech vystelieme papierom na pečenie. Lístkové cesto rozvaľkáme

    na veľkosť o trocha väčšiu, ako má plech. Prenesieme do plechu, pričom vytvarujeme aj menšie okraje. Špenát nasekáme. Nanesieme na lístkové cesto. Vajcia vymiešame s kozím syrom, osolíme, okoreníme a nalejeme na špenát. Posypeme nastrúhaným syrom a pečieme pri teplote 200 °C asi 25 minút.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: shutterstock

    Špenátový kiš

    Slimáčiky s cibuľkou a pestom

    8 kúskov

    1 balenie lístkového cesta ● 150 g strúhanéhoementálu ● menší pohárpesta ● 2 ČL smotanovéhosyra ● 3 jarné cibuľky● mleté čierne korenie

    Pesto premiešame so smotanovým syrom, pridáme trocha čierneho korenia. Jarné cibuľky očistíme a nakrájame na kolieska. Lístkové cesto vyvaľkáme a potrieme pestovo-syrovou zmesou. Posypeme cibuľkou a nastrúhaným syrom. Cesto zo širšej strany zvinieme do rolády a tú nakrájame na kolieska široké asi 1,5 cm. Slimáčiky poukladáme na plech a posypeme zvyšným syrom, prípadne sezamom. Pečieme pri teplote 180 °C asi 20 až 25 minút.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 25 minút

    Zdroj: shutterstock

    Slimáčiky s cibuľkou a pestom

    Pastierske koláčiky so sladkými zemiakmi

    6 až 8 kúskov

    70 g masla ● 1 cibuľa● 1 strúčik cesnaku ● 50 ghladkej múky ● 150 mlzeleninového vývaru● 100 ml mlieka ● 4 mrkvy ● 1 zemiak ● 500 g sladkých zemiakov ● 200 g hrášku● 1 ČL mletého čierneho korenia ● 1 ČL červenej papriky ● 1 ČL soli ● 1 ČL tymianu ● 1 ČL šalvie ● 1 ČL rozmarínu ● 275 g lístkového cestaNA POTRETIE: 1 žĺtok● 1 PL mlieka

    Očistenú cibuľu nasekáme najemno a ostatnú zeleninu nakrájame na menšie kúsky. V hrnci rozpálime maslo, pridáme cibuľu a krátko opekáme. Posypeme múkou a opražíme. Zalejeme vývarom a mliekom a dobre premiešame. Vsypeme zeleninu, krátko premiešame a dochutíme bylinkami. Zmes nanesieme do 6 alebo 8 malých zapekacích formičiek a dáme piecť pri teplote180 °C asi 20 minút. Lístkové cesto rozvaľkáme a vyrežeme z neho kruhy veľké ako zapekacie formičky. Opatrne položíme na povrch formičiek, potrieme zmesou žĺtka a mlieka a dopekáme ešte asi 20 až 30 minút.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: shutterstock

    Pastierske koláčiky so sladkými zemiakmi

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.