Dezert om ali
4 porcie
300 g lístkového cesta (upečeného)● 100 g masla ● 3 ČL hrozienok● 2 ČL orechov (pistácie, mandle) ● 200 ml mlieka ● 100 ml smotany na šľahanie ● 50 g cukru● 1 ČL škorice
Surové lístkové cesto upečieme vo forme croissantov alebo ako vyvaľkaný plát, necháme vychladnúť a nakrájame na menšie kúsky. Dáme ho do menšej zapekacej misy vytretej maslom. Polejeme rozpusteným maslom a počkáme, kým úplne do cesta nevsiakne. Mlieko ohrejeme spolu s cukrom a nalejeme na cesto. Posypeme hrozienkami a nasekanými orechmi, premiešame. Zalejeme smotanou a pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Vyberieme a necháme 5 minút odležať. Podávame posypané škoricou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 10 minút
Špenátový kiš
4 porcie
1 balenie lístkového cesta ● 500 g špenátových lístkov ● 150 g čerstvého kozieho syra ● 3 vajcia ● soľ ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok ● korenie čili ● 100 g tvrdého syra
Menší plech vystelieme papierom na pečenie. Lístkové cesto rozvaľkáme
na veľkosť o trocha väčšiu, ako má plech. Prenesieme do plechu, pričom vytvarujeme aj menšie okraje. Špenát nasekáme. Nanesieme na lístkové cesto. Vajcia vymiešame s kozím syrom, osolíme, okoreníme a nalejeme na špenát. Posypeme nastrúhaným syrom a pečieme pri teplote 200 °C asi 25 minút.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 25 minút
Slimáčiky s cibuľkou a pestom
8 kúskov
1 balenie lístkového cesta ● 150 g strúhanéhoementálu ● menší pohárpesta ● 2 ČL smotanovéhosyra ● 3 jarné cibuľky● mleté čierne korenie
Pesto premiešame so smotanovým syrom, pridáme trocha čierneho korenia. Jarné cibuľky očistíme a nakrájame na kolieska. Lístkové cesto vyvaľkáme a potrieme pestovo-syrovou zmesou. Posypeme cibuľkou a nastrúhaným syrom. Cesto zo širšej strany zvinieme do rolády a tú nakrájame na kolieska široké asi 1,5 cm. Slimáčiky poukladáme na plech a posypeme zvyšným syrom, prípadne sezamom. Pečieme pri teplote 180 °C asi 20 až 25 minút.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút
Pastierske koláčiky so sladkými zemiakmi
6 až 8 kúskov
70 g masla ● 1 cibuľa● 1 strúčik cesnaku ● 50 ghladkej múky ● 150 mlzeleninového vývaru● 100 ml mlieka ● 4 mrkvy ● 1 zemiak ● 500 g sladkých zemiakov ● 200 g hrášku● 1 ČL mletého čierneho korenia ● 1 ČL červenej papriky ● 1 ČL soli ● 1 ČL tymianu ● 1 ČL šalvie ● 1 ČL rozmarínu ● 275 g lístkového cestaNA POTRETIE: 1 žĺtok● 1 PL mlieka
Očistenú cibuľu nasekáme najemno a ostatnú zeleninu nakrájame na menšie kúsky. V hrnci rozpálime maslo, pridáme cibuľu a krátko opekáme. Posypeme múkou a opražíme. Zalejeme vývarom a mliekom a dobre premiešame. Vsypeme zeleninu, krátko premiešame a dochutíme bylinkami. Zmes nanesieme do 6 alebo 8 malých zapekacích formičiek a dáme piecť pri teplote180 °C asi 20 minút. Lístkové cesto rozvaľkáme a vyrežeme z neho kruhy veľké ako zapekacie formičky. Opatrne položíme na povrch formičiek, potrieme zmesou žĺtka a mlieka a dopekáme ešte asi 20 až 30 minút.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 50 minút