Na 12 kúskov potrebujeme:

2 balíčky vyvaľkaného lístkového cesta ● 1,5 kg zemiakov ● 300 g prerastenej slaniny ● soľ ● mleté čierne korenie ● 300 g kyslej smotany ● 5 vajec ● muškátový oriešok ● mletá sladká paprika ● 3 PL nasekanej pažítky ● 2 ČL mletého majoránu ● 1 žĺtok ● 1 PL mlieka ● 1 PL masla

1 Všetky suroviny dôkladne odvážime a pripravíme. Okrúhlu formu na koláč vymastíme zmäknutým maslom. Muškátový oriešok nastrúhame.

Krok 1
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

2 Zemiaky dôkladne umyjeme, dáme do hrnca, zalejeme vodou a v šupke uvaríme domäkka. Zo slaniny odrežeme tvrdú kožu a zvyšok nakrájame na malé kocky.

Krok 2
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

3 Zemiaky zlejeme, necháme trochu vychladnúť a olúpeme. Po vychladnutí ich nakrájame na plátky, osolíme a okoreníme. Rúru vyhrejeme na 200 °C.

Krok 3
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

4 Prvým vyvaľkaným plátom cesta vystelieme formu na koláč. V miske zmiešame kyslú smotanu, vajcia, soľ, muškátový oriešok, mleté čierne korenie a mletú papriku.

Krok 4
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

5 Na cesto striedavo navrstvíme nakrájané zemiaky, slaninu, pažítku a majorán. Zalejeme smotanovou zmesou.

Krok 5
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

6 Druhé lístkové cesto uložíme navrch, kraje spojíme, vrch popicháme vidličkou a potrieme žĺtkom vymiešaným s mliekom. Pečieme asi
60 minút.

Krok 6
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 20 minút
Čas pečenia: 60 minút

Dobrú chuť!
Zdroj: Dušan Křístek