Na 12 kúskov potrebujeme:
2 balíčky vyvaľkaného lístkového cesta ● 1,5 kg zemiakov ● 300 g prerastenej slaniny ● soľ ● mleté čierne korenie ● 300 g kyslej smotany ● 5 vajec ● muškátový oriešok ● mletá sladká paprika ● 3 PL nasekanej pažítky ● 2 ČL mletého majoránu ● 1 žĺtok ● 1 PL mlieka ● 1 PL masla
1 Všetky suroviny dôkladne odvážime a pripravíme. Okrúhlu formu na koláč vymastíme zmäknutým maslom. Muškátový oriešok nastrúhame.
2 Zemiaky dôkladne umyjeme, dáme do hrnca, zalejeme vodou a v šupke uvaríme domäkka. Zo slaniny odrežeme tvrdú kožu a zvyšok nakrájame na malé kocky.
3 Zemiaky zlejeme, necháme trochu vychladnúť a olúpeme. Po vychladnutí ich nakrájame na plátky, osolíme a okoreníme. Rúru vyhrejeme na 200 °C.
4 Prvým vyvaľkaným plátom cesta vystelieme formu na koláč. V miske zmiešame kyslú smotanu, vajcia, soľ, muškátový oriešok, mleté čierne korenie a mletú papriku.
5 Na cesto striedavo navrstvíme nakrájané zemiaky, slaninu, pažítku a majorán. Zalejeme smotanovou zmesou.
6 Druhé lístkové cesto uložíme navrch, kraje spojíme, vrch popicháme vidličkou a potrieme žĺtkom vymiešaným s mliekom. Pečieme asi
60 minút.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 20 minút
Čas pečenia: 60 minút