Zvýšil vám doma cesnak? Vyskúšajte najlepšie recepty
18. 9. 2010, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:10)

Zdroj: Život
Cesnak nepatrí medzi zeleninu, ktorú by bolo treba rýchlo spracovať. Keď sa vám pod ruky dostala zatúlaná hlavička cesnaku, radi vám ukážeme, čo s ňou.
- Krémová polievka
POTREBUJEME: 6 zemiakov, 1 PL vegety, 1 PL masla, 1 ČL rasce, 2 PL hladkej múky, 2 ČL posekanej pažítky, soľ, mletý muškátový oriešok a 4 PL kyslej smotany
AKO NA TO: Očistený cesnak prelisujeme. V hrnci roztopíme maslo, opražíme na ňom cesnak, poprášime ho múkou, premiešame a prilejeme približne 1,5 litra vody. Pridáme očistené, na kocky nakrájané zemiaky a varíme domäkka. Polievku odložíme z ohňa, dochutíme vegetou, rascou a soľou a všetko spolu pomixujeme. Rozdelíme do misiek a ozdobíme smotanou, mletým muškátovým orieškom a pažítkou.
- Zaváraná zelenina
POTREBUJEME: 100 ml bieleho vína, 50 ml vody, 50 ml octu, 1/2 ČL soli, 25 g kryštálového cukru, olivový olej, feferónku a rozmarín
AKO NA TO: V hrnci prevaríme víno s vodou, octom, so soľou a s cukrom. Na dno pohára dáme kvapku oleja a feferónku. Pridáme ošúpaný a očistený cesnak a natrhaný rozmarín. Zalejeme teplým nálevom a pohár dobre uzavrieme. Sterilizujeme 15 minút pri teplote 85°C.
- Špagety aglio, olio & pepperoncino
POTREBUJEME: 300 g špagiet, olivový olej, mleté čierne korenie, soľ, 1 papričku čili a pertžlenovú vňať
AKO NA TO: Do misky dáme väčšie množstvo olivového oleja, nadrobno nasekaný cesnak, nakrájanú papričku, mleté čierne korenie a petržlenovú vňať. Cestoviny uvaríme podľa návodu vo vriacej osolenej vode. Vodu nezlejeme, ale vyberieme ich rovno na tanier aj s troškou vody, v ktorej sme ich varili. Polejeme pripravenou omáčkou a ihneď podávame.