Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zvýšil vám doma cesnak? Vyskúšajte najlepšie recepty

Archív

Zdroj: Život

Reklama

Cesnak nepatrí medzi zeleninu, ktorú by bolo treba rýchlo spracovať. Keď sa vám pod ruky dostala zatúlaná hlavička cesnaku, radi vám ukážeme, čo s ňou.

  • Krémová polievka

POTREBUJEME: 6 zemiakov, 1 PL vegety, 1 PL masla, 1 ČL rasce, 2 PL hladkej múky, 2 ČL posekanej pažítky, soľ, mletý muškátový oriešok a 4 PL kyslej smotany

AKO NA TO: Očistený cesnak prelisujeme. V hrnci roztopíme maslo, opražíme na ňom cesnak, poprášime ho múkou, premiešame a prilejeme približne 1,5 litra vody. Pridáme očistené, na kocky nakrájané zemiaky a varíme domäkka. Polievku odložíme z ohňa, dochutíme vegetou, rascou a soľou a všetko spolu pomixujeme. Rozdelíme do misiek a ozdobíme smotanou, mletým muškátovým orieškom a pažítkou.

  • Zaváraná zelenina

POTREBUJEME: 100 ml bieleho vína, 50 ml vody, 50 ml octu, 1/2 ČL soli, 25 g kryštálového cukru, olivový olej, feferónku a rozmarín

AKO NA TO: V hrnci prevaríme víno s vodou, octom, so soľou a s cukrom. Na dno pohára dáme kvapku oleja a feferónku. Pridáme ošúpaný a očistený cesnak a natrhaný rozmarín. Zalejeme teplým nálevom a pohár dobre uzavrieme. Sterilizujeme 15 minút pri teplote 85°C.

  • Špagety aglio, olio & pepperoncino

POTREBUJEME: 300 g špagiet, olivový olej, mleté čierne korenie, soľ, 1 papričku čili a pertžlenovú vňať

AKO NA TO: Do misky dáme väčšie množstvo olivového oleja, nadrobno nasekaný cesnak, nakrájanú papričku, mleté čierne korenie a petržlenovú vňať. Cestoviny uvaríme podľa návodu vo vriacej osolenej vode. Vodu nezlejeme, ale vyberieme ich rovno na tanier aj s troškou vody, v ktorej sme ich varili. Polejeme pripravenou omáčkou a ihneď podávame.

Vyberáme pre vás niečo PLUS