11 potravín, ktoré môžete bezpečne zjesť aj po záruke: EJHA, 1 vec vám doma vydrží aj 30 rokov!
3. 1. 2024, 16:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:24)

Zdroj: Shutterstock
Ktoré potraviny môžete pokojne jesť aj po záruke? Prekvapí vás, čo všetko je bezpečné konzumovať aj po veľmi dlhom čase.

Zdroj: Shutterstock
Hoci sa aj na škatuliach s cereáliami uvádza dátum spotreby, samotné cereálie nestrácajú kvalitu ani po vypršaní záruky. Keď nie sú otvorené, môžete ich konzumovať šesť až osem mesiacov po dátume spotreby. Ak ich otvoríte, zostanú vhodné na jedenie ešte štyri až šesť mesiacov.
Zdroj: Shutterstock
Nie len pri cukre je pravidlom, že je nutné zachovať vhodné podmienky jeho skladovania. V tomto prípade platí, že ak cukor uskladníte v sklenenej nádobe na suchom mieste, vydrží vám roky. Cukor neznesie vlhkosť, takže ak sa jej vyhnete, pokojne si ním oslaďte jedlo aj po uplynutí trvanlivosti.
Zdroj: Shutterstock
3. Cestoviny
Ďalšia potravina, ktorá prakticky nepodlieha skaze. Ak ste mali cestoviny v hermeticky uzavretom obale a neotvorili ste ich, nie je dôvod na to, aby ste si ich nepripravili aj po niekoľkých rokoch.
Zdroj: Shutterstock
4. Sušené ovocie
Hlavnú rolu v predĺžení trvanlivosti tu hraje nízky obsah vody a hlavne vysoký obsah cukru. Takto upravené ovocie je zakonzervované a prežije aj niekoľko mesiacov. Ak chcete zachovať cenné zložky tejto potraviny čo najdlhšie, mali by ste sušené ovocie skladovať vo vzduchotesných sklenených alebo plastových nádobách.
Zdroj: Laura Witteková
5. Med
Rovnako ako v prípade sušeného ovocia aj tu platí, že vysoký obsah cukru napomáha túto surovinu konzervovať čo najdlhšie. Chutí vynikajúco aj po niekoľkých rokoch. V tekutom stave vydrží len nejakú dobu a potom skryštalizuje (scukornatie), časom sa mierne môže meniť aj jeho farba. To ale nie je dôvod na jeho vyhodenie a na tejto pochúťke si môžete zamaškrtiť aj naďalej. Ak vám prekáža jeho tuhá kryštalická konzistencia, skúste ho v sklíčku ponoriť do hrnca s teplou vodou.
Zdroj: Shutterstock
6. Vajcia
Bez ohľadu na to, aký dátum spotreby je uvedený na balení, vajcia môžete konzumovať bez obavy o svoje zdravie do troch až piatich týždňov od ich zakúpenia. Varené vajcia vydržia v stave vhodnom na konzumáciu v chladničke až týždeň.
Zdroj: Shutterstock
S jeho konzumáciou sa ponáhľať nemusíte. Reč je najmä o tvrdom alkohole, ktorý má ozaj dlhú “životnosť”. Skladovať by ste ho pravdaže mali na tmavom a chladnom mieste. Takto uskladnené pitie určite nezmení svoju chuť ani po rokoch.
Zdroj: Shutterstock
Aj keď ste mali ryžu odloženú niekoľko rokov, môžete ju smelo uvariť. Je stále rovnako dobrá ako v deň, keď ste ju kúpili. Navyše, ak ste ju už rozbalili, nemá to žiaden vplyv na jej trvanlivosť. Platí to pre každý druh ryže, okrem hnedej.
Zdroj: Shutterstock
Keďže je ocot vhodný nie len na konzumáciu ale aj ako čistiaci prostriedok, mali by ste ho mať v domácnosti viac. Ak to ale so zásobou octu preženiete a nestihnete ho zužitkovať do dátumu spotreby, nevyhadzujte ho. Na jeho kvalite sa to neodzrkadlí.
Zdroj: Shutterstock
10. Mlieko
Ako dlho vydrží vhodné na konzumáciu, závisí aj od jeho obsahu tuku. Zatiaľ čo mlieko bez obsahu tuku môže vydržať sedem až desať dní, plnotučné môžete uchovávať päť až sedem dní po dátume spotreby. A že už nie je v poriadku, spoznáte jednoducho. Bude mať inú farbu, kyslý zápach a bude hrudkovité. Nemliečne nápoje, ktoré mlieko neobsahujú (napr. sójový nápoj, nesprávne nazývaný sójové mlieko), vydržia ešte dlhšie, a to mesiac po dátume spotreby, ale len v prípade, ak neboli otvorené.
Zdroj: Shutterstock
Ak neholdujete káve a doma ju máte odloženú len pre návštevy, či máte tejto suroviny väčšie zásoby, pokojne ju odložte do mrazničky. Predĺžite tým jej trvanlivosť nezávisle od toho, či je balenie kávy zatvorené alebo ste ho už stihli rozbaliť.
Zdroj: Shutterstock
Neotvorené nádoby s kečupom vydržia šesť mesiacov po dátume spotreby, zatiaľ čo horčica až rok,