Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako si vygumovať 10 rokov? Zaraďte do svojho jedálnička túto zeleninu, je LEPŠIA ako botox!

TOTO musíte vyskúšať! Lepšia ako BOTOX, zaraďte TÚTO zeleninu do svojho jedálnička a neoľutuje

Zdroj: shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Skôr ako sa rozhodnete využiť estetickú medicínu, prezrite si zoznam týchto potravín. Sú to hviezdy boja proti starnutiu. Čo všetko ponúkajú?

Ak budete konzumovať túto zeleninu, môžete byť každý deň o niečo krajšie a mladšie. Tak smelo na ne!

Antioxidanty pre mladosť

Ak chcete oddialiť proces starnutia, potrebujete antioxidanty. Ide o lapače voľných radikálov, ktoré neutralizujú oxidáciu molekúl agresívnych znečisťujúcich látok v bunkách. Jednoducho povedané, látky, ktoré nás a našu pokožku chránia pred škodlivinami, akými sú prach, sadze a dym. Paradajky sú skutočné hviezdy boja proti starnutiu. Sú bohaté na rastlinné ochranné látky. V ich prípade platí, že čím červenšie, tým lepšie. Cibuľa a žihľava obsahujú aj množstvo antioxidantov na porazenie ničiteľov buniek. Tu je zasa pravidlo, že čím tmavšie, tým lepšie. Okrem nich jedzte veľa vitamínu E. Je zároveň perfektným ochrancom vašich buniek pred voľnými radikálmi. Nájdete ho napríklad v kukurici a rastlinných olejoch lisovaných za studena, ktoré si pridajte k šalátu.

Zdroj: shutterstock

Karotén pre zdravú farbu pleti

Tí, ktorí pravidelne konzumujú zeleninu a ovocie, môžu zmeniť odtieň svojej pleti a získať jej sviežosť. To, čo funguje u detí, je teraz vedecky dokázané aj u dospelých. Za farebný vzhľad je zodpovedná predovšetkým mrkva. Žltá a oranžová paprika, ako aj červená repa sú však takisto vhodné na omladenie a vylepšenie tónu pleti, rovnako ako marhule. Tri až štyri porcie denne znamenajú, že približne po šiestich týždňoch pokožka dostane jemný bronzový lesk. Vďaka tomu budete vyzerať stále sviežo a uvoľnene. Odtieň spôsobujú červené a žlté karotenoidy, ktoré sa ukladajú v koži.

Zdroj: shutterstock

Hyalurón pre pružnosť

Kyselina hyalurónová je dôležitá súčasť nášho spojivového tkaniva. Dokáže uchovávať veľmi veľké množstvo vody a vypĺňa pokožku zvnútra. Do dvadsiateho piateho roku života ju naše telo produkuje dosť, potom začnú zásoby vlastné telu slabnúť a potrebujú podporu. Účinná látka je v zelenej listovej zelenine, šalátoch a kapuste. Pleť dostáva vlhkosť aj z veľkého množstva vody, preto je nutné denne piť dostatok tekutín. Dva litre vody alebo čaju za deň spôsobia, že budete vyzerať zdravo a pleť bude vypnutá. Ľanové semená, uhorka a sója sú v tomto boji nápomocné ​​​​​​​a veľmi účinné tiež, tak ich zapájajte do svojho jedálnička.

Zdroj: shutterstock

Béčko pre korunu krásy

Biotín, teda vitamín B7, pochádza zo skupiny vitamínov B a je dokonalým vitamínom krásy. Podporuje zdravý rast vlasov, spevňuje lámavé nechty a zaisťuje krásnu hladkú pokožku, ideálne bez vyrážok. Okrem toho sa podieľa na mnohých metabolických procesoch v tele. Potraviny živočíšneho pôvodu sú obzvlášť dobre vybavené biotínom. Ale aj veľa zeleniny, napríklad špenát, huby, avokádo, veľmi podceňovaný karfiol a hrášok. Máte ich v strave dosť? Ak nie, oplatí sa ich doplniť.

Zdroj: shutterstock


Kolagénové bomby na vyhladenie

Až za 80 % nášho mladistvého vzhľadu vďačíme kolagénu. Vláknité molekuly plnia v tkanive funkciu akéhosi cementu, dodávajú pokožke pružnosť a elasticitu, vypĺňajú a vyhladzujú vrásky. Od 30. roku života sa produkcia vlastného kolagénu v našom tele spomaľuje. Ak tomu chcete čeliť, zvoľte si jedlo bohaté na bielkoviny, pretože práve tie sú potrebné na tvorbu kolagénu. Kto si myslí, že bielkoviny nájdete len v mäse, rybách a mliečnych výrobkoch, mal by sa poobzerať po zelenine. Čo sa týka bielkovín, žerucha je jeden z popredných zdrojov. Ale hodnotné bielkoviny nám dodá aj fazuľa, huby a špenát. Jeho tvorbe pomáha aj vitamín C. Nájdete ho najmä v červenej zelenine, napríklad v paprike. Obsahuje lykopén, ktorý podporuje tvorbu kolagénu a obnovuje jeho pôsobenie v pokožke, rovnako ako pohár čerstvej grapefruitovej šťavy, ružičky brokolice a sladké zemiaky.

Zdroj: shutterstock

Detoxikácia pre rovnováhu pokožky

Ak konzumujete príliš kyslé potraviny, acidobázická rovnováha sa narúša. V dôsledku toho sa cítite unavené a ochabnuté, pleť akoby „zosivie“ a zbledne. Detoxikácia zbaví telo látok, ktoré zaťažujú organizmus a pokožku. Kapustová zelenina a reďkovka obsahujú zlúčeniny síry, ktoré uľahčujú detoxikáciu. K tomu ošetria zvnútra aj zvonka. Absorbujú toxíny ako špongia a transportujú ich preč. Na udržanie rovnováhy v tele uprednostňujte zásadité jedlá s množstvom zeleniny a vyhýbajte sa živočíšnym tukom, alkoholu, káve a sladkostiam.

Zdroj: shutterstock

 

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.