V ktorých európskych mestách sa najlepšie najete? Čo odporúčame, najväčšie prekvapenie na záver
10. 8. 2024, 7:00

Zdroj: shutterstock
Európa je domovom mnohých kulinárskych tradícií a niektoré mestá sa stali ikonickými destináciami pre milovníkov jedla. Tu sú štyri mestá v Európe, ktoré sú tým známe.
1. Barcelona v Španielsku
Je známa svojou katalánskou kuchyňou, ktorá je bohatá na morské plody, čerstvé suroviny a inovatívne kulinárske techniky.
Treba ochutnať
Tapas: Malé porcie rôznych jedál, ktoré sa podávajú ako predjedlo alebo občerstvenie.
Zdroj: shutterstock
Tapas ako predjedlo z rýb a kuracieho mäsa.
Paella: Tradičné jedlo z ryže, ktoré sa často pripravuje s morskými plodmi, kuracím mäsom a zeleninou.
Odporúčame
Zdroj: shutterstock
Trh La Boqueria s čerstvými surovinami v Barcelone je neprekonateľný.
Navštívte slávny trh La Boqueria s čerstvými surovinami a miestnymi špecialitami a reštauráciu Tickets bratov Adriàovcov známu kreatívnymi a avantgardnými jedlami.
2. Lyon vo Francúzsku
Ide o gastronomické srdce Francúzska známe tradičnými reštauráciami (bouchons) a bohatou kulinárskou históriou.
Zdroj: shutterstock
Uličky v Lyone ponúkajú tradičné francúzske reštaurácie nazývané Bouchon Lyonnais. Je to gastronomický zážitok, ak do nich zavítate.
Treba ochutnať
Boeuf Bourguignon: Tradičné jedlo z hovädzieho mäsa duseného v červenom víne.
Quenelles: Jemné knedličky z ryby alebo kuracieho mäsa podávané s bohatou omáčkou.
Zdroj: shutterstock
Tanier typického quenelle v Lyone.
Odporúčame
Trh Les Halles de Lyon Paul Bocuse, pomenovaný po slávnom šéfkuchárovi, ponúka široký výber miestnych delikates. Môžete navštíviť aj prestížnu kulinársku školu a reštauráciu Institut Paul Bocuse, kde si pochutíte na výtvoroch budúcich šéfkuchárov.
4. Bologna v Taliansku
Toto mesto volajú aj La Grassa (v preklade tučné), lebo je známe bohatou a chutnou kuchyňou.
Treba ochutnať
Tagliatelle al Ragù: Tradičné bolonské špagety s mäsovou omáčkou, ktorá je základom pre svetoznáme spaghetti bolognese.
Zdroj: shutterstock
Tagliatelle al ragù alebo bolongské špagety! Kto by ich nepoznal, no ochutnať tie originálne znamená, že na tie slovenské si už nikdy nespomeniete.
Tortellini: Malé plnené cestoviny často podávané v bujóne alebo so smotanovou omáčkou.
Odporúčame
Zdroj: shutterstock
Historický trh Mercato di Mezzo v historickej časti Bologni patrí k tomu najlepšiemu, čo sa kulinárskych zážitkov týka. Nevynechajte jeho návštevu.
Historický trh Mercato di Mezzo, kde nájdete čerstvé suroviny aj miestne špeciality, a tradičnú reštauráciu Trattoria da Gianni, kde dostanete autentické jedlá.
A na záver to najlepšie! Čítajte na poslednej strane...
3. Kodaň v Dánsku
Je na čele svetovej kulinárskej scény s množstvom reštaurácií, ktoré ponúkajú novú severskú kuchyňu zameranú na lokálne a sezónne suroviny.
Zdroj: shutterstock
Kodaň asi prekvapí, ale tí, čo sa v jedle vyznajú vedia, že patrí v rebríčku na vrchol, lebo iba tu nájdete často inovatívne a skvelé jedlá.
Treba ochutnať
Smørrebrød: Tradičné dánske otvorené sendviče s rôznymi náplňami.
Frikadeller: Ochutené mäsové guľky podávané s varenými zemiakmi, omáčkou a červenou kapustou.
Zdroj: shutterstock
Tradíčné sendviče s rôznými náplňami nazývané smørrebrøds nájdete všade a sú neodolateľné. Možno už naše chlebíčky nebudete chcieť.
Odporúčame
Slávna reštaurácia Noma dvakrát získala titul najlepšej reštaurácie na svete. Vyskúšajte aj Reffen, kreatívnu zónu s množstvom pouličných jedál a food truckov, ktoré ponúkajú rôzne medzinárodné aj dánske jedlá.
Zdroj: shutterstock
Reštaurácia Norma sa hrdí titulom najlepšej reštaurácie na svete. Michelinské hviezdičky sú samozrejmosťou!