Reklama

V ktorých európskych mestách sa najlepšie najete? Čo odporúčame, najväčšie prekvapenie na záver

BARCELONA, SPAIN - August, 2018: Market hall La Boqueria on La Rambla

Zdroj: shutterstock

Reklama
Ivana Adamcová

Ivana Adamcová

vedúca tímu týždenníka Nový Čas pre ženy

Európa je domovom mnohých kulinárskych tradícií a niektoré mestá sa stali ikonickými destináciami pre milovníkov jedla. Tu sú štyri mestá v Európe, ktoré sú tým známe.

1. Barcelona v Španielsku

Je známa svojou katalánskou kuchyňou, ktorá je bohatá na morské plody, čerstvé suroviny a inovatívne kulinárske techniky.

Treba ochutnať

Tapas: Malé porcie rôznych jedál, ktoré sa podávajú ako predjedlo alebo občerstvenie.

Zdroj: shutterstock

Tapas ako predjedlo z rýb a kuracieho mäsa.

Paella: Tradičné jedlo z ryže, ktoré sa často pripravuje s morskými plodmi, kuracím mäsom a zeleninou.

Odporúčame

Zdroj: shutterstock

Trh La Boqueria s čerstvými surovinami v Barcelone je neprekonateľný.

Navštívte slávny trh La Boqueria s čerstvými surovinami a miestnymi špecialitami a reštauráciu Tickets bratov Adriàovcov známu kreatívnymi a avantgardnými jedlami.

2. Lyon vo Francúzsku

Ide o gastronomické srdce Francúzska známe tradičnými reštauráciami (bouchons) a bohatou kulinárskou históriou.

Zdroj: shutterstock

Uličky v Lyone ponúkajú tradičné francúzske reštaurácie nazývané Bouchon Lyonnais. Je to gastronomický zážitok, ak do nich zavítate.

Treba ochutnať

Boeuf Bourguignon: Tradičné jedlo z hovädzieho mäsa duseného v červenom víne.

Quenelles: Jemné knedličky z ryby alebo kuracieho mäsa podávané s bohatou omáčkou.

Zdroj: shutterstock

Tanier typického quenelle v Lyone.

Odporúčame

Trh Les Halles de Lyon Paul Bocuse, pomenovaný po slávnom šéfkuchárovi, ponúka široký výber miestnych delikates. Môžete navštíviť aj prestížnu kulinársku školu a reštauráciu Institut Paul Bocuse, kde si pochutíte na výtvoroch budúcich šéfkuchárov.

4. Bologna v Taliansku

Toto mesto volajú aj La Grassa (v preklade tučné), lebo je známe bohatou a chutnou kuchyňou.

Treba ochutnať

Tagliatelle al Ragù: Tradičné bolonské špagety s mäsovou omáčkou, ktorá je základom pre svetoznáme spaghetti bolognese.

Zdroj: shutterstock

Tagliatelle al ragù alebo bolongské špagety! Kto by ich nepoznal, no ochutnať tie originálne znamená, že na tie slovenské si už nikdy nespomeniete.

Tortellini: Malé plnené cestoviny často podávané v bujóne alebo so smotanovou omáčkou.

Odporúčame

Zdroj: shutterstock

Historický trh Mercato di Mezzo v historickej časti Bologni patrí k tomu najlepšiemu, čo sa kulinárskych zážitkov týka. Nevynechajte jeho návštevu.

Historický trh Mercato di Mezzo, kde nájdete čerstvé suroviny aj miestne špeciality, a tradičnú reštauráciu Trattoria da Gianni, kde dostanete autentické jedlá.

A na záver to najlepšie! Čítajte na poslednej strane...

3. Kodaň v Dánsku

Je na čele svetovej kulinárskej scény s množstvom reštaurácií, ktoré ponúkajú novú severskú kuchyňu zameranú na lokálne a sezónne suroviny.

Zdroj: shutterstock

Kodaň asi prekvapí, ale tí, čo sa v jedle vyznajú vedia, že patrí v rebríčku na vrchol, lebo iba tu nájdete často inovatívne a skvelé jedlá.

Treba ochutnať

Smørrebrød: Tradičné dánske otvorené sendviče s rôznymi náplňami.

Frikadeller: Ochutené mäsové guľky podávané s varenými zemiakmi, omáčkou a červenou kapustou.

Zdroj: shutterstock

Tradíčné sendviče s rôznými náplňami nazývané smørrebrøds nájdete všade a sú neodolateľné. Možno už naše chlebíčky nebudete chcieť.

Odporúčame

Slávna reštaurácia Noma dvakrát získala titul najlepšej reštaurácie na svete. Vyskúšajte aj Reffen, kreatívnu zónu s množstvom po­uličných jedál a food truckov, ktoré ponúkajú rôzne medzinárodné aj dánske jedlá.

Zdroj: shutterstock

Reštaurácia Norma sa hrdí titulom najlepšej reštaurácie na svete. Michelinské hviezdičky sú samozrejmosťou!

Autor článku

Ivana Adamcová

vedúca tímu týždenníka Nový Čas pre ženy
Na veci sa snažím pozerať vždy z tej lepšej strany, čo sa odráža aj v mojich článkoch. Preto príbehy plné ľudskosti, inšpiratívne ženy a veci medzi nebom a zemou, sú moja parketa. Vyspovedala som množstvo žien a mužov v Rozhovoroch nielen pre ženy naživo na našom Instagrame @novycasprezeny, ktoré si stále môžete pozrieť. Napísala som jednu knihu Vyvolený a Eva a pracujem na ďalšej. Rada posúvam veci dopredu, preto všetko nové vítam s otvorenou náručou.
Súvisiace