Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

NAJ kombinácie pre TOP figúru: Ak budete variť takto, kilá pôjdu dolu, ani nebudete vedieť ako!

Tie najlepšie kombinácie pre vašu postavu!

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ak budete pri príprave jedla využívať tieto šikovné triky, získate nabitý balíček zdravia pre svoje telo. A ešte niečo navyše – kilá pôjdu dolu, ani nebudete vedieť ako!

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zázračný zoštíhlujúci čaj s medom, škoricou a zázvorom

    Výživa pre mozog

    Čučoriedky a vlašské orechy

    Štúdie ukázali, že čučoriedky dokážu posilniť našu koncentráciu až na päť hodín, pričom vlašské orechy sú zasa bohaté na vitamín E, ktorý podľa vedcov dokáže zastaviť kognitívny pokles. Vyskúšajte pridať čučoriedky a nasekané vlašské orechy do bieleho jogurtu. Je to mňamka.

    Zdroj: shutterstock

    Čučoriedky a vlašské orechy

    Proti stresu

    Hnedá ryža a polievka miso

    Magnézium, nachádzajúce sa v hnedej ryži, je kľúčové v boji so stresom. Keď k ryži pridáte jedlo bohaté na probiotiká, ako je polievka miso, telo dokáže horčík ľahšie absorbovať.

    Zdroj: shutterstock

    Polievka miso

    Na tieto kombinácie pozor

    Káva a ovsené vločky

    Taníny, nachádzajúce sa v čajoch, káve a vo víne, zhoršujú absorpciu železa. Obzvlášť takto pôsobia na železo nachádzajúce sa v rastlinných potravinách, ako sú aj ovsené vločky.

    Mlieko a čokoláda

    Štúdie ukázali, že mlieko môže zredukovať absorpciu antioxidantov nachádzajúcich sa v kakau.

    Ovocie a všetko okrem ovocia

    Ak trpíte plynatosťou, ovocie jedzte vždy samotné. Ak by ste k nemu alebo hneď po ňom jedli niečo iné, môžu sa vaše tráviace ťažkosti zhoršiť. Ovocie si doprajte najskôr až dve hodiny po jedle.

    Ochrana pred cukrovkou

    Kurkuma a čierne korenie

    Orientálne zlaté korenie obsahuje kurkumín, ktorý pomáha znížiť glukózu v krvi. Kurkumín sám osebe má nízku biodostupnosť (absorpciu do telesných tkanív), no keď k nemu pridáte čierne korenie, zvýšite ju až 1 000-násobne vďaka zlúčenine piperín.

    Zdroj: shutterstock

    Kurkuma a čierne korenie

    Pre podporu trávenia

    Jogurt a banány

    Neochutený prírodný biely jogurt je bohatý na množstvo dobrých baktérií, ktoré pomáhajú nášmu tráveniu. Prebiotický banán (najlepšie zelený) zasa pôsobí ako hnojivo pre dobré baktérie nachádzajúce sa v našich črevách. Nazerajte na svoje črevá ako na záhradu, ktorú treba raz za čas pohnojiť, aby dobré baktérie mohli robiť svoju prácu. Prospejú nielen tráveniu, ale aj postave.

    Nabije energiou

    Steak a paradajky

    Červené mäso je bohaté na železo, ktoré zohráva dôležitú úlohu pri prenose kyslíka v našom tele. Ale aby naše telo dokázalo železo absorbovať, potrebujeme vitamín C. Preto podávajte steaky aj s grilovanými paradajkami. Prípadne môžete svoj kúsok mäsa pokvapkať trochou citrónovej šťavy. Tak pridáte k železu potrebný vitamín C.

    Zdroj: shutterstock

    Steak a paradajky

    Pre zdravé srdiečko

    Čerešne a horká čokoláda

    Tu nie je nad čím rozmýšľať. Táto kombinácia nielenže ulahodí maškrtnému jazýčku, ale čerešne sú bohaté aj na antioxidant kvercetín, ktorý dokáže znížiť riziko srdcovej príhody, ak sa skombinuje s katechínmi v horkej čokoláde.

    Zdroj: shutterstock

    Čerešne a horká čokoláda

    Ochrana pred rakovinou

    Brokolica a para orechy

    Brokolica obsahuje sulforafany, ktoré majú dokázané protirakovinové účinky. Tento efekt ešte zvýšite, keď si k brokolici doprajete aj potraviny bohaté na selén, ako napríklad para orechy.

    Pomoc pri zvýšenom cholesterole

    Ovsené vločky a pomaranč

    Ovsené vločky sú známe svojím účinkom znižovať cholesterol. Ak ich skombinujete s vitamínom C, obsiahnuté fenoly stabilizujú zlý LDL cholesterol. Tak prečo si nepridať zopár plátkov pomaranča do raňajkovej ovsenej kaše?

    Zdroj: shutterstock

    Pomaranč

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.