Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tajomstvo obľúbených byliniek: Petržlen vás zoštíhli a bazalka.. WAU, to by vám ani nenapadlo!

Bylinková pomoc z kuchyne

Zdroj: shutterstock

Reklama

Jar je v plnom prúde, bylinky sa zelenajú v črepníkoch a s radosťou ich používame pri varení. Vedeli ste, že mnohé z nich nám uľavia aj v zdravotných ťažkostiach?

Každá správna gazdinka vie, ktorá bylinka dodá jedlu ten správny šmrnc. V črepníkoch máte zasadené bylinky od výmyslu sveta a v koreničkách máte ich sušené verzie. Hoci ich používate denne pri dochucovaní jedál, možno netušíte, aké sú ich zdravotné benefity.

Bylinky

Zdroj: shutterstock

Zoštíhľujúci petržlen

Obsahuje železo, vápnik, horčík, vitamín A, B12, C, E, K, kyselinu listovú.

V našej kuchyni je obľúbený a často sa používa. Môžete si ho dopriať, koľko chcete, lebo pomáha znižovať telesnú hmotnosť. Podporuje činnosť obličiek, vplýva na naštartovanie metabolizmu. Pomáha imunitnému systému, chráni srdce, posilňuje kosti. Siahnite po ňom, keď máte problém s padaním vlasov, bolia vás kĺby alebo potrebujete zregenerovať stuhnuté svalstvo. Tak ako bazalka či tymian, aj petržlen má antiseptické účinky, odstraňuje zápaly a infekcie. Má aj silné antibiotické účinky a pomáha ľuďom, ktorí podstupujú chemoterapiu – zmierňuje jej následky. Prospešný môže byť pri boji proti kovidu – odstraňuje horúčku a zimnicu, siahnuť po ňom môžu ženy s nepravidelnou menštruáciou.

Hodí sa do polievok, omáčok, k rybám, tvarohu, hubám. Vyskúšajte maslo s petržlenom! Vhodný na sušenie aj mrazenie.

Zdroj: shutterstock

Petržlen

Oregano – prírodné antibiotikum

Obsahuje vápnik, železo, meď, vitamíny A, C, E.

Nájdeme ho hádam v každej kuchyni. Patrí medzi obľúbené dochucovadlá, no má aj mnohé benefity pre zdravie. Považuje sa za prírodné antibiotikum a pomáha pri širokom spektre zdravotných ťažkostí. Oregano má protizápalové účinky pri kožných problémoch, problémoch s dýchacími cestami, kĺbmi a so zubami. Pozitívne pôsobí aj pri zápale pľúc, astme, chrípke, nachladnutí, bronchitíde, kvasinkách, bradaviciach, plesniach, zápche, tráviacich problémoch, alergiách, psoriáze, bodnutí hmyzom, bolestiach hlavy. Siahnuť môžete aj po oreganovom oleji obsahujúcom koncentrované látky s vyšším účinkom.

Oregano je typické pre taliansku, španielsku, grécku a mexickú kuchyňu. Je vhodné kombinovať ho s čiernym korením a bazalkou. Výborne podčiarkne chuť jahňacieho a teľacieho mäsa.

Zdroj: shutterstock

Oregano

Bazalka – kráľovná byliniek

Obsahuje železo, vápnik, mangán, meď, horčík, vitamín C, K, A, B6.

Jednoročná rastlina, obľúbená v talianskej kuchyni, pôsobí na ľudský organizmus antidepresívne, pomáha pri liečbe artritídy, osteoartrózy, zápale čriev, zlepšuje činnosť obličiek. Keďže zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav a znižuje nadúvanie, je dobrou voľbou pri problémoch s trávením, nevoľnostiach a vracaní. Kráľovná byliniek má antioxidačné vlastnosti, znižuje hladinu cukru v krvi, posilňuje imunitu a pomáha aj pri kožných problémoch. Listy poslúžia ako dezinfekcia raniek či na ošetrenie pásového oparu, pri infekcii v ústach je vhodné ich žuvanie. Čaj si pripravte pri bolestiach hlavy, nervozite a chrípke. Pomôcť môže aj v boji proti kovidu – odporúča sa pri ťažkostiach s dýchaním a respiračných problémoch.

Používa sa najmä čerstvá na dochucovanie šalátov a omáčok, nie je vhodná na dlhé varenie.

Zdroj: shutterstock

Bazalka

Osviežujúca pažítka

Obsahuje karotén, vápnik, draslík, sodík, železo, vitamíny B a C.

Pažítka je v kuchyni obľúbená pre svoju jemne pikantnú chuť. Zmierňuje tráviace ťažkosti a má antibakteriálne vlastnosti. Tie eliminujú široké spektrum baktérií. Je priateľkou nášho srdca – obsahuje alicín, ktorý sa spája so zníženou hladinou zlého cholesterolu a znižuje aj krvný tlak. Pažítka prispieva k zníženiu rizika mŕtvice, infarktu a je prevenciou aterosklerózy. Vďaka vitamínu C podporuje imunitu, vitamín K udržiava minerálnu hustotu kostí. V pažítke je zastúpený aj karotén, prospešný pre náš zrak. Konzumácia bylinky je aj prevenciou rakoviny žalúdka, pažeráka, prostaty či tráviacej sústavy. Pažítka je prospešná pre tehotné ženy, pretože obsahuje kyselinu listovú.

Osvieži jedlá, je vhodná najmä do studenej kuchyne, ale nájde uplatnenie aj pri varených jedlách. Nie je vhodná na sušenie – radšej si zamrazte čerstvú.

Zdroj: shutterstock

Pažítka

Rozmarínom proti únave

Obsahuje omega-6 a omega-3 kyseliny, vápnik, draslík, horčík, vitamín C, vitamíny skupiny B.

Nie nadarmo má prívlastok lekársky, i keď to o ňom vie málo milovníkov varenia. Morská rosa, ako ho nazývali starí Rimania, však okrem využitia v kuchyni nájde svoje miesto pri učení. Podporuje pamäť a koncentráciu, stimuluje mozgové a srdcové funkcie. Dokáže utlmiť stres, depresiu, bolesť hlavy a migrénu. Ak nie ste milovníčka kávy, no zmáha vás únava, rozmarín vám dodá energiu. Povzbudzuje chuť do jedla, zlepší vám aj trávenie a uvoľní kŕče, prečistí obličky, močové cesty a podporí správne vylučovanie.

Je ideálny na dochucovanie pred dovarením. Používa sa len malé množstvo pre silnú aromatickosť a hodí sa najmä k rybám.

Zdroj: shutterstock

Rozmarín

Tymian je afrodiziakum

Obsahuje železo, meď, mangán, vitamíny A, B, C.

Zdroj: shutterstock

Tymian

Na rozdiel od bazalky má prenikavejšiu vôňu v sušenom stave. Je veľmi obľúbený nielen v kuchyni, ale aj v prírodnej medicíne. Čaj s obsahom tymianu podporí trávenie a povzbudí látkovú premenu, má antiseptické účinky. Pomáha pri suchom kašli či škriabaní v hrdle. Je účinný aj pri nadúvaní a hnačkách, infekčných chorobách či zápaloch v ústach. Hoci pri zápaloch močových ciest siahame najmä po brusniciach, pomôcť môže aj tymian.

Používa sa ako hlavné korenie, pôsobí ako mierne afrodiziakum, vynikajúco ochutí koreňovú zeleninu.

Zdroj: shutterstock

Tymian

Lekáreň z kuchyne

Mnohé bylinky či koreniny, ktoré máme doma, majú liečivé účinky, no my siahame radšej po liekoch. A pritom stačí tak málo – otvoriť komoru, trochu poštudovať a lacnejší, no najmä pre telo prijateľnejší liek si pripravíte doma. Tak čo, skúsite nabudúce domácu lekáreň?

Zdroj: shutterstock

Lekáreň z kuchyne

Vyberáme pre vás niečo PLUS