Úžasný rakytník sa vám na jeseň veľmi zíde: Stačí 1 lyžička denne, TOTO sa s vami bude diať
11. 10. 2021, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:01)

Zdroj: shutterstock
Rakytník je skvelý najmä v jesennom a zimnom období, pritom denne stačí zjesť jednu lyžičku mrazených, sušených alebo sterilizovaných plodov.

Rakytníkový olej
Ide o vylisované semená z plodov. Je vhodný na vonkajšie aj vnútorné použitie. Užívajte jednu čajovú lyžičku denne ráno nalačno. Alebo si pridajte do šalátov a na dochutenie jedál. Pri vonkajšom použití je vhodný ako balzam na vlasy proti ich lámavosti a vysúšaniu. Zároveň je vhodný na hydratáciu pokožky, výživu a celkové rozžiarenie. Pomáha dojčiacim matkám na popraskané bradavky alebo tehotným na zvýšenie pružnosti a elasticity kože.
Zdroj: shutterstock
Rakytníkový olej
Posilňujeme imunitu
Rakytník rešetliakovitý je pichľavý ker, ktorý poznáme už viac ako 2 500 rokov. Dobre sa mu darí prakticky kdekoľvek. Dokáže totiž prežiť aj v drsných podmienkach. Liečivé sú hlavne jeho plody. Okrem vysokého podielu vitamínu C obsahujú tieto bobule vitamín A, E, minerály, antioxidanty, nenasýtené mastné kyseliny a oleje. Ich oranžové zafarbenie spôsobuje vysoký obsah betakaroténu a majú širokú škálu využitia.
Zdroj: shutterstock
Protizápalový rakytník
Zavarte ho do zásoby
Plody rakytníka môžete aj zavárať ako ovocný kompót. Bobuľky vrstvite s cukrom alebo len zalejte cukrovým sirupom a následne sterilizujte.
Zdroj: shutterstock
Zavarte ho do zásoby
Detoxikuje organizmus
Má úžasné detoxikačné účinky, obsahuje vlákninu, takže je výborný pri očiste organizmu. Má aj protizápalové účinky a pomáha pri zápale hrdla, mandlí a pľúc. Zároveň chráni pred voľnými radikálmi, podporuje funkciu pečene, obličiek a močového ústrojenstva.
Zdroj: shutterstock
Sušené plody
Rakytníkový sirup
Bobuľky rakytníka rozpučte a potom ešte prepasírujte cez husté sitko. Na 1,5 litra šťavy potrebujete 1,5 kila cukru. Šťavu s cukrom priveďte do varu, penu odstráňte. Horúci sirup prelejte do fliaš a skladujte v chladničke. Používajte na sladenie čaju alebo si preventívne dajte ráno jednu lyžičku. Pri liečbe chrípky a prechladnutia aj častejšie.
Zdroj: shutterstock
Rakytníkový sirup
Sušené plody
Vitamíny zachováte aj sušením plodov. Usušené plody uschovávajte na suchom a tmavom mieste, prípadne ich môžete rozdrviť v mlynčeku na kávu. Vznikne sypká zmes na prípravu čaju.
Zdroj: shutterstock
Sušené plody
Likér ako prevencia
Oranžové bobuľky môžete využiť na domáci likér. Zrelé plody opláchnite a nasypte do fľaše. Následne zalejte bielou domácou pálenkou alebo vodkou a nechajte aspoň 6 týždňov lúhovať. Sceďte a môžete užívať. Stačí každý deň jednu čajovú lyžičku ako prevenciu chrípky a prechladnutia.
Zdroj: shutterstock
Likér ako prevencia