Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Úžasný rakytník sa vám na jeseň veľmi zíde: Stačí 1 lyžička denne, TOTO sa s vami bude diať

Protizápalový rakytník

Zdroj: shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Rakytník je skvelý najmä v jesennom a zimnom období, pritom denne stačí zjesť jednu lyžičku mrazených, sušených alebo sterilizovaných plodov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Je plný zdravia! Pestovať rakytník sa naozaj oplatí

    Rakytníkový olej

    Ide o vylisované semená z plodov. Je vhodný na vonkajšie aj vnútorné použitie. Užívajte jednu čajovú lyžičku denne ráno nalačno. Alebo si pridajte do šalátov a na dochutenie jedál. Pri vonkajšom použití je vhodný ako balzam na vlasy proti ich lámavosti a vysúšaniu. Zároveň je vhodný na hydratáciu pokožky, výživu a celkové rozžiarenie. Pomáha dojčiacim matkám na popraskané bradavky alebo tehotným na zvýšenie pružnosti a elasticity kože.

    Zdroj: shutterstock

    Rakytníkový olej

    Posilňujeme imunitu

    Rakytník rešetliakovitý je pichľavý ker, ktorý poznáme už viac ako 2 500 rokov. Dobre sa mu darí prakticky kdekoľvek. Dokáže totiž prežiť aj v drsných podmienkach. Liečivé sú hlavne jeho plody. Okrem vysokého podielu vitamínu C obsahujú tieto bobule vitamín A, E, minerály, antioxidanty, nenasýtené mastné kyseliny a oleje. Ich oranžové zafarbenie spôsobuje vysoký obsah betakaroténu a majú širokú škálu využitia.

    Zdroj: shutterstock

    Protizápalový rakytník

     Zavarte ho do zásoby

    Plody rakytníka môžete aj zavárať ako ovocný kompót. Bobuľky vrstvite s cukrom alebo len zalejte cukrovým sirupom a následne sterilizujte.

    Zdroj: shutterstock

    Zavarte ho do zásoby

    Detoxikuje organizmus

    Má úžasné detoxikačné účinky, obsahuje vlákninu, takže je výborný pri očiste organizmu. Má aj protizápalové účinky a pomáha pri zápale hrdla, mandlí a pľúc. Zároveň chráni pred voľnými radikálmi, podporuje funkciu pečene, obličiek a močového ústrojenstva.

    Zdroj: shutterstock

    Sušené plody

    Rakytníkový sirup

    Bobuľky rakytníka rozpučte a potom ešte prepasírujte cez husté sitko. Na 1,5 litra šťavy potrebujete 1,5 kila cukru. Šťavu s cukrom priveďte do varu, penu odstráňte. Horúci sirup prelejte do fliaš a skladujte v chladničke. Používajte na sladenie čaju alebo si preventívne dajte ráno jednu lyžičku. Pri liečbe chrípky a prechladnutia aj častejšie.

    Zdroj: shutterstock

    Rakytníkový sirup

     Sušené plody

    Vitamíny zachováte aj sušením plodov. Usušené plody uschovávajte na suchom a tmavom mieste, prípadne ich môžete rozdrviť v mlynčeku na kávu. Vznikne sypká zmes na prípravu čaju.

    Zdroj: shutterstock

    Sušené plody

    Likér ako prevencia

    Oranžové bobuľky môžete využiť na domáci likér. Zrelé plody opláchnite a nasypte do fľaše. Následne zalejte bielou domácou pálenkou alebo vodkou a nechajte aspoň 6 týždňov lúhovať. Sceďte a môžete užívať. Stačí každý deň jednu čajovú lyžičku ako prevenciu chrípky a prechladnutia.

    Zdroj: shutterstock

    Likér ako prevencia

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.