Ani sústo, ani hlt!
13. 11. 2007, 9:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:56)
Sú čosi ako liga výnimočných. Na konci ich potravinového reťazca sú potraviny, ktoré rôznym spôsobom ohrozujú ich život.
Jeme preto, aby sme boli, alebo sme, aby sme jedli. Tak či onak, v nasledujúcich troch prípadoch ide skôr o to, že SÚ aj vďaka tomu, že niečo nejedia. A napriek tomu im takmer nič nechýba. Niekedy je totiž takéto ohrozenie cestou k zdravšiemu štýlu života.
Prípad prvý: Jeden hlt a koniec
Milka (28) má jednu výnimočnú črtu. Na jej zdravotnej karte sa vyníma hrubým červeným písmom „alergia na kofeín”. „Neviem, či je to presná definícia toho, čo sa deje s mojím telom, keď náhodou príde do kontaktu s kávou, ale nikto mi nikdy žiadne testy nerobil. Prvý (a zatiaľ posledný) raz som vedome kávu pila, keď som mala pätnásť. Bola som na návšteve u kamarátky a myslela som si, že sa to patrí. Nechutila mi. Bola horúca a príšerne horká. Dodnes nechápem, čo na tom nápoji všetci vidia. Ale aby som neurazila hostiteľku, niekoľko dúškov som si predsa len dala. O chvíľu som začala cítiť, že sa so mnou niečo deje. Začali ma svrbieť očné viečka a spuchli mi tak, že som skoro nič nevidela. Potom ma začali svrbieť aj uši a postupne sa to šírilo celým telom smerom dole. V panike som utekala domov k mame, zdravotnej sestričke. Tá takmer skolabovala, keď ma uvidela. Vyzerala som, ako keby ma niekto oblial vriacou vodou. Zavolala záchranku, ktorá prišla doslova v priebehu pár minút. Lekár skonštatoval anafylaktický šok a pichol mi adrenalín. Odvtedy sa káve vyhýbam.“
Ľudia alergickí na kávu sú dosť vzácnym druhom. Ide skôr o intoleranciu na jednotlivé chemické látky, ktoré obsahuje, napr. kofeín. Ako vysvetľuje odborníčka v oblasti imunoalergológie, MUDr. Katarína Prekopová z medicínskeho centra Medifera, „potravinová alergia je abnormálna reakcia imunitného systému, ktorá sa v organizme spustí po konzumácii potraviny alebo potravinového aditíva. Niekedy už aj veľmi malé množstvo potraviny – alergénu – alebo aditíva vyvolá závažnú, život ohrozujúcu reakciu, tzv. anafylaktický šok.“ Ten sa väčšinou začína intenzívnym svrbením sprevádzaným opuchmi, poklesom tlaku či sťaženým dýchaním. Ak sa nepodá okamžitá pomoc, môže sa končiť smrteľne. Našťastie, nie všetky alergie majú takýto prudký priebeh.
Život bez kávy? „Nepoznám povzbudzujúce účinky kávy. Dokonca ani silný čierny čaj mi nerobí dobre, takže ak sa cítim unavená, radšej si oddýchnem. Do určitého času som bola pre svoje okolie rarita a nikto nechápal, ako som to doteraz mohla bez kávy zvládnuť. Ale v posledných rokoch sa stretávam s viacerými ľuďmi, ktorí sa vzdali svojej závislosti od kávy a nahrádzajú ju športom alebo zdravším stravovaním.”
To je pre mňa tabu. „Asi pred rokom sa mi stalo, že sme si s kamarátkou objednali tiramisu, ktoré pre obsah kávy normálne jesť nesmiem, ale čašník ma upokojil, že majú aj jahodové bez kávy. Samozrejme, stalo sa to, že oba zákusky, kávový aj jahodový, vyzerali takmer identicky, a tak ich nechtiac zamenil. Chvíľu som teda jedla ten s kávou a márne v ňom hľadala jahody. Našťastie pre mňa, asi na káve šetrili, lebo žiadna reakcia nenastala. To niektoré „tety domáce” nalejú do torty riadneho turka, čo sa mi stalo takmer osudným, keď som minule zjedla kúsok z neovereného zdroja a po zvyšok dňa som mala taký nízky tlak, že som si myslela, že umriem. A tak, čo sa týka jedla, vždy sa pýtam, čo v ňom je. Pre istotu.“
Zdravé náhrady
AK NEMÔŽETE ALEBO NECHCETE PRIJÍMAŤ KOFEÍN ruky preč od: kávy, čierneho čaju, kolových nápojov, čokolády, energetických nápojov zdravá náhrada: bezkofeínová káva (napr. špaldová), bylinkové čaje, bezkofeínové sladené nápoje, hroznový cukor na doplnenie energie.
Náš tip: Ak nebojujete s alergiou, ale so závislosťou, skúste postupne znižovať dávky kávy o pol šálky denne, až kým sa nedostanete na úroveň piatich kofeínových nápojov za týždeň.
AK NEMÔŽETE ALEBO NECHCETE PRIJÍMAŤ LEPOK ruky preč od: obilnín (pšenica, jačmeň, ovos, špalda), müsli, piva, hotových omáčok a jedál zdravá náhrada: zemiaky, kukuričná múka, sója, ryža, pohánka, cícer, orechy a semená.
Náš tip: Bezlepkové potraviny nájdete v ponuke všetkých bioobchodov, v predajniach Terno (kde sú dokonca informovaní aj predavači a dokážu poradiť) a Billa (veríme, že v budúcnosti pribudnú aj ďalšie). Internetové obchody hľadajte na adresách uvedených nižšie.
Mária T. (27) toho nemôže dosť. Oriešky, ovocie, zeleninu, vajíčka. Je klasická alergička. Aj jej však trvalo nejaký čas, kým na to prišla. „Začalo sa to pred štátnicami, keď bol môj organizmus úplne vyčerpaný, vystresovaný a pod poriadnym tlakom, ktorý som nedokázala spracovať. V tom čase nastali aj poruchy trávenia. Absolvovala som množstvo vyšetrení od USG brucha po gastrofibroskopiu... Všetky výsledky vyšli negatívne. Vtedy jednému pánovi doktorovi z fakultnej nemocnice napadlo urobiť mi potravinové testy. Keďže moje telo bolo fakt dosť zhumpľované, vyšla mi pozitívna reakcia na veľmi veľa zložiek, najmä arašidy, orechy, vajcia, múku, paradajky, kvasinky, plesne... Jednoducho, všetky tie veci (s výnimkou plesní), ktoré som mala rada a ktoré som najviac konzumovala.”
Diagnostika. Prísť na to, čo vám môže spôsobovať nemilé reakcie, naozaj nie je jednoduché. „Diagnostika nežiaducich reakcií na potraviny patrí medzi najkomplikovanejšie postupy v alergológii. Tzv. zlatým štandardom je dvojito zaslepený, placebom kontrolovaný expozičný test,“ objasňuje MUDr. Prekopová. Preložené do reči laikov, lekár naordinuje pacientovi hospitalizáciu a začne s testmi. Najskôr pacientovi podáva menšie dávky údajne škodlivej potraviny alebo len neškodnej náhrady (t. j. placeba) ukrytej v tobolke. Ako ďalej vysvetľuje MUDr. Prekopová, „ani lekár, ani pacient nevedia, či sa v tobolke podáva inkriminovaná potravina, alebo len placebo“. Ak ste kvalitne vycvičený hypochonder, alergickú reakciu môžete zahrať. Háčik je v tom, že reakcie bývajú rôzne a svojím výkonom nemusíte uhádnuť tú správnu (jedine že by ste vo svojom hereckom portfóliu mali aj celoplošný vyrážkový výsev).
Medzi ďalšie formy zisťovania, z čoho je vám zle, patrí aj potravinový denník, do ktorého by ste si mali presne zapisovať, kedy ste čo zjedli, koľko toho bolo a v prípade, že ide o náročnejšie recepty, čo presne obsahovali a ako ste sa potom cítili. „Kožnými testmi alebo krvným vyšetrením zisťujeme prítomnosť tzv. IgE protilátok proti najčastejším potravinovým alergénom,“ dodáva MUDr. Prekopová. Mária svoje reakcie zaraďuje medzi tzv. klasické. „U mňa sa končila konzumácia nežiaduceho jedla ťažobou žalúdka, vyrážkami a častými závratmi, ktoré vznikli takmer hneď a trvajú dodnes, ak niečo prešvihnem.“
To je pre mňa tabu. „Tým, že najradšej jem kurča na všetky spôsoby, nemám pocit, že by som si niekedy nedokázala vybrať alebo že by som bola nejako obmedzovaná. Akurát všetci okolo mňa už vedia, že do orieškovej torty nemajú pridávať lieskovce. Slané tyčinky jem iba bez sezamovej posýpky, nepijem víno a pivo, nekupujem si nanuky s mandľami... No, je toho celkom dosť, ale ak si dávam pozor, nič zo zakázaných potravín sa do mňa nedostane. Len občas mi príde hlúpe vysvetľovať niekomu, že arašidy v thajskej kuchyni mi nerobia dobre a skutočne na ne nemám chuť.“
Mária D. (32) mala tiež to „šťastie”, že sa ocitla v lige výnimočných. Je celiakička. Patrí teda do skupiny tých, ktorí si život (najmä v našich podmienkach, kde sa toto ochorenie ešte neberie celkom vážne) nemôžu užívať až do takej miery ako ostatní. Teda žiadne hodovanie nad upečenými koláčmi či zmrzlinou. „Celiakia nie je nijaká alergia, ide o neznášanlivosť na lepok. Okrem toho je to genetické ochorenie. Človek dostane od narodenia do vienka gén HLA DQ 2.8, ktorý celiakiu spúšťa. Tá sa prejaví buď už v detskom veku, čo je ten lepší prípad, alebo až v dospelosti, čo môže mať veľmi komplikovaný priebeh. Mne ju zistili pred tromi rokmi a spúšťačom bol stres. Dramatické zdravotné problémy som nezaznamenávala. Často som trpela zápchami, cítila som sa unavená a radikálne som chudla. Priamo po konzumácii jedla som nemala žiadne veľké problémy. Rok pred stanovením diagnózy sa môj život zmenil. Získala som možnosť rozšíriť si pracovné skúsenosti v zahraničí, čo som, samozrejme, chcela naplno využiť. Hektický život v novom prostredí, nový pracovný systém, noví kolegovia, čiastočná jazyková bariéra, bežné každodenné starosti s hľadaním ubytovania atď.
Každodenný stres, ktorý som si nepripúšťala a prejavy celiakie som skôr pripisovala hektickému spôsobu života ako vážnym zdravotným problémom. Až vďaka jednej známej, ktorá mala podobné problémy ako ja a lekár jej zistil celiakiu, som zašla ku gastroenterológovi, ktorý diagnózu potvrdil. Môj prípad bol veľmi rýchly, nie vždy sa táto diagnóza u dospelých zisťuje ľahko. Možno to bolo aj preto, že som išla k lekárovi s konkrétnou predstavou, aby mi urobil testy, či nie som neznášanlivá na lepok. A potvrdilo sa.“
Spúšťače. Stačí, že niečo zjete – a hop ho. Vyrážky sú tu, hlava sa točí, zle sa vám dýcha. Môže za to alergén. Lenže ak ide o intoleranciu, nie je to celkom tak. Podľa MUDr. Prekopovej je intolerancia „abnormálna reakcia zažívacieho traktu na požitú potravinu, na rozdiel od alergie však nie je imunologicky podmienená. Môže byť spôsobená napr. chýbajúcim enzýmom, ktorý je potrebný na trávenie niektorej zložky potravy. Všeobecne známy je nedostatok laktázy, ktorá rozkladá mliečny cukor – laktózu, vďaka čomu najmä u detí vzniká intolerancia na kravské mlieko“.
Podobne je to aj s lepkom. Sliznica tenkého čreva je neznášanlivá voči gluténu (lepku), obilnej bielkovine z raže, jačmeňa, ovsa a špaldy. U postihnutých to vyvoláva symptómy ako hnačka, pocit preplnenosti, nevoľnosť, strata telesnej hmotnosti, nedostatok vitamínov a bielkovín. Stres a hektický život tiež môžu pripojiť svoje ruky k dielu. Ako hovorí MUDr. Prekopová, „chronický stres pôsobí vo všeobecnosti negatívne na priebeh ochorení. Pri potravinovej intolerancii však prejavy súvisia predovšetkým s množstvom požitej inkriminovanej potraviny“.
To je pre mňa tabu. „Pri celiakii platí jedno – celoživotná bezlepková diéta. Takže vo svojej strave obmedzujem všetko, čo by mohlo obsahovať pšenicu, jačmeň alebo raž. Je toho veľmi veľa, hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že maximálne stačí obmedziť chlieb, pečivo alebo cestoviny. Lenže stopy lepku sa môžu nachádzať takmer všade – od niektorých prídavných látok (t. j. „éčok“, ktorých je naozaj dosť) cez alkoholické nápoje po kozmetické prípravky. Neprestajne si treba pozorne čítať zloženie výrobku, resp. si aj predstaviť procedúru výroby potraviny alebo sa s ňou oboznámiť, aby sa človek vyvaroval akéhokoľvek kontaktu s lepkom. Hoci je to celé náročnejšie ako bežné ‚klasické’ stravovanie a aj výrazne drahšie, beriem to z tej pozitívnej stránky. Aspoň sa stravujem zdravšie.“
Ani sústo, ani hlt
Najlepšou prevenciou rôznych alergických či intolerantných reakcií na potraviny je vylúčiť ich zo svojho jedálneho lístka alebo obmedziť ich príjem na nevyhnutné, no zdravie neohrozujúce minimum. Niekedy vyvoláva reakciu len surová strava a vo varenom stave jej už môžete zjesť aj kilo. Vo výhode sú aj deti. Až u 80 % sa alergia na niektorú základnú potravinu (kravské mlieko, vajíčka a pod.) do dospelosti stratí alebo nadobudne len veľmi miernu formu. Doživotne si však v registri ponesiete alergie na orechy, arašidy a ryby.
Vitajte v klube
Našli ste sa v niektorom z opísaných prípadov? Blahoželáme! Ste rozhodne výnimočná a na žiadnej párty nezostanete bez partnera na rozhovor, lebo o alergii a intolerancii sa toho dá narozprávať na niekoľko hodín. Najlepšie hneď s rovnako postihnutým človekom, ktorý možno k svojim pôvodným neduhom pripojí ešte nejaký ten ďalší, aby sa vám vyrovnal.
Čo je čo
Nie každá reakcia na zjedenú potravinu je alergia. A nie každé nadutie brucha je intolerancia. Takže, krátka rekapitulácia:
* alergia – nežiaduca reakcia imunitného systému na potravinu. Najčastejšie ide o bielkovinu, ktorú si organizmus mylne vysvetlí ako škodlivú a začne proti nej vytvárať protilátky. Alergia na potraviny sa môže prejaviť na viacerých orgánoch, napr. na koži (žihľavka, ekzém, svrbenie, opuchy), v dýchacom systéme (nádcha, sťažené dýchanie spôsobené opuchom) a v tráviacom ústrojenstve (afty, bolesti brucha, vracanie, hnačky);
* pseudoalergia – vyzerá na nerozoznanie od pravej, ale spôsobuje ju väčší obsah histamínov v potrave napr. po konzumácii väčšieho množstva syrov, alkoholu, čokolády, kakaa, jahôd, citrusov, paradajok alebo kofeínu. Prejavuje sa bolesťami hlavy, brucha, sčervenaním pokožky a hnačkami;
* intolerancia – neznášanlivosť na istý druh potraviny v dôsledku chýbajúceho enzýmu. Prejavuje sa hnačkami, nafukovaním, plynatosťou, niekedy aj únavou, migrénou alebo podráždenosťou;
* potravinová averzia – psychicky podmienená neznášanlivosť niektorých potravín.
Nejedz to jablko
Človek je nepoučiteľný a odkedy začal chodiť s figovým listom, pchá prsty a jazyk do všetkého. Múdre knihy však hovoria, že by ste mali jesť len to, čo je vám blízke a čo pochádza z vášho blízkeho okolia. Rady alergénov často dopĺňajú exotické plody a pochutiny, aby sa vám zážitok z ich konzumácie ešte nadlho uchoval v pamäti. Preto nie je nič prekvapujúce, ak sa vyhádžete po kivi alebo avokáde či banánoch. Podľa MUDr. Prekopovej patria medzi najčastejšie potraviny spôsobujúce alergické reakcie „rôzne druhy orechov – v našich podmienkach lieskové, vlašské, arašidy, ďalej ryby, plody mora ako kraby, homáre, krevety, a tiež zeler, jablká a aditíva“. Aby toho nebolo málo, alergie sa rady krížia (asi aby tej jednej nebolo smutno). Takže ak vám identifikovali jednu alergiu, môžete sa časom tešiť na prírastok v rodine. „Napríklad pacient alergický na peľ brezy reaguje alergickými prejavmi na požitie jablka, alebo pacient alergický na roztoče má ťažkosti po konzumácii morských plodov a pod.,“ vysvetľuje MUDr. Prekopová.
Najčastejšie rovnice kríženia
* kravské mlieko + kozie alebo ovčie mlieko
* vaječný bielok + orechy, mrkva, zemiaky
* banán + melón, uhorka
* zeler + mrkva, korenie
* arašidy + ostatné strukoviny
Pomoc na sieti
Ak trpíte pocitom, že nie ste dostatočne výnimočná, naklikajte si tieto stránky. Niečo sa pre vás určite nájde.
www.alergie.cz – všetko o alergiách (prejavy, testy, liečenie)
www.alergo.sk – internetové fórum a aktuality
www.pneumoalergo.sk
www.health.gov.sk – stránka Ministerstva zdravotníctva, kde nájdete dotované bezlepkové výrobky
www.bezlepkovadieta.cz – recepty, informácie
www.celiakia.sk – internetové fórum s odborným lekárskym poradenstvom
www.biopark.sk – internetový obchod a ďalšie zaujímavé informácie
www.bezlepka.sk – internetový obchod s bezlepkovými výrobkami
www.kleis.cz – český internetový obchod