Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Geniálny blázon Bob Blumer očaril svojimi receptami

Bob Blumer: Ženy neláka jedlo samotné, ženy láka

Zdroj: Eva, Dušan Křístek

Reklama

Hviezdny šéfkuchár postavil na hlavu všetky pravidlá, aké kedy v kulinárii platili, a stal sa miláčikom žien na celom svete.

Bob Blumer prišiel na Slovensko na pozvanie Orangeu a naživo predviedol svoje surrealistické kuchárske umenie, pre ktoré ho volajú gastronaut. Kanaďan, žijúci v Hollywoode, je autorom úspešných kníh a televíznych relácií, ktoré sa vysielajú v 30 krajinách. EVA bola pritom a vytiahla z neho to najlepšie!

Vždy máš so sebou svoj nôž?

Vždy. Nôž je pre každého šéfkuchára talizman, ako gitara pre gitaristu. Som na svoje nože zvyknutý a cestujem s nimi po celom svete.

Je tvoj život rovnako dobrodružný ako tvoje jedlo?

Áno. Žijem veľmi rockenrolovo... (Smiech.)

Máš rodinu?

Nie, ale mám frajerku.

Prezraď najjednoduchší spôsob prípravy ryby.

Nesťahovať z nej kožu. Šupnite ju na panvicu, zľahka opečte, neobracajte, a potom tú panvicu vložte do vyhriatej rúry. Koža sa spečie aj z druhej strany a zostane chrumkavá, celé je to veľmi rýchle. Najradšej mám stredozemnú rybu branzini. Nie je veľmi mastná, ale nádherne jemná.

Ideálne raňajky?

Ja si každé ráno pripravujem vlastné müsli a cez víkend vytiahnem všetko, čo mám v chladničke. Slaninu, vajcia, avokádo, cibuľku...

Čo by vždy mala mať žena v chladničke?

Šampanské... (Smiech.)

A čo v kuchyni, aby bola schopná vykúzliť dobré, rýchle jedlo?

Všetky talianske veci. Kvalitný olivový olej, cesnak, maslo, ančovičky, kapary, cestoviny. To je povinný základ. Čím viac ingrediencií máte, tým spontánnejšie si môžete dovoliť navariť napríklad večeru. Lebo vám stačí kus kuraťa a máte toľko možností, čo s ním urobiť!

Varíš niekedy aj nudné tradičné recepty?

Často! Keď napríklad varím len pre seba, urobím si rybu, tak ako som spomínal, a k tomu kopec čerstvej zeleniny z trhu. A to je všetko. Ale predstav si, že by som prišiel na Slovensko a uvaril by som rybu so šalátom!?

Zviedol si už nejakú ženu vďaka svojmu jedlu?

O zvádzaní jedlom som sa naučil toto: ženy neláka jedlo samotné, ženy láka sebavedomie, s ktorým to jedlo pripravuješ.

Neodolateľný čokoládový dezert.

Jednoznačne ten od, myslím, že pôvodom rakúskeho šéfkuchára, ktorý testoval čokoládový koláčik a vybral ho z rúry priskoro, takže keď ho v strede prekrojil, čokoláda vytiekla. To je najúžasnejší čokoládový dezert všetkých čias! Receptov je niekoľko, nájdete ich na internete, trvá to len pár minút. A potrebujete iba čokoládu, vajcia, cukor a múku.

Učíš sa ešte každý deň niečo nové?

Jasné, hlavne keď cestujem. Veľa pozorujem, čerpám aj z národných kuchýň a dotváram si pôvodné recepty. Jem všetko, čo sa dá, okrem hríbov. Tie neznášam.

Super párty datle

Potrebujeme: veľké datle (najlepšie odroda medjool), parmezán, tenké plátky slaniny, špáradlá

Predhrejte si rúru na 180 stupňov. Datle pozdĺžne nakrojte malým nožíkom, vyberte kôstku a nahraďte ju kúskom parmezánu, ktorý približne zodpovedá veľkosti kôstky. Datľu opäť pritlačte a zlepte, zabaľte do plátku slaninky a prepichnite špáradlom. Poukladajte na plech spojom nadol a pečte asi 15 minút, kým slanina nie je chrumkavá. Podávajte ešte teplé!

Strapaté lízanky

V preklade: krevety v kokosovom cestíčku s marhuľovo-zázvorovým dipom

Potrebujeme: krevety bez chvosta, čerstvý kokos, 2 vajíčka, belgické svetlé pivo, olej, špajdle. Na dip: marhuľový džem, papričky jalapeňos, nasekané, bez semien, ryžový ocot, čerstvý zázvor, dijonská horčica, červený melón

Ingrediencie na dip jednoducho zmiešajte a rozmixujte ponorným mixérom na pyré. Kokosový plod rozbite na dve polovice. Šťavu zlejte, dreň vydlabte a nastrúhajte na čo najdlhšie slížiky. Škrupina orecha je výborná miska na dip! Dve vajíčka zmiešajte s pivom, kokosovým mliekom, kokosom, trochou múky a prášku do pečiva. Môžete pridať aj kajenské korenie. Osušené krevety obaľte v cestíčku a vyprážajte na prudkom ohni približne dve minúty. Otáčajte! Napichnite na zašpicatené špajdle a namáčajte v pripravenom dipe.

Polentové srdiečka s paprikovou omáčkou

Potrebujeme: Olivový olej, nakrájaná cibuľka, 2 opečené červené sladké papriky, zeleninový bujón, papričky jalapeňo, čerstvý tymian, šťava z 1 citróna, kyslá smotana, soľ, korenie, polenta, parmezán

Pripravte si polentu podľa návodu na obale, len vodu nahraďte zeleninovým bujónom. Tesne pred koncom husto posypte parmezánom. Na plech naneste vrstvu polenty a nechajte dobrú hodinu chladnúť. Zo stuhnutej polenty vykrajujte srdiečka, ktoré sa zmestia na polievkovú lyžicu. Zľahka ich na miernom ohni asi 3 minúty z každej strany opečte dozlatista a dochrumkava. Osušte na papierovej utierke.

Omáčka: Cibuľku osmažte dohneda, pridajte papričku jalapeňo, sladkú papriku, trocha bujónu a tymian. Na miernom ohni povarte max. 15 minút. Vychladnutú zmes vymiešajte mixérom dohladka, pridajte citrónovú šťavu. Tesne pred servírovaním (za lyžičku omáčky a na vrch srdce) prihrejte, dochuťte smotanou, soľou a korením.

Picollo espresso

V preklade: kávovo-vanilkový krém v šálkach

Potrebujeme: žĺtka z vajec, kryštálový cukor, smotana na šľahanie, kvalitný vanilkový cukor (nie vanilín), instantná káva, malé kávové šálky

Rúru predhrejte na 150 stupňov. Žĺtka vyšľahajte s cukrom, v inej miske kávu so smotanou a vanilkovým cukrom. Obe zmesi jemne zmiešajte a naplňte nimi šálky do troch štvrtín. Šálky položte na hlboký pekáč a dolejte ho vodou, ktorá by mala siahať do polovice šálok. Pečte vo vodnom kúpeli asi 40 minút. Nechajte dôjsť a stuhnúť, potom dajte puding ešte na dve hodiny zachladiť. Navrch sa fantasticky hodí karamelová poleva.

Lososové mrkvičky

V preklade: údený losos s kôprom na celozrnnom chlebíku

Potrebujeme: štvorcový, čo najviac celozrnný čierny chlieb, smotanový tavený krém (lučina, nátierkové maslo), citrónová kôra a šťava, kapary, čierne korenie, údený losos, vetvičky kôpru

Vymixujte tavený krém s kaparami, citrónovou kôrou a šťavou, čiernym korením a nasekaným kôprom do jednoliatej jemnej zmesi. Chlebíky ponatierajte a povykrajujte z nich dlhé trojuholníky. Syrovú nátierku prikryte plátkom lososa, ak je pritenký, použite dva. Z čerstvého kôpru vytvorte ilúziu mrkvovej vňate.

Vyberáme pre vás niečo PLUS