Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Marhule či broskyne?

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

Ak počas horúcich dní dostanete chuť na sladké, nemusíte sa zababrať čokoládovou tyčinkou rozpustenou od tepla. Dajte si radšej broskyne alebo marhule – na rozdiel od čokolády vás osviežia a zásobia prírodným cukrom i dôležitými vitamínmi.

MARHULE

  • brzdia procesy starnutia
  • posilňujú pokožku, vlasy a nechty
  • zlepšujú stav zraku
  • sú výborným zdrojom železa
  • podporujú peristaltiku čriev
  • upravujú vysoký krvný tlak
  • odbúravajú tuky
  • odstraňujú únavu a poruchy sústredenia
  • urýchľujú rekonvalescenciu organizmu

    UKRÝVAJÚ: 70 až 90 % vody, okolo 12 % sacharidov, vitamín C, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, betakarotén, vápnik, horčík, draslík, fosfor, železo, síru, kremík, mangán a meď.

    Tehotné ženy by mali jesť marhule s mierou, pretože obsahujú priveľa medi.
    Aj keď vám chuť vylúskaných marhuľových kôstok pripomína mandle, nejedzte ich. Nachádza sa v nich horký amygdalín, ktorý je jedovatý.
    U citlivejších ľudí môže nadmerná konzumácia marhúľ vyvolať hnačku a celkovú slabosť.
  • BROSKYNE

  • upokojujú
  • zlepšujú činnosť imunitného systému
  • posilňujú srdce, cievy a krvný obeh
  • podporujú vylučovanie tráviacich štiav
  • majú močopudný účinok
  • osvedčili sa pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom
  • mierne preháňajú a odstraňujú zápchu
  • pomáhajú pri čistení tela
  • ustáľujú hladinu cukru v krvi

    UKRÝVAJÚ: okolo 80 % vody, 6 až 15 % sacharidov, aminokyseliny, vitamín C, vitamíny skupiny B, betakarotén, kyselinu listovú, vápnik, horčík, zinok, fosfor, draslík a železo.
  • ORANŽOVÉ RADY

  • Broskyne a marhule konzumujte čerstvé – varením či konzervovaním sa ničia mnohé účinné látky.
  • Plody neslaďte – v kombinácii s cukrom prekysľujú organizmus.
  • Uprednostňujte domácich pestovateľov – dovážané ovocie sa zbiera nezrelé a dozrieva umelo, čím stráca veľké množstvo vitamínov.
  • Vyberáme pre vás niečo PLUS