Marhule či broskyne?
11. 8. 2007, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:59)

Zdroj: Archív
Reklama
Ak počas horúcich dní dostanete chuť na sladké, nemusíte sa zababrať čokoládovou tyčinkou rozpustenou od tepla. Dajte si radšej broskyne alebo marhule – na rozdiel od čokolády vás osviežia a zásobia prírodným cukrom i dôležitými vitamínmi.
MARHULE
UKRÝVAJÚ: 70 až 90 % vody, okolo 12 % sacharidov, vitamín C, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, betakarotén, vápnik, horčík, draslík, fosfor, železo, síru, kremík, mangán a meď.
Tehotné ženy by mali jesť marhule s mierou, pretože obsahujú priveľa medi.
Aj keď vám chuť vylúskaných marhuľových kôstok pripomína mandle, nejedzte ich. Nachádza sa v nich horký amygdalín, ktorý je jedovatý.
U citlivejších ľudí môže nadmerná konzumácia marhúľ vyvolať hnačku a celkovú slabosť.
BROSKYNE
UKRÝVAJÚ: okolo 80 % vody, 6 až 15 % sacharidov, aminokyseliny, vitamín C, vitamíny skupiny B, betakarotén, kyselinu listovú, vápnik, horčík, zinok, fosfor, draslík a železo.
ORANŽOVÉ RADY
Vyberáme pre vás niečo PLUS
Výber pre vás
Vlhký dom?Sponzorované