Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Monika vlastní pekáreň pre psy. Robí torty, keksy i pršiplášte

"Vždy som niečo zachraňovala,"

Zdroj: Peter Korček

Reklama

Vľúdny vzťah k zvieratám mala odmalička. Košičanka Monika Višňovská (37) takto učí aj svoje deti. Láska k psom ju priviedla až k vlastnej psej pekárni.

Doma má momentálne dva yorkshirské teriéry, ktoré slúžia ako hlavní ochutnávači pochúťok. Keď panička vypeká, najradšej by jej skočili do rúry. Okrem domácich keksov si zgustnú aj na zelenine či ovocí. Ale šunkou si ich majiteľka nezíska.

Neisté začiatky

Pred viac ako rokom obiehala úrady, aby mohla otvoriť prvú pekáreň pre psy na Slovensku. „Bolo to veľmi zdĺhavé, chvíľkami som už myslela, že sa vzdám. Takmer všade sa na mňa čudne pozerali, keď som im to povedala. Keďže je to prvá prevádzka u nás, nikto poriadne nevedel, aké povolenia na to potrebujem,“ vraví vyučená krajčírka pani Monika.

Dcéra ju na pekáreň nahovorila

Zvieratá mala rada odjakživa. Keď bola malá, ich domácnosťou prešlo kadečo. „Vždy som niečo zachraňovala a to mi ostalo dodnes. Starala som sa o zajačiky, vtáčiky i psíky,“ pokračuje. „Veterina“ ju naopak nikdy nelákala. „Nemôžem sa pozerať na to, keď je zvieratko choré a neviem mu pomôcť.“ Keď si založila vlastnú rodinu, zaobstarala si psa. Dnes ich má v byte dva. Nie je však na ne sama. Pomáhajú jej dcérky. Práve tá staršia ju nahovorila, aby si pekáreň otvorila. „Nechutilo im všetko, čo som im kúpila v obchode. Preto som si začala vymýšľať recepty a doma som vyvárala a piekla keksíky. Nevedeli sa toho dojesť. Dnes moje psíky slúžia ako hlavní degustátori, ak vymyslím nový recept. Ak to zjedia ony, to je záruka, že to bude chutiť väčšine.“

Najskôr pes, za ním majiteľ

Pochúťky sú z celozrnnej a ryžovej múky. Pokojne si z nich môže dať aj majiteľ psa. „Človek veľmi necíti chuť, je to bez korenia, konzervačných látok, farbív i cukru,“ vraví Košičanka. Na osem príchutí sa dá nalákať ktorýkoľvek štvornohý maznáčik. Môže si vybrať sladké alebo slané, a to pizzové, tuniakové, kuracie, na svieži dych, slaninové, syrové a cesnakové. Každá príchuť má iný tvar. Klientelu má z celého Slovenska. Často sa stáva, že do predajne najskôr vbehne pes a o chvíľu za ním príde aj majiteľ. Dokonca si tieto maškrty psičkári objednávajú aj cez internet. „Pečiem každý deň, asi dve kilá, aby som mala vždy čerstvý tovar, ale lehota spotreby keksíkov je dva týždne.“ A to nie je všetko, čo sa v tejto prevádzke pripravuje. Keď má váš pes sviatok alebo mu len tak chcete ozvláštniť deň, potešte ho tortou. „Príprava torty mi trvá jedno predpoludnie. Môže byť okrúhla alebo v tvare kosti. Navrchu ju ozdobím tým, čo má psík najradšej. Môže to byť zelenina, ovocie, čo si majiteľ želá.“

Šije aj pršíplášte pre psy

Krajčírske remeslo Monika Višňovská ani pri tejto práci nezavesila na klinec. Zručnosti využíva pri zákazkovom šití pre psíky. „Väčšinou sú to bundičky na zimu alebo pršiplášte. Obliekam aj svoje, ale nepreháňam to. Beriem to len ako nutnosť, aby neprechladli.“

Vyberáme pre vás niečo PLUS