Musakat, Cabernet, Chardonnay - ochutnajte z Bulharska!
24. 7. 2010, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:14)

Zdroj: archív
Olivový olej, cesnak, domáce špeciálne korenie čubrica a hlavne biely slaný balkánsky syr a jogurt. Viete, čo všetko obsahuje bulharská kuchyňa?
Bulharsko je známe svojou zdravou kuchyňou. Nielenže sa Bulhari môžu popýšiť konzumáciou veľkého množstva zeleniny a mliečnych výrobkov, ale k zdravej kuchyni prispieva aj príprava jedál, ktoré sú zväčša dusené alebo pečené na grile.
Najväčší vplyv na bulharskú kuchyňu mala turecká, keďže v 5. storočí bolo Bulharsko pod tureckou nadvládou. V domácej kuchyni sa často používa olivový olej, cesnak, domáce špeciálne korenie čubrica a hlavne biely slaný balkánsky syr a jogurt.
Známy šopský šalát
K národným jedlám patrí aj slávna bob čorba, čo je fazuľová polievka. V reštaurácii narazíte na veľké množstvo pokrmov pripravených z kuracieho mäsa alebo rýb. Ochutnať môžete aj kebapčety, silno korenené, na ražni opečené fašírky z mletého mäsa, alebo gjuveč (džuveč), bohatú zeleninovú misu podávanú niekedy aj s mäsom a vínom.
V Bulharsku má svoj pôvod šopský šalát, známy aj na Slovensku, ktorý je vynálezom Šopov, obyvateľov Sofie. Bulhari sú rovnako pyšní aj na svoje vína. Bulharsko patrí medzi popredných výrobcov veľmi kvalitných vín v Európe. Najznámejšie sú Musakat, Cabernet, Chardonnay a Melnik. Ochutnať však môžete aj bulharskú grozdovu rakiju alebo miestnu špecialitu mastiku, ktorá vonia ako fenikel a môže sa piť zmrazená na drobné kryštáliky.
Jogurtoví králi
Bulharský národ je veľmi hrdý na svoj jedinečný objav – jogurt. Pravý bulharský jogurt je veľmi hustý a neobyčajne osviežujúci. Tajomstvo, ktoré v sebe skrýva, sa nazýva lactobacillus bulgaricus, čo je vzácna baktéria, ktorú sa darí kultivovať práve v Bulharsku.
Táto malá baktéria zaručuje bulharskému jogurtu bezkonkurenčne prvé miesto. Jogurt sa je zväčša čistý, bez lekváru, ale pridáva sa aj do studených polievok, napríklad do uhorkovej polievky tarator.
Čubrica
Tajomstvo bulharskej kuchyne sa skrýva v korení čubrica, po našom saturejky, ktoré sa vôňou podobá oreganu. Po zbere sa drví a používa na prípravu skoro každého jedla, napríklad na pizzu, chlieb s maslom alebo do praženice. Mieša sa aj s ďalšími prísadami (so soľou, s bielym korením...), a tak sa väčšinou aj predáva.
- Mäso so zeleninou
Potrebujeme: 500 g mäsa (bravčové, teľacie, hovädzie, baranie, jahňacie), olej na opekanie, 1 cibuľa, 1 mrkva, 1/2 zeleru, 3 zemiaky, 4 paradajky, 3 papriky, 2 hrste zelenej fazuľky, 2 baklažány, 100 g hrášku, mletá červená paprika, soľ, čubrica (saturejka), petržlenová vňať
Ako na to: Umyté mäso nakrájame na kúsky a zľahka opražíme na oleji. Postupne pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, mrkvu, zeler, časť nakrájaných paradajok a neskôr pridáme mletú červenú papriku. Rozriedime horúcou vodou a varíme do polomäkka.
Zatiaľ si pripravíme zeleninu. Zelené fazuľky nakrájame a dusíme do zmäknutia, potom postupne pridávame a dusíme nadrobno pokrájanú papriku, baklažány (osolené, umyté a scedené), hrášok a na veľké kúsky nakrájané zemiaky. Takto pripravenú zeleninu pridáme do polomäkkého mäsa. Všetko zmiešame, navrch položíme zvyšné paradajky, posypeme čubricou a zapečieme. Hotové jedlo ozdobíme petržlenovou vňaťou.
- Banica
Potrebujeme: 4 ks štrúdľového cesta, 200 g tvarohu, 200 g slaného bulharského syra, 250 g špenátu, 1 vajce, 100 ml mlieka, olej na potretie
Ako na to: Špenát necháme rozmraziť, vytlačíme z neho vodu. Tvaroh zmiešame s vajcom, so syrom a s mliekom. Cesto potrieme olejom, vidličkou naň rozotrieme 1/4 syrovej masy, na ňu uložíme 1/4 špenátu.
Cesto voľne zvinieme a preložíme na vymastený plech. Všetko zopakujeme 3–krát so zvyšným cestom a surovinami, potom ešte všetky banice jemne potrieme olejom a pečieme v rúre pri teplote 180 až 200 °C asi 15 až 20 minút.
- Studená polievka tarator
Potrebujeme: 1 l bieleho jogurtu, 1 150 ml mlieka, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, 2 PL oleja, 300 g čerstvých uhoriek, PL posekaného kôpru, 1 PL posekaných vlašských orechov, soľ
Ako na to: Jogurt zmiešame s mliekom, pridáme soľ, prelisovaný cesnak, mleté čierne korenie a olej. Všetko dobre zamiešame, pridáme nahrubo nastrúhané uhorky a nadrobno nasekaný kôpor. Pred podávaním posypeme nasekanými vlašskými orechmi.