Svedčí o tom aj jej farma v hlavnom meste, kde pestuje desiatky druhov zeleniny, byliniek a ponúka vlastné remeselné potraviny. Ako vznikla?

Lucka vraví, že jej príbeh je tak trochu osudový najmä v tom, že robí to, čo si s manželom vysnívali. „Spája nás hlavne kvalitná a zdravá strava. Už je to skoro 10 rokov, čo som cez rôzne kampane začala popularizovať rodinné farmárčenie. Neskôr som spoluzakladala organizáciu, ktorá hájila záujmy malých pestovateľov a chovateľov. Bola som v úlohe aktivistky a viedla dlhé diskusie a rokovania na politickej úrovni,“ prezrádza o svojej neobyčajnej ceste.

Prvý bufet na Slovensku

Zároveň spoluzakladala a prevádzkovala farmársky bufet so zdravým občerstvením na vysokej škole, kde študovala, pretože jej tam chýbali kvalitné potraviny. „Tam sa priženil Filip,“ ako vtipne poznamenáva, „a tak trošku nám pomohol dostať sa z červených čísel. Našli sme spoločnú záľubu pretavovať idealistické zámery na biznisové rozmery,“ spomína na svoje prvé kroky s partnerom. Obaja sa dovtedy venovali projektom, ktoré na Slovensku nikto predtým nerobil. „Baví nás ponárať sa do neprebádaných vôd. Pre náš bufet sme nevedeli zohnať kvalitné bylinky či listovú zeleninu, už vtedy sme začali uvažovať aj nad pestovaním.“ Zároveň zistili, že v blízkom okolí Bratislavy nie sú žiadni pestovatelia organickej zeleniny, preto je problém kúpiť sezónnu lokálnu zeleninu.

Nehovorte mi, že nemôžem vybudovať mestskú organickú farmu
Zdroj: MarekSvancara.com

Začali počas pandémie

Ako v mnohých iných prípadoch, aj im sa postavila do cesty pandémia. „Museli sme zavrieť vysokoškolský bufet a pozastavili sa práce na otvorení tržnice v obchodnom centre Nivy, kde sme boli kurátormi. Zrazu sme mali čas   a opäť prišlo nutkanie nájsť pozemok na pestovanie. A vtedy nás oslovil priateľ pestovateľ, že by chcel ponúknuť svoju pôdu. Zatiaľ čiastočne, na skúšku, či nám to sadne. Prvú sezónu sme ukončovali s rozhodnutím pokračovať v komerčnom organickom pestovaní, ale aj s tým, že som druhýkrát tehotná. A tak sme celú jeseň, zimu a jar hľadali väčší pozemok, aby sme začali pestovať naplno.“

Ideálne miesto

Lucia vraví, že druhý pestovateľský rok začali odvážne na rozlohe 1,3 hektára priamo vo Vajnoroch. „Až po podpísaní zmluvy sme uverili a začali budovať veľkolepú mestskú organickú farmu na pestovanie zeleniny, byliniek a kvetov. Mali sme dosť utopickú predstavu o mestskej farme, ale našli sme ešte lepšie podmienky, ako sme si mohli vysnívať. Sme vzdialení dve minúty od výpadovky nového obchvatu, sme dostupní aj s MHD a pri farme je veľké parkovisko aj s predajňou. Farmu máme na začiatku areálu poľnohospodárskeho družstva s administratívnymi a so skladovými budovami, a teda sme schopní pestovať a spracovať a baliť tony organickej lokálnej zeleniny,“ hovorí na jeden nádych Lucka.

Pomáhajú im hlavne dobrovoľníci, ich odmenou je čerstvá zelenina.
Zdroj: archív L.G.

Nielen pestovatelia

Keďže si farmu vysnívali a plánovali skoro tri roky, presne vedeli, čo majú robiť, aby stihli sezónu a za päť mesiacov stáli na Tržnici Nivy s pestrou ponukou desiatok druhov zeleniny, byliniek a vlastných remeselných potravín. „Vypestovali sme tony zeleniny, vyše 40 druhov, netradičné viacfarebné mrkvy či cvikly, ale hlavne klasiku ako paradajky, papriky, uhorky, tekvice. A vyrobili sme vyše 1 000 fliaš rôznych produktov od pretlakov až po bylinkové soli.

Sme mestská farma a okrem produkcie pestrej zeleniny pre domácnosti a šéfkuchárov chceme vytvoriť krásne prostredie, oázu pokoja medzi kvetovými a bylinkovými záhonmi. Chceme pozvať Bratislavčanov priamo na farmu, kde si vyzdvihnú objednanú čerstvo nazbieranú úrodu a posedia pri čerstvej zeleninovej šťave a dobrej káve. Chceme na farme organizovať so šéfkuchármi zážitkové večere, firemné teambuildingy, workshopy, ale hlavne aktivity pre mamičky s malými deťmi,“ hovorí s radosťou o svojich plánoch.

Pomáhajú im dobrovoľníci

Na moju otázku, kto ju najviac podporuje, jednoznačne odpovedá, že jej manžel Filip. „Je to náš spoločný projekt a v dvoch sa to lepšie ťahá. Aj keď aktuálne máme skôr osem nôh a len štyri ruky. Podpora prichádza aj od rodiny,“ hovorí s úsmevom. Tá ich najprv dosť dlho odhovárala, ale vraj už badajú potenciál, ktorý Lucka s manželom tvoria. „Ich zmena pohľadu pre nás znamenala veľmi veľa. Poľnohospodárska či záhradkárska obec sa až smiala alebo bola skeptická. Teda stále je, ešte potrvá nejaký rok, aby sa udomácnil názor, že mladá rodina sa dokáže uživiť pestovaním zeleniny na pár tisícoch štvorcových metrov.“

Ale veľkú podporu majú aj od dobrovoľníkov, pre ktorých vymysleli takzvaný fitfarming. „Pracujú na farme za zeleninu. Verili nám, že vypestujeme tony zeleniny, aj keď sme stáli len na pooranom poli s kopou kameňov. Bez nich by sme to remeselne nevyprodukovali. Veľká vďaka, milí fitfarmisti, aj touto cestou.“ Nakoniec pomohla aj banka, pretože po polročných náročných rokovaniach sa stali prvými organickými zeleninármi, ktorí dostali na Slovensku úver na rozbehnutie podnikania v úplne novom odvetví, ktoré ešte ani nemá sformovaný trh.

Nehovorte mi, že nemôžem vybudovať mestskú organickú farmu
Zdroj: MarekSvancara.com

Neustále prekvapujú

Všetky projekty, ktoré organizujú, sú zaujímavé. „Môj partner Filip je filmár, a aj keď je teraz hlavne farmár, nedá mu nevyrábať zaujímavé videoformáty. V spolupráci so šéfkuchárom Michalom Kordošom varili priamo na farme medzi zeleninou poctivý pretlak, hustý kečup alebo paradajkový džem. Nazvali to Plná komora s Michalom Kordošom a učia verejnosť, ako spracovať prebytok zeleniny na zimu.“

Zároveň nadviazali spoluprácu s vedúcim školskej jedálne na štátnej Spojenej škole na Tilgnerovej v Karlovke. „Veľmi nás napĺňa, že raz za čas skoro 700 detí okúsi poctivú chuť prirodzene pestovanej zeleniny vo voľnej prírode. Spolupráca sa však prehlbuje a už sme na farme uvítali prvý autobus s vyše 40 štvrtákmi, ktorých sme previedli po farme. A hlavne sme robili priebežné ochutnávky a deti mali skutočné zážitky. Od budúceho roku to budú pravidelné do­obedňajšie exkurzie pre školy a po­obedňajšie pre rodiny či firmy.“

Do každej domácnosti

Lucia sa na ich Vegget farme do všetkého púšťa s neuveriteľným zanietením. „Rozbiehame kampaň na takzvané predplatné zeleniny na budúcu sezónu. Chystáme už teraz jesenný výsev, aby sme ponúk­li pestrú úrodu už od skorej jari. Toto je veľká téma, lebo naše domácnosti nie sú zvyknuté pravidelne odoberať sezónnu zeleninu a variť z nej alebo ju spracovávať do komory. S domácnosťami si chceme vytvoriť pravidelnú komunikáciu a dávať im rady, tipy, triky, recepty, videonávody, ako spracovať úrodu. Spoločne tak vytvoríme nový návyk, ktorý nielen vyživuje, ale aj obohacuje.

Plánujeme aj zážitkové večere v spolupráci so šéfkuchármi. Plánujeme akési minibistro, kde si môže zákazník posedieť a vychutnať šťavu z čerstvo vytiahnutej mrkvy. Je to skutočne o zážitkoch, cez chute sa chceme vryť zákazníkovi hlboko do pamäti. Uchovať myšlienku o poctivosti a sile prírodných procesov.“ Lucka ako mamička práve rieši aj príkrmy pre svojho druhorodeného. „Chcem spojiť príjemné s užitočným a v spolupráci s Janicou Lacovou Malekovou chystáme príkrmové boxy pre mamičky so zeleninou a s návodom, ako vyrobiť výživy.“

Nehovorte mi, že nemôžem vybudovať mestskú organickú farmu
Zdroj: archív L.G.

Zážitky v skle

Z ďalšej prirodzenej potreby zachrániť úrodu začali vznikať unikátne receptúry, nadviazali spolupráce so šéfkuchármi a na výsledky sú hrdí. „Začali sme to volať zážitky uchované v skle. Napríklad papriková nátierka, pretlak s bazalkou, fermentovaná cuketa s bylinkami, zdravo nakladaná uhorka či bylinkové soli.“ Podľa jej slov majú v rámci podnikateľského nastavenia vyššie ciele, ako len tvoriť zisk. „Chceme vytvoriť konkurenciu. Chceme, aby nás, regeneratívnych pestovateľov, bolo viac. Chceme, aby každé mesto malo farmu s predajom nestriekanej zeleniny.“ A čo zanietených farmárov posúva vpred? „Najmä naše zámery a to, čo sme si v myšlienkach naprojektovali. Pozitívna spätná väzba nás vpred neposúva a nechceme z nej spohodlnieť. Vážime si hlavne tie negatívne spätné väzby. Vtedy vieme, že ľudia si nás vážia natoľko, že nám radia, aby sme sa zlepšili.“