Prudko jedovatá ryba: Môžete prežiť, ale aj nemusíte
23. 12. 2009, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:55)

Zdroj: Shutterstock
Fugu je skvelá japonská pochúťka, ale jesť túto rybu sa prirovnáva k ruskej rulete. Jej konzumácia je pri návšteve Japonska turistickou atrakciou.
Po zjedenom súste môžete prežiť, ale aj nemusíte. Pohlavné orgány – vaječníky, mliečie a najmä pečeň tejto ryby obsahujú prudký jed.
Jeden nesprávny pohyb nožom pri príprave spôsobí, že jed presiakne do rybieho mäsa. Tento jed je taký silný, že už jediná kvapka spôsobuje ochrnutie a následne smrť.
Šéfkuchári reštaurácií, ktorí budú prípravovať fugu, musia absolvovať niekoľkoročný výcvik. Napriek riziku pri konzumácii však stále patrí medzi vyhľadávané pochúťky a tak fugu zostáva hlavnou príčinou otravy jedlom v Japonsku.
Ryba fugu je jediným jedlom, ktoré sa nikdy nesmie objaviť na stole japonskej cisárskej rodiny.
Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!