Hneď v úvode mi vysvetľuje, kedy sa u nej zrodila láska k pečeniu. „Sladké som vždy mala rada. Jedna z mojich prvých spomienok je, že babka piekla bábovku a ja som mohla olizovať misu a varechu po vyšľahaných žĺtkoch s cukrom. U babky som strávila skoro celý čas, čo som chodila do škôlky, a všetky prázdniny, tak som toho teda pojedla,“ smeje sa dnes úspešná umelecká cukrárka. Vraví, že keď bola dospelá, prvýkrát jej napadla myšlienka, že chce cukráreň a venovať sa dezertom, keď bola na dovolenke vo Venezuele. „Tam som ochutnala ten najlepší marakujový tart a croissant na svete,“ nadchýna sa pri spomienke.

RTVS upiekla jesennú novinku
Zdroj: RTVS, instagram/@petratothova_official

Dlhá cesta za snom

Odvtedy si milovníčka pečenia kupovala cukrárske knihy a sama začala piecť. Petra vraví, že v tom čase boli podmienky na vlastnú výrobu na Slovenku také prísne, že si počkala pri iných povolaniach, aby sa mohla vrátiť späť k vlastnej cukrárni. „Za ten čas som navrhovala ručne šité topánky a cestovala po svete ako letuška. Pozbierala som veľa cukrárskych kníh a absolvovala som množstvo rôznych kurzov. Popritom som diaľkovo vyštudovala tri vysoké školy,“ vraví na jeden nádych. Potom sa Petra vrátila späť na Slovensko a mohla sa profesio­nálne venovať cukrárstvu. „To už nabralo rýchly spád, cukráreň, oslovilo ma vydavateľstvo, či chcem napísať vlastnú knihu, a splnil sa mi sen, získala som prácu snov ako porotkyňa súťaže Pečie celé Slovensko.“

Precestovala svet

Ktorá krajina a jej sladká chuť jej najviac prirástli k srdcu? „Asi najviac ma oslovil Ďaleký východ, hlavne Japonsko. Japonci sú detailisti v každom zrnku cukru a priviedli mnohé dezerty k absolútnej dokonalosti.“ Petra vraví, že aj varenie ju baví. „Rada varím. Hovorí sa, že cukrári sú buď umelci, alebo architekti. Umelci robia od oka a architekti majú všetko vymerané. Ja som architekt a to mi robí trošku starosti pri varení, lebo tam je voľná ruka až nutnosť. Ale snažím sa,“ odpovedá s humorom.

Slováci prekvapili, nepečú len tradičné koláče, ale často aj trendovo a moderne.
Zdroj: RTVS, instagram/@petratothova_official

Ideálna porotkyňa

V súčasnosti je teda Petra Tóthová jednou z dvoch hlavných porotkýň súťaže Pečie celé Slovensko, ktorú v októbri môžete sledovať na obrazovkách RTVS. „Je to nádherný projekt, plný lásky k pečeniu, priateľstva a dá sa pri ňom aj niečo naučiť. Ja som ho poznala už od prvej série v Anglicku pred 10 rokmi. Je to pre mňa práca snov a česť byť prvá spoluporotkyňa tohto krásneho projektu.“ O tom, že sa práve ona hodí na túto pozíciu, hovorí aj dlhý zoznam kurzov v rôznych kútoch sveta, ktoré absolvovala.

Rozhodnutia nerobí sama

Na otázku, aké je byť v pozícii porotkyne, odpovedá, že je niekedy veľmi ťažké rozhodnúť o budúcnosti druhých, je to veľká zodpovednosť, či niekto pôjde domov a aj vašou vinou bude nešťastný, alebo, naopak, zmeníte jeho život a aj vďaka vám postúpi do ďalších kôl. „Niekedy som pre to ani nespala. Som nesmierne vďačná, že rozhodnutia nemusím robiť sama a sme na to dve. Jožka je pani cukrárka. Je skvelá a neskutočne sme si sadli. Tým, že sme spolu pracovali dlhé hodiny, niekedy sme sa stali až nerozlučnými. Jožka je moja spriaznená duša. Pre mňa bolo natáčanie v takomto rozmere úplne nové a aj vďaka Milanovi a Jurajovi (kameraman a režisér, pozn. red.) som to celé zvládla. Veľmi mi pomáhali a ešte dlho by som im mohla ďakovať. No musím povedať, že tím projektu Pečie celé Slovensko nie sme len my štyria. Je tam obrovské množstvo ľudí, ktorí s nami spolupracujú a pomáhajú. Nesmieme ich opomenúť. Je to zásluha obrovského tímu šikovných, profesionálnych a odhodlaných ľudí, s ktorými je radosť a česť pracovať a vytvárať toto dielo.“

Pečie celé Slovensko
Zdroj: RTVS, instagram/@petratothova_official

Slováci sú trendový

Petra prezrádza, že účinkovanie v šou je pre ňu nezabudnuteľná skúsenosť. „Cez dezerty a ich prácu spoznávate srdce a osud súťažiacich. Vidíte dezerty a ich svet cez ich oči a chute. Dizajn a kombinácia chutí je to, čo ma milo prekvapilo. Myslela som si, že Slováci inklinujú k tradičným dezertom, a často ukázali opak, že Slováci sú aj trendový a inšpiratívny národ.

Má svoj podpis

Tak ako každý umelec, aj Petra má pri tvorbe svoj charakteristický cukrársky podpis. „Milujem cukrové kvety, asi to ma najviac charakterizuje. A rada robím novodobú klasiku. Čiže klasické koláče na novodobý spôsob alebo dizajn.“ A čo je jej srdcová záležitosť v pečení? „Pri dezertoch rada ochutnávam nové a zaujímavé, ale určite neodmietnem ani kvalitný tradičný dezert. Mojou srdcovou záležitosťou v pečení sú dve veci, môj cheese­cake a vymyslela som vlastný marakujový tart, ktorý túto moju púť sladkým svetom započal,“ dodáva na záver s úsmevom.

Pečie celé Slovensko uvidíte na obrazovkách RTVS od 10. októbra.
Zdroj: RTVS, instagram/@petratothova_official

RTVS upiekla jesennú novinku

Táto jeseň bude na Jednotke patriť pečeniu, ktoré sa neodmysliteľne spája so slovenskými tradíciami. V pripravovanej veľkolepej šou Pečie celé Slovensko predstaví svoje pekárske a cukrárske umenie dvanásť amatérskych pekárok a pekárov, ktorí budú súťažiť o titul majstra pekára. Počas desiatich týždňov budú diváci sledovať ich inšpiratívne pekárske a cukrárske výkony v jednotlivých výzvach. Jedinečnú atmosféru dotvorí aj krásny priestor v areáli kaštieľa v Bernolákove, kde natáčanie prebiehalo. Relácia Pečie celé Slovensko vychádza z formátu The Great Bake Off, vytvoreného Love Production a licencovaného BBC Studios Distribution. Celosvetovo obľúbená šou si získala divákov vo viac ako 30 krajinách sveta a v roku 2019 si sily v súťaži zmerali aj amatérski pekári a cukrári v Českej republike, kde si finále nedalo ujsť viac ako 1,7 milióna divákov. Slovenská verzia šou odštartuje už v nedeľu 10. októbra o 20.30 h na Jednotke.