Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Slovenka Petra sa zaprela a splnila si svoj sen: Teraz si žije spokojná a obklopená sladkým!

Petra Tóthová

Zdroj: RTVS, instagram/@petratothova_official

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Petra Tóthová (41) má naozaj sladký život. Precestovala svet, aby sa naučila cukrárske umenie, a stala sa svetovou umeleckou cukrárkou. V súčasnosti je aj porotkyňou súťaže Pečie celé Slovensko.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Upečte si s nami dokonale hriešne karamelové veterníky: Iné už nebudete chcieť!

    Hneď v úvode mi vysvetľuje, kedy sa u nej zrodila láska k pečeniu. „Sladké som vždy mala rada. Jedna z mojich prvých spomienok je, že babka piekla bábovku a ja som mohla olizovať misu a varechu po vyšľahaných žĺtkoch s cukrom. U babky som strávila skoro celý čas, čo som chodila do škôlky, a všetky prázdniny, tak som toho teda pojedla,“ smeje sa dnes úspešná umelecká cukrárka. Vraví, že keď bola dospelá, prvýkrát jej napadla myšlienka, že chce cukráreň a venovať sa dezertom, keď bola na dovolenke vo Venezuele. „Tam som ochutnala ten najlepší marakujový tart a croissant na svete,“ nadchýna sa pri spomienke.

    Dlhá cesta za snom

    Odvtedy si milovníčka pečenia kupovala cukrárske knihy a sama začala piecť. Petra vraví, že v tom čase boli podmienky na vlastnú výrobu na Slovenku také prísne, že si počkala pri iných povolaniach, aby sa mohla vrátiť späť k vlastnej cukrárni. „Za ten čas som navrhovala ručne šité topánky a cestovala po svete ako letuška. Pozbierala som veľa cukrárskych kníh a absolvovala som množstvo rôznych kurzov. Popritom som diaľkovo vyštudovala tri vysoké školy,“ vraví na jeden nádych. Potom sa Petra vrátila späť na Slovensko a mohla sa profesio­nálne venovať cukrárstvu. „To už nabralo rýchly spád, cukráreň, oslovilo ma vydavateľstvo, či chcem napísať vlastnú knihu, a splnil sa mi sen, získala som prácu snov ako porotkyňa súťaže Pečie celé Slovensko.“

    Precestovala svet

    Ktorá krajina a jej sladká chuť jej najviac prirástli k srdcu? „Asi najviac ma oslovil Ďaleký východ, hlavne Japonsko. Japonci sú detailisti v každom zrnku cukru a priviedli mnohé dezerty k absolútnej dokonalosti.“ Petra vraví, že aj varenie ju baví. „Rada varím. Hovorí sa, že cukrári sú buď umelci, alebo architekti. Umelci robia od oka a architekti majú všetko vymerané. Ja som architekt a to mi robí trošku starosti pri varení, lebo tam je voľná ruka až nutnosť. Ale snažím sa,“ odpovedá s humorom.

    Zdroj: RTVS, instagram/@petratothova_official

    Slováci prekvapili, nepečú len tradičné koláče, ale často aj trendovo a moderne.

    Ideálna porotkyňa

    V súčasnosti je teda Petra Tóthová jednou z dvoch hlavných porotkýň súťaže Pečie celé Slovensko, ktorú v októbri môžete sledovať na obrazovkách RTVS. „Je to nádherný projekt, plný lásky k pečeniu, priateľstva a dá sa pri ňom aj niečo naučiť. Ja som ho poznala už od prvej série v Anglicku pred 10 rokmi. Je to pre mňa práca snov a česť byť prvá spoluporotkyňa tohto krásneho projektu.“ O tom, že sa práve ona hodí na túto pozíciu, hovorí aj dlhý zoznam kurzov v rôznych kútoch sveta, ktoré absolvovala.

    Rozhodnutia nerobí sama

    Na otázku, aké je byť v pozícii porotkyne, odpovedá, že je niekedy veľmi ťažké rozhodnúť o budúcnosti druhých, je to veľká zodpovednosť, či niekto pôjde domov a aj vašou vinou bude nešťastný, alebo, naopak, zmeníte jeho život a aj vďaka vám postúpi do ďalších kôl. „Niekedy som pre to ani nespala. Som nesmierne vďačná, že rozhodnutia nemusím robiť sama a sme na to dve. Jožka je pani cukrárka. Je skvelá a neskutočne sme si sadli. Tým, že sme spolu pracovali dlhé hodiny, niekedy sme sa stali až nerozlučnými. Jožka je moja spriaznená duša. Pre mňa bolo natáčanie v takomto rozmere úplne nové a aj vďaka Milanovi a Jurajovi (kameraman a režisér, pozn. red.) som to celé zvládla. Veľmi mi pomáhali a ešte dlho by som im mohla ďakovať. No musím povedať, že tím projektu Pečie celé Slovensko nie sme len my štyria. Je tam obrovské množstvo ľudí, ktorí s nami spolupracujú a pomáhajú. Nesmieme ich opomenúť. Je to zásluha obrovského tímu šikovných, profesionálnych a odhodlaných ľudí, s ktorými je radosť a česť pracovať a vytvárať toto dielo.“

    Slováci sú trendový

    Petra prezrádza, že účinkovanie v šou je pre ňu nezabudnuteľná skúsenosť. „Cez dezerty a ich prácu spoznávate srdce a osud súťažiacich. Vidíte dezerty a ich svet cez ich oči a chute. Dizajn a kombinácia chutí je to, čo ma milo prekvapilo. Myslela som si, že Slováci inklinujú k tradičným dezertom, a často ukázali opak, že Slováci sú aj trendový a inšpiratívny národ.

    Má svoj podpis

    Tak ako každý umelec, aj Petra má pri tvorbe svoj charakteristický cukrársky podpis. „Milujem cukrové kvety, asi to ma najviac charakterizuje. A rada robím novodobú klasiku. Čiže klasické koláče na novodobý spôsob alebo dizajn.“ A čo je jej srdcová záležitosť v pečení? „Pri dezertoch rada ochutnávam nové a zaujímavé, ale určite neodmietnem ani kvalitný tradičný dezert. Mojou srdcovou záležitosťou v pečení sú dve veci, môj cheese­cake a vymyslela som vlastný marakujový tart, ktorý túto moju púť sladkým svetom započal,“ dodáva na záver s úsmevom.

    Zdroj: RTVS, instagram/@petratothova_official

    Pečie celé Slovensko uvidíte na obrazovkách RTVS od 10. októbra.

    RTVS upiekla jesennú novinku

    Táto jeseň bude na Jednotke patriť pečeniu, ktoré sa neodmysliteľne spája so slovenskými tradíciami. V pripravovanej veľkolepej šou Pečie celé Slovensko predstaví svoje pekárske a cukrárske umenie dvanásť amatérskych pekárok a pekárov, ktorí budú súťažiť o titul majstra pekára. Počas desiatich týždňov budú diváci sledovať ich inšpiratívne pekárske a cukrárske výkony v jednotlivých výzvach. Jedinečnú atmosféru dotvorí aj krásny priestor v areáli kaštieľa v Bernolákove, kde natáčanie prebiehalo. Relácia Pečie celé Slovensko vychádza z formátu The Great Bake Off, vytvoreného Love Production a licencovaného BBC Studios Distribution. Celosvetovo obľúbená šou si získala divákov vo viac ako 30 krajinách sveta a v roku 2019 si sily v súťaži zmerali aj amatérski pekári a cukrári v Českej republike, kde si finále nedalo ujsť viac ako 1,7 milióna divákov. Slovenská verzia šou odštartuje už v nedeľu 10. októbra o 20.30 h na Jednotke. 

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.