Šťavnatý život
27. 7. 2008, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:57)

Zdroj: Archív
V každom dúšku čerstvej šťavy sa snúbi osvieženie, pôžitok a obrovská liečivá sila. Podmienkou je vlastný odšťavovač.
Ak vás práve pochytilo nutkanie rozbehnúť sa do chladničky a uliať si z „krabicového“ džúsu, radšej odolajte a pokračujte v čítaní. Hovoríme totiž o čerstvých ovocných a zeleninových šťavách. Nápoj z domáceho odšťavovača sa nedá porovnať s tekutinou, ktorá sa predáva v obchodoch. Ani lákavý obal, závratná cena a veľké písmená sľubujúce stopercentnosť či vysoký obsah vitamínov nie sú zárukou toho, že sa vnútri ukrýva len to najlepšie.
Mŕtvy obsah?
Džúsy sú neraz riedené vodou a nachádzajú sa v nich rôzne prísady, farbivá, príchute, konzervačné látky, umelé sladidlá a cukor. Okrem toho nikdy nemôžete vedieť, či boli naozaj vyrobené z čerstvých plodov a nie z „polozhnitého odpadu“. Ďalším mínusom je pasterizácia. Zohriatím na vysokú teplotu sa ničia mnohé dôležité vitamíny a živé enzýmy, čím sa šťava stáva „mŕtvou“ a jej liečivé účinky sa blížia k nule. Keď si ňou pripijete, určite to nebude na zdravie – vaše telo dostane poriadnu dávku prázdnych joulov a chemikálií. Stopercentné zloženie, čerstvosť a liečivé účinky má len tekutina, ktorá tečie z domáceho odšťavovača.
Ultraľahko stráviteľné.
„Pitie ovocia a zeleniny“ odporúčajú nielen alternatívni liečitelia, ale aj klasickí lekári a odborníci na výživu. Šťavy pomáhajú pri liečbe mnohých zdravotných problémov, vynikajúco prečisťujú, nastoľujú acidobázickú rovnováhu a výrazne zvyšujú denný príjem dôležitých vitamínov, minerálov, aminokyselín i enzýmov. Keďže neobsahujú vlákninu, sú ľahko stráviteľné. Aby ste načerpali rovnaké množstvo živín, aké sa nachádza v pohári šťavy, museli by ste zjesť dve veľké jablká a tri mrkvy, prípadne celý ananás. Cítili by ste sa poriadne napraskaná a vaše telo by ich spracúvalo niekoľko hodín. Ak si ich vychutnáte v tekutej podobe, strávia sa do desiatich až pätnástich minút a živiny sa dostanú do krvného obehu rýchlosťou blesku. Proces trávenia uľahčuje aj prítomnosť aktívnych rastlinných enzýmov, ktoré sa pripájajú k žalúdočným enzýmom a pomáhajú im pri práci. Neznamená to však, že odteraz by ste mali všetky plody iba „žmýkať“ – organizmus potrebuje i vlákninu, ktorá je v ovocí a zelenine. Šťavy sú len doplnkom stravy.
Šesť a dosť.
Keď sa stanete majiteľkou kvalitného odšťavovača, dajte si pozor, aby vaša „mašina“ nevrčala vo dne v noci. Hoci vám bude tekuté ovocie a zelenina mimoriadne chutiť, nemali by ste ich piť nekontrolovane. Liečivé účinky postrehnete už pri pollitri šťavy denne. Začiatočníčky môžu vypiť každý deň maximálne tri „dvojdecáky“, pokročilejšie majú právo zvýšiť dávku na šesť pohárov. Ak si chcete šťavy vychutnávať len tak pre radosť, môžete si ich pripravovať z plodov, na ktoré máte práve chuť. V prípade, že sa rozhodnete zahnať konkrétny zdravotný problém, vyberajte si odporúčané druhy ovocia alebo zeleniny, aj keď sa vám veľmi nepozdávajú. Aj cviklová, kapustová či zelerová šťava má svoje čaro a skôr či neskôr si na ich netradičnú chuť zvyknete. Zároveň by ste sa mali vyzbrojiť trpezlivosťou – vaše ťažkosti sa nezmiernia po prvom ani po druhom pohári šťavy. Kúru by ste si mali naplánovať na niekoľko týždňov. Keď sa počas prvých dní terapie príznaky choroby zhoršia, nesmiete sa vzdať a odšťavovač vyhodiť von oknom. Očistný proces, ktorý sa začal vo vašom organizme, sa môže prejaviť dočasným zhoršením ťažkostí. Ak zatnete zuby, úspechy sa ukážu čoskoro.
5 ZÁKLADNÝCH PRAVIDIEL
1. ŠŤAVY KONZUMUJTE ČO NAJČERSTVEJŠIE – mali by ste ich vypiť bezprostredne po príprave alebo aspoň v ten istý deň. Len tak z nich získate maximálne množstvo živín. Niektoré vitamíny sú mimoriadne citlivé na vzduch – dokáže ich zlikvidovať počas niekoľkých hodín. Ak chcete šťavu skladovať, uložte ju do chladničky vo vzduchotesnej nádobe.
2. OVOCNÉ ŠŤAVY STRIEDAJTE SO ZELENINOVÝMI – veľké množstvá ovocného cukru by mohli preťažiť váš organizmus.
3. NEMIEŠAJTE OVOCIE A ZELENINU – môžete to robiť iba vtedy, ak chcete, aby vás po vypití šťavy perfektne nafukovalo. Výnimkou sú jablká a mrkva, ktoré môžete bez následkov mixovať s čímkoľvek.
4. POUŽÍVAJTE KVALITNÉ PLODY – suroviny na výrobu štiav by mali byť čo najčerstvejšie a zrelé. Ak si dáte pri ich nakupovaní záležať, čakajte odmenu v podobe lahodnejšieho a výživnejšieho nápoja. Navyše, šťavu zo zrelých plodov váš žalúdok lepšie strávi.
5. NIEKTORÉ ŠŤAVY RIEĎTE VODOU – napríklad z tmavej listovej zeleniny (špenát, žerucha) a z tmavej červenej zeleniny (cvikla, červená kapusta). Sú veľmi intenzívne, a to nielen chuťovo, ale aj účinkom. Ideálny pomer riedenia je 1 : 3.
Jednodňové upratovanie
Raz do týždňa si môžete urobiť detoxikačný deň. Zo zoznamu najlepších čističov si vyberte ten, na ktorý máte najväčšiu chuť, a zaobstarajte si dostatočné množstvo surovín. Len čo sa prebudíte, vypite pohár vody s čerstvo vytlačenou šťavou z jedného citróna, ktorá prepláchne vaše črevá. Na raňajky, obed i večeru si naservírujte 200 až 250 ml zvoleného detoxikačného džúsu. Ak ste sa rozhodli pre ovocnú šťavu, rozrieďte ju približne decilitrom vody, pretože je bohatá na prírodné cukry, a keď si ju vlejete do prázdneho žalúdka, mohla by sa vám zatočiť hlava. Počas dňa nič nejedzte. Okrem odporúčaného množstva šťavy je vašou povinnosťou vypiť ďalšie dva litre tekutín. Najlepšia je čistá voda, minerálka alebo bylinkové čaje. Ak máte čas, vyberte sa večer do sauny alebo si urobte horúci kúpeľ, aby ste urýchlili vyplavovanie toxínov. Tesne pred spaním doprajte tráviacemu systému ešte jedno prečistenie v podobe pohára vody s citrónovou šťavou.
Najlepšie čističe:
- ananás, cvikla, broskyňa, dyňa, grapefruit, mrkva, hrozno, špenát, hruška, uhorka, jablko, mango, zeler, melón, papája, žerucha, pomaranč
ŠŤAVY PODIVUHODNÉ, ALE LIEČIVÉ...
TEKVICOVÁ
Počas letných mesiacov vás výborne osvieži, prečistí obličky a znormalizuje acidobázickú rovnováhu v tele.
PETRŽLENOVÁ
Za lahodne sladkou chuťou sa ukrývajú najmä detoxikačné schopnosti. Priaznivo pôsobí na srdce a liečitelia ju odporúčajú aj pri začínajúcom reumatizme a dne.
UHORKOVÁ
Uhorka je známe prírodné diuretikum. Pomáha pri nečistej pleti, vysokom i nízkom krvnom tlaku, paradentóze a lámavosti nechtov. Okrem toho podporuje rast vlasov a zabraňuje ich vypadávaniu.
ŠPARGĽOVÁ
Má silné prečisťujúce účinky, pretože pôsobí hlavne na obličky a močový mechúr.
ŠPENÁTOVÁ
Tento tmavozelený nápoj pite len riedený. Ak vás trápia žalúdočné vredy, zaručene vám prinesie úľavu. Má upokojujúce účinky a priaznivo pôsobí pri nespavosti.
BROKOLICOVÁ
Podobne ako špenátovú, aj brokolicovú šťavu by ste mali riediť vodou. Patrí medzi najúčinnejšie šťavy v prevencii nádorových ochorení. Obsahuje veľa antioxidantov, detoxikuje a pomáha pri chudnutí.
SLIVKOVÁ
Keď sa „dostanete do zápchy“, oceníte najmä jej preháňavý účinok. Za normálnych okolností to však s ňou nepreháňajte.
ZELEROVÁ
Čistí krv, blahodarne pôsobí na nervový, tráviaci i vylučovací systém. Pomáha predchádzať reumatizmu, astme a psychickým chorobám a liečiť ich. S čerstvou zelerovou šťavou prežijete aj tú najneznesiteľnejšiu letnú horúčavu.
EGREŠOVÁ
Svetlozelená, mierne trpkastá šťava je bohatá na betakarotén, vitamín C, draslík, fosfor, horčík a vápnik. Vynikajúco poupratuje vaše črevá.
CESNAKOVÁ
S cesnakovou šťavou narábajte opatrne. Je mimoriadne silná, preto ju dávkujte po kvapkách. Má silný účinok na celý organizmus – od vylučovania tráviacich štiav cez urýchlenie pohybu čriev až po uvoľňovanie hlienov a odstraňovanie jedov kožnými pórmi.
Chcete odšťavovač?
Skôr než sa vyberiete zháňať pomocníka na výrobu šťavy, vstúpte si do svedomia a položte si pár otázok. Uľahčia vám rozhodovanie a ochránia vás pred pokušením v podobe lákavých rečí ziskuchtivých obchodníkov.
Čo budem najčastejšie odšťavovať?
Nie všetky prístroje dokážu vyžmýkať všetko, pretože majú rôzne motory a spôsoby fungovania. Klasické odšťavovače zvládajú len mäkké plody ako jablká, mrkvu, cviklu, zeler či kapustu, do tých špičkových sa dá „nahádzať“ takmer všetko, čo doma nájdete – bobuľoviny, fazuľové struky, naklíčené výhonky, tmavú listovú zeleninu, žihľavu, brezové listy, rozmarín, ba dokonca aj ihličie z borovice. Môžete si teda pripraviť nielen čerstvé šťavy na pitie, ale i osviežujúce kúpeľové extrakty.
Aké množstvá ovocia a zeleniny budem spracovávať?
Niektoré odšťavovače odporúčajú výrobcovia vypnúť už po dvoch minútach (za taký krátky čas určite nestihnete urobiť šťavu pre celú rodinu), ďalšie po polhodine. Potom musíte nechať motor na niekoľko minút vychladnúť a až tak môžete pokračovať v práci. Dôležitá je aj nádoba na šťavu – mala by byť dostatočne veľká a ľahko odnímateľná.
Ako často mienim odšťavovať?
Rozkladanie, skladanie a umývanie prístroja by malo byť čo najjednoduchšie, pretože ho treba umyť po každom použití. Keď budete „šťavičkovať“ len sviatočne, môže vám byť jedno, či sa skladá z troch alebo päťdesiatich častí – raz za čas sa s radosťou pohráte a umyjete ich. Ale ak sa chystáte piť šťavy pravidelne, po pár týždňoch sa môže stať, že už len pomyslenie na rozkladanie a umývanie odšťavovača vám bude naháňať strach a radšej ho necháte zapadnúť prachom.
Koľko peňazí môžem minúť?
Pri výbere odšťavovača sa pozerajte aj na cenu. Pohybuje sa od dvoch do niekoľkých desiatok tisíc korún. Najlacnejšie prístroje pracujú s vysokou odstredivou rýchlosťou, ktorá ničí časť vitamínov a enzýmov. Najkvalitnejšiu šťavu dokážu vyrobiť šetrné nízkootáčkové lisy, čo sa, samozrejme, odráža aj na ich cene. Vo všeobecnosti platí, že čerstvá šťava z akéhokoľvek odšťavovača je lepšia ako žiadna alebo „krabicová“.
Koktail namiesto kávy
Z ovocných a zeleninových šťav sa dajú vykúzliť aj lahodné osviežujúce koktaily. Nabijú vás energiou lepšie ako čierna káva a s kockou ľadu ich môžete podávať pri akejkoľvek príležitosti.
ZLATÁ MRKVA – odšťavte 1 pomaranč, 1 jablko, 2 mrkvy a ½ citróna. Pridajte trošku zázvoru, zmes nalejte do mixéra a našľahajte.
BOBUĽOVÝ ZÁZRAK – šťavu z 1 jablka nalejte do mixéra, vhoďte do nej 5 veľkých jahôd, 10 malín, 10 černíc a rozmixujte.
ZAPADAJÚCE SLNKO – vylisujte šťavu z ½ papáje a nalejte do mixéra. Pridajte ½ manga, 1 roztlačený banán, 1 lyžicu jogurtu, 80 ml mlieka alebo kopček zmrzliny a rozmixujte.
Pre zdravie a krásu
Problém | Čo potrebujete? | Liečivé recepty |
LUPINY | vitamíny skupiny B, vitamín E, betakarotén | 2 ½ veľkej mrkvy, 6 listov kučeravého kelu; ½ šalátu, 2 malé jabĺčka |
LÁMAVÉ NECHTY | železo, jód, zinok, síru, vitamín B2 | 1 pomaranč, 3 marhule; ¼ uhorky, 125 g ružičkového kelu, 3 paradajky |
VRÁSKY | betakarotén, vitamíny C a E, selén | 3 veľké mrkvy, 50 g petržlenovej vňate; 1 jablko, 1 ½ veľkej mrkvy, 125 g ružičkového kelu |
AKNÉ | zinok, betakarotén | ½ veľkej mrkvy, 125 g žeruchy; 3 marhule, 175 g čerešní, 1 nektárinka |
ZLÉ TRÁVENIE | enzýmy | mango, 2 hrubšie rezy ananásu; 3 veľké mrkvy, 1 strúčik cesnaku |
ZÁPACH Z ÚST | podporiť trávenie | 115 g petržlenovej vňate, 3 veľké mrkvy |
ZÁPCHA | prečisťujúce šťavy | 2 veľké mrkvy, hrsť žeruchy, ½ jablka; 1 hruška, 150 g hrozna |
HNAČKA | upokojujúce riedené šťavy | 1 jablko, 115 ml čistej vody; 2 veľké mrkvy, 115 ml čistej vody |
OBEZITA | nízkoenergetické šťavy | 3 ks zelerových stoniek, 2 paradajky, hrsť žeruchy; 125 g egrešov, 1 broskyňa, 1 mučenka |
MIGRÉNA | prečistiť krv | 3 veľké mrkvy, 6 listov špenátu; 3 marhule, 175 g čerešní |
CHUDOKRVNOSŤ | železo, kyselinu listovú | 125 g červenej kapusty, 2 veľké mrkvy, 50 g petržlenovej vňate; ¼ cvikly, 50 g ružičkového kelu, 2 ½ veľkej mrkvy |
BOLESTIVÁ MENŠTRUÁCIA | šťavy piť 2 dni pred zvyčajným začiatkom bolestí | 125 g ružičkového kelu, 2 veľké mrkvy, ¼ červenej papriky; ½ ananásu, 125 g malín |
STRES | vitamíny skupiny B, vitamín C, vápnik | 125 g čiernych ríbezlí, 1 jablko; 125 g ružičkového kelu, ¼ cvikly, 4 paradajky |
PODRÁŽDENÉ NERVY | vitamíny skupiny B, vitamín C | 1 jablko, 1 mrkva, 6 ks ružičkového kelu |
BOLENIE HLAVY PO PIJATIKE | minerály, vitamíny B1 a C | ½ veľkého ananásu, 1 mango; 2 veľké mrkvy, ¼ uhorky, 6 listov kučeravého kelu |
POZNÁMKA: VYBERTE SI RECEPT, KTORÝ VÁM NAJVIAC VYHOVUJE, PRÍPADNE JEDNOTLIVÉ VARIANTY STRIEDAJTE. Z UVEDENÉHO MNOŽSTVA SUROVÍN PRIPRAVÍTE 200 AŽ 230 ML ŠŤAVY.