Voda, farebné trhy a sobie mäso. Takto chutí Fínsko
23. 5. 2010, 14:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:25)

Zdroj: archív
Viete, čím si najradšej pripíjajú Fíni? Vodou. Ochutnali ste už niekedy sobie mäso. Máte čo doháňať. Najmä, ak ste ešte nepočuli o čiernom pudingu.
Ryby a lesné plody
Napriek tomu, že fínska kuchyňa nepatrí medzi tie najznámejšie, určite patrí medzi svetovú špičku. Jej silnou stránkou je jednoduchosť a zaručene čerstvé suroviny vysokej kvality. Tradičná kuchyňa je založená na miestnych surovinách, ku ktorým patria jedlá z rýb, najmä z lososa, sleďa, pstruha a šťuky.
V reštaurácii môžete ochutnať Graavi lohi – lososa s čerstvým kôprom, alebo Mäti – fínsky kaviár podávaný s cibuľou a kyslou smotanou. Nezastupiteľné miesto majú i pokrmy z kuracieho a hovädzieho mäsa. Tradičnou špecialitou je sobie mäso v najrôznejších úpravách, ochutnať môžete Poronkäristys – sobie mäso nakrájané na veľmi tenké plátky, dusené s cesnakom, korením, so soľou a zaliate pivom.
Zo zeleniny je vo Fínsku veľmi obľúbená kapusta a rôzne druhy húb. Veľmi často sa využívajú aj produkty z raže, ovsa, jačmeňa a mliečne výrobky. Medzi stálice fínskej kuchyne patria lesné plody, ktorých obľúbenosť sa odráža v nekonečnej ponuke džemov a dezertov.
Milovníci sladkostí by si nemali nechať ujsť muurinpohjapannu pans, čo sú palacinky pripravované na otvorenom ohni s lesným ovocím, so šľahačkou a zmrzlinou.
Zdravý životný štýl
Spotreba rybieho mäsa a cereálií je vo Fínsku v prepočte na obyvateľa jedna z najvyšších na svete. Fíni sú známi tým, že veľmi málo používajú sladidlá a tučné jedla na jedálnom lístku skoro nenájdete. Jediný z prehreškov proti zdravej výžive je vysoká spotreba kávy.
Farebné trhy
Fíni milujú nakupovať potraviny na miestnych trhoch. Ovocie a zelenina sú dostupné po celý rok a vždy čerstvé. Všeobecne sa vo Fínsku kladie veľký dôraz na zdravú výživu. Každá oblasť má svoju špecialitu. Okrem nákupu si na trhu môžete aj zamaškrtiť. Napríklad v Oulu sa teší obľube miestny plochý chlieb a v Tampere si pochutnáte na čiernom pudingu s brusnicovou omáčkou.
Helsinki sú nielen hlavným a najväčším mestom tohto štátu, ale tiež najväčším prístavom.
Na zdravie
Fíni pijú najčastejšie obyčajnú vodu. Národným nápojom je však mlieko, a to aj kyslé. Obľúbenou je však najmä káva, ktorá sa podáva pri každej príležitosti. Najčastejšie filtrovaná s mliekom. Medzi najznámejšie fínske alkoholické nápoje patrí fínska vodka, tradičné pivo s príchuťou jalovca – sahti a varené víno – glögi.
- Fínska polievka Lohikeitto
Tradičnú fínsku polievku pre štyri osoby pripravíte za 40 minút.
Potrebujete: 500 g lososa bez kože, 3 stredne veľké zemiaky, 2 cibule, 1 téglik šľahačkovej smotany, 2 bobkové listy, čerstvý kôpor, soľ, mleté čierne korenie, rybací vývar (alebo bujónová kocka)
Fínska polievka Lohikeitto
Ako na to:
1 Zemiaky olúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na kolieska a dáme do hrnca spolu so zemiakmi a bobkovým listom. Ochutíme soľou a korením, zalejeme vodou alebo vývarom (ak nemáme vývar, do vody pridáme bujónovú kocku) a varíme asi 15 minút.
2 Potom pridáme na väčšie kúsky nakrájaného lososa a varíme ešte 5 minút. Z polievky vyberieme bobkové listy. Odoberieme asi za naberačku tekutiny a rozmiešame v nej smotanu. Zmes nalejeme do polievky, rozmiešame, prisypeme nadrobno nakrájaný kôpor a krátko povaríme.
- Kapustové závitky
Potrebujeme: 1 hlávka kapusty, 1/2 šálky ryže, 300 g mletého mäsa, 1 cibuľa, 1/4 šálky strúhanky, 1/4 šálky vody, 1/4 šálky smotany na varenie, maslo, soľ, mleté čierne korenie
Ako na to: Kapustu uvaríme vcelku v slanej vode, potom ju rozdelíme na jednotlivé listy a osušíme. Medzitým uvaríme ryžu. Strúhanku nasypeme do šálky s vodou a so smotanou. Vo väčšej miske zmiešame mleté mäso, strúhanku, nadrobno nakrájanú cibuľu a ryžu.
Mäso okoreníme a osolíme. Na každý kapustový list dáme 2 PL mäsovej zmesi a zabalíme. Kapustové závitky uložíme na vymastený pekáč a pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 225 °C asi 10 minút. Listy potom otočíme, teplotu znížime na 180 °C a pečieme, kým listy jemne nezhnednú, asi 30 minút. Počas pečenia listy potierame vodou. Podávame s brusnicovou zaváraninou.
- Losos na smotane
Potrebujeme: 300 g lososa bez kože, 1/2 citróna, 1 cibuľa, 1 viazanička pažítky, 300 g cestovín, soľ, 1 PL olivového oleja, 100 ml zeleninového vývaru, 200 ml smotany na varenie, mleté čierne korenie
Ako na to: Lososa umyjeme, osušíme, nakrájame na kocky a z každej strany pokvapkáme citrónovou šťavou. Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale a scedíme. Na oleji opečieme nadrobno pokrájanú cibuľku, pridáme kúsky lososa a krátko opečieme. Zalejeme vývarom a smotanou a 10 minút podusíme. Primiešame nadrobno nasekanú cibuľku, ochutíme soľou a korením. Na tanier naaranžujeme cestoviny a pridáme lososa so smotanovou omáčkou.
- Hubový šalát
Potrebujeme: 200 g rôznych druhov húb, 1 ČL balzamového octu, 1/2 ČL soli, 1 červená cibuľa, 1 sladké jablko, 1 téglik tvarohového krému, malá viazanička kôpru, mleté čierne a nové korenie
Ako na to: Huby očistíme, pokrájame a sparíme v horúcej vode. Odkvapkané huby dusíme za stáleho miešania, kým sa neodparí všetka voda. Na ochutenie pridáme balzamový ocot, soľ a korenie. Cibuľu a jablko očistíme a pokrájame nadrobno. Všetky ingrediencie zmiešame a podľa chuti osolíme. Čím sú huby kvalitnejšie, tým menej ich treba dochucovať.