Zdravý obed z grilu
16. 7. 2007, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:59)

Zdroj: Archív
Konečne je tu čas grilovačiek! Neseďte doma a usporiadajte záhradnú párty – horúcim pochúťkam priamo z grilu určite nikto neodolá. Ak dodržíte niekoľko pravidiel, rodinní príslušníci alebo priatelia sa nebudú stačiť oblizovať.
Čerstvý vzduch, príjemná spoločnosť, uvoľnená atmosféra, tancujúce plamienky, žeravé uhlíky a prenikavá vôňa pochúťok sú nezabudnuteľným zážitkom, ktorý vás zaručene zbaví stresu a navodí psychickú pohodu. Grilovanie nie je len zábavné, ale aj zdravé – používame pri ňom menej tuku ako pri klasickom varení. Napríklad porcia kuracích pŕs pripravených na grile obsahuje až o polovicu menej tuku ako vyprážaná. Ďalším plusom je i to, že pripravené delikatesy zvyčajne konzumujeme s čerstvou zeleninou.
Baktéria i rakovina
Napriek týmto pozitívam môže mať kuchyňa presťahovaná do záhrady niekoľko záporov. Úpravou živočíšnych potravín pri vysokých teplotách vznikajú karcinogénne látky. Najčastejšie sa vytvárajú, keď tuk z grilovaného mäsa odkvapkáva na rozžeravené uhlie. Vplyvom vysokej teploty sa rozkladá na nebezpečné zlúčeniny, ktoré vzduch vynesie späť na potravinu a kontaminuje ju. K tvorbe karcinogénnych látok priamo na povrchu mäsa dochádza len vtedy, ak ho oblizujú plamene. Rakovinotvorné zlúčeniny vznikajú aj pri horení nevhodného dreva, napríklad smolnatého alebo borového. Ďalším nebezpečenstvom spojeným s grilovaním je nákaza choroboplodnými zárodkami rôznych baktérií (salmonela, listéria, escherichia, kampylobaktérie), najmä pri nedostatočnom tepelnom spracovaní mäsa či nedodržiavaní hygienických zásad. Všetkým spomínaným rizikám sa však dá ľahko vyhnúť.
Tuk nesmie kvapkať
1. Zabezpečte si kvalitné drevené uhlie. Nespaľujte šišky, starý papier ani odpadky.
2. Používajte vždy čerstvú marinádu.
3. Marinované pochúťky skladujte v chladničke.
4. Po manipulácii so surovým mäsom si dôkladne umyte ruky. Opláchnuť by ste mali aj všetok riad, s ktorým prišlo mäso do styku. V žiadnom prípade neservírujte na tie isté taniere zeleninový šalát alebo už upečené pochúťky – mohli by sa kontaminovať nebezpečnými bakteriálnymi parazitmi.
5. Mäso dostatočne tepelne spracujte. Aby ste zlikvidovali prípadné zárodky parazitov, v jadre by malo mať teplotu viac ako 70 °C počas desiatich minút.
6. Grilujte tak, aby sa plamene nedotýkali mäsa.
7. Tuk nesmie odkvapkávať na rozžeravené uhlie – jedlo pripravujte v alobale alebo v alobalových nádobách určených na grilovanie, ktoré kúpite v špecializovaných obchodoch. Táto povinnosť odpadá pri griloch s lávovými kameňmi – ani pri odkvapkávaní tuku sa do pokrmov neuvoľňujú škodlivé látky.
Rady na nezaplatenie
PORIADNE HO ROZPÁĽTE
Venujte dostatok času na rozohriatie grilu. Základnou podmienkou úspešnej prípravy je prudké opečenie. Len tak sa na povrchu mäsa vytvorí chutná kôrka a šťava ostane v strede. Pri nedostatočnom prehriatí kôrka nevznikne a šťava vytečie von. Výsledkom je tvrdé a vysušené mäso bez chuti.
TYP GRILU | ROZOHRIATIE |
na drevené uhlie | 30 až 40 minút |
s lávovými kameňmi | 10 až 15 minút |
elektrický | 5 až 10 minút |
plynový | 3 až 5 minút |
DOKONALÁ ORGANIZÁCIA
Skôr než začnete s kuchtením, presvedčte sa, či máte poruke všetko, čo potrebujete. Grilovanie pod šírim nebom prebieha rýchlo a pri vysokých teplotách. Keď sa jedlo ocitne nad plameňmi, nebudete mať čas odbiehať do kuchyne po soľ či korenie.
BEZ TLAČENICE
Grilovaciu mriežku neprepĺňajte, inak sa mäsko neopečie, ale udusí, a o chrumkavej kôrke budete len snívať.
KONTROLA MUSÍ BYŤ
Pravidelne skúšajte, či je jedlo hotové. Ak ho budete grilovať pridlho, od šťavnatej pochúťky bude mať ďaleko. Ale pozor! Spočiatku sa mäso na mriežku lepí, takže prvé minúty doň nepichajte a neobracajte ho. Len čo sa vytvorí kôrka, bude sa s ním dať ľahko manipulovať.
VŽDY V POHOTOVOSTI
Neodchádzajte od grilu. Oheň je predsa len oheň a nikdy neviete, čo sa môže pritrafiť. Okrem toho, jedlo sa nad rozžeraveným uhlím opeká veľmi rýchlo a aj krátke odbehnutie môže prispieť k tomu, že sa z lahodne upečeného mäsa stane totálne spálený obed.
ČISTOTA NADOVŠETKO
Grilovaciu mriežku udržiavajte v maximálnej čistote. Umývajte ju, kým je ešte teplá, najlepšie tvrdou drôtenou kefkou. Ak je pokrytá spálenými zvyškami, nielenže sa môže vznietiť, ale jedlo bude cítiť pochúťkami, ktoré ste na nej piekli naposledy.
Náš tip: K hotovým jedlám podávajte čerstvé zeleninové alebo ovocné šaláty, rôzne druhy pečiva, bylinkové maslo či pikantné omáčky. Okrem mäsa, rýb a hydiny môžete na grile pripravova ť aj zemiaky, zeleninu a ovocie. Nebojte sa experimentovať!