Reklama

Zelenina je strašiak: Prečo deťom nechutia zdravé jedlá?

Reklama

Zelenina deťom veľmi nechutí. Skôr sú to múčne jedlá ako palacinky, parené buchty, žemľovky či cestoviny.

Potvrdzuje to prieskum združenia Výživa detí, do ktorého sa zapojilo 1 167 zamestnancov školského stravovania z celého Slovenska. To, že deti milujú múčne jedlá, potvrdilo 47 percent respondentov.

Medzi obľúbené mäsá patrí hlavne hydina. Na strukovinových prívarkoch si zato pochutí oveľa menej školákov (uviedlo ich len 16 percent zamestnancov školského stravovania). Podľa MUDr. Jany Babjakovej zo združenia Výživa detí je to neradostný trend, ktorý má vplyv na rast obezity u čoraz mladších detí.

Zelenina je strašiak

Na jedlách pripravených zo zeleniny si pochutia len tri percentá detských stravníkov. Medzi neobľúbené jedlá patria aj mliečne polievky a šaláty z hlávkovej kapusty. Z rýb si detváky pochutia iba na lososovi. V pestrej a vyváženej strave by sa však mali ryby na tanieroch detí objaviť 2- až 3-krát týždenne.

„Obľuba lososa u detí je síce dobrá správa, no máme aj množstvo ďalších chutných rýb s kvalitným mäsom: napríklad zubáč, pstruh, ale aj lipeň, úhor, sumec či šťuka. Vhodná tepelná úprava je najmä varenie, dusenie, prípadne pečenie a dochutenie čerstvými bylinkami,“ pripomína MUDr. Babjaková.

Môžu za to nevhodné desiate?!

Školský personál si myslí, že za nechuť detí môžu aj nevhodne zvolené desiate a zlé stravovacie návyky. „Sladkosti, sladené nápoje či nadmerne solené potraviny skutočne nie sú vhodnou voľbou,“ tvrdí MUDr. Babjaková.

Dajme si záležať na výbere

To, ako sa bude dieťa stravovať po celý svoj život, máme plne v rukách práve my rodičia. K správne zvolenej desiatej pridajme ovocie, zeleninu a nezabúdajte ani na potrebné tekutiny. Ideálna je pitná voda alebo nesladený čaj.