Znovuobjavená pohánka je ideálna pre zdravie
4. 2. 2009, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:37)

Zdroj: Shutterstock
Kedysi bola považovaná za „obilie chudobných“, ale dnes patrí medzi top potraviny v zdravej výžive.
Pohánka nepatrí medzi obilniny, bližšie má k rebarbore alebo k šťaveľu, ale semená sa využívajú ako náhrada za obilie pre ľudí trpiacich celiakiou. Trojhranné zrnká sa spracovávajú na krúpy a jemnú hnedastú múku. Vzhľadom a chuťou sa podobajú na ryžu.
Ideálna pre zdravie
Z minerálnych látok sa v pohánke nachádza mangán, zinok, selén a meď, z vitamínov B1 a B2, niacín, vitamín E a C. Obsahuje tiež rutín, ktorý spomaľuje starnutie. Obsah škrobu v semene je približne 70 %, je preto dôležitým zdrojom sacharidov. Nenasýtené mastné kyseliny znižujúce hladinu škodlivého cholesterolu v krvi sú v pohánke tiež bohato zastúpené. Vláknina zasa pomáha v boji proti vysokému krvnému tlaku.
Liečivé účinky pohánky
◗ pomáha pri žilných chorobách, kŕčových žilách, hemoroidoch
◗ rutín v pohánke pomáha pri všetkých cievnych ochoreniach, zápaloch všetkého druhu a krvácaní z ďasien a nosa
◗ posilňuje väzivové tkanivá a uľavuje pri hemoroidoch
◗ podporuje prekrvovanie
◗ posilňuje nedostatočné libido alebo potenciu
◗ preventívne pôsobí proti reumatickým chorobám a artritíde
◗ posilňuje imunitný systém
◗ pôsobí na reguláciu krvného obehu
Použitie
Pohánka sa môže použiť namiesto ryže, do polievok alebo ako príloha, ďalej do plniek, fašírok a do kaší, ako múka na prípravu lievancov, palaciniek. Z pohánkovej krupice sa robia halušky do polievky, prípadne knedle. Pohánkové vločky sú výborné na raňajky s jogurtom alebo ako závarka do polievky.
Základný recept na varenie pohánky
Pohánku prepláchnite na sitku vodou a potom ju vložte do osolenej vody, ktorá je jedenapolnásobkom objemu pohánky. Varte ju 7 až 8 minút. Po čiastočnom vychladnutí môžete pridať olej, prípadne bylinky, a podávať ako prílohu alebo ďalej spracovať. Pohánkové krúpky alebo lámanka sa nevaria, len ich zalejte vriacou vodou a prikryte dekou alebo uterákom, aby napučali.