Ako zistíte, či je mäso dobre prepečené? Pozrite sa na mobil
27. 6. 2019, 2:05 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:17)

Zdroj: Weber
Viete, čo okrem počasia najčastejšie pokazí grilovačku? Nedostatočne prepečené alebo vysušené mäso. Pritom je také jednoduché zistiť, kedy je už hotové!
Aj úplný grilovací začiatočník vie, že každý kúsok mäsa potrebuje iný čas na upečenie. Ten sa líši nielen vzhľadom k veľkosti grilovaného mäsa. Záleží aj od druhu mäsa a jeho štruktúry. Iný čas potrebujú kuracie stehná s kosťou a iný bez kosti, tiež je rozdiel medzi časom grilovania klobásy a burgeru. Rozdiely sú aj v tom, či využívate priame alebo nepriame grilovanie. Existujú síce prepracované tabuľky s dobou prípravy vášho pokrmu, údaje v nich sú však iba orientačné a jedlo na grile musíte pravidelne kontrolovať. Nielenže vám pri tom častým otváraním poklopu uniká teplo z grilu, ale pichaním do mäsa z neho vyteká šťava a s ňou aj chuť.
Riešením, ako ustriehnuť správnu teplotu grilovaných potravín je používanie potravinového teplomera alebo grilovacej termosondy Weber iGrill. Termosonda vám na rozdiel od teplomera dá cez mobil sama vedieť, že vaše grilované mäso už má chrumkavú kôrku a šťavnatý stred a je pravý čas zobrať ho z grilu.
Ako funguje grilovacia sonda iGrill?
Pokiaľ čakáte zapichovacie zariadenie na spôsob klasického digitálneho teplomera na mäso, máte už polovičnú predstavu. Inteligentná termosonda má dve farebne odlíšené ihly do mäsa s drôtikmi dlhými 120 cm, podstavec, magnet, batérie a meraciu základňu. Jej súčasťou je aj aplikácia, ktorú si bezplatne stiahnete do mobilu. Základňa ho vykrýva až do 40 metrov od grilu, takže v pohybe ste minimálne obmedzovaní.
Zdroj: Weber
Ilustračné foto.
Základňu cez bluetooth spárujete s aplikáciou, zapnete teplomer. ihly pripojíte ku konektoru a zapichnete ich do mäsa. V aplikácii si zvolíte typ pripravovaného mäsa, požadovanú úroveň prepečenia a potom už len čakáte na signál, ktorý sa prvýkrát ozve pár minút pred dosiahnutím konca grilovania a druhýkrát na vás zavolá „Your food is ready“ práve vtedy, keď je už jedlo hotové. Medzitým sa môžete zabávať sledovaním stúpajúcej teploty na časovej osi alebo času, ktorý už uplynul. Sondy spoľahlivo merajú teplotu od -50 °C do 300 °C. Skonštruované sú tak, že znesú až 380 °C, takže sa nemusíte báť ich poškodenia teplom.
Zapichovacie sondy sú v základnej výbave dve, k základni však môžete pripojiť ešte ďalšie dve. Dokážu sledovať teplotu mäsa aj horúceho vzduchu v grile alebo v udiarni Smokey Mountain Cooker, takže údenie nemusíte prerušovať zbytočným otváraním udiarničky. Cez aplikáciu sa dozviete aj to, či treba priložiť ďalšie brikety. Graf v mobile vám ukáže aj to, kedy ste gril alebo udiareň otvorili, aj kedy ste sondu vytiahli z mäsa kvôli otáčaniu.
Ihly po skončení grilovania nepotrebujú žiadnu špeciálnu starostlivosť. Jednoducho ich umyjete od mastnoty a prípadných zvyškov mäsa, kovový oplet drôtikov pretriete utierkou a odložíte ich.
Grilovanie s termosondou Weber iGrill3 je vysoko návykové. Veď je oveľa príjemnejšie baviť sa s ľuďmi na grilovačke a sem-tam mrknúť na displej mobilu, než sa kvôli stráženiu jedla na grile iba počúvať, ako sa ostatní spolu zabávajú bez vás. A nie, nie je to hračka pre lenivých. Je to dokonale prepracovaný systém pre všetkých, ktorí vedia, že technológie nám vo všetkých oblastiach pomáhajú robiť veci lepšie.
Zdroj: Weber
Ilustračné foto.