Atkinsova diéta: Slaninou k štíhlosti
7. 5. 2005, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 15:25)
BRATISLAVA - Jedni ju velebia, iní zatracujú. Hollywoodske herečky si s ňou však stále udržujú figúry. Ak vám z našich diét ešte stále ani jedna nesadla, môžete vyskúšať Atkinsovu metódu.
Jednak ňou zatvárame náš hviezdny diétny seriál, ale hlavne - dovoľuje jesť mäso a vychutnať si aj kávu so šľahačkou!
Nízkotučný syr, špenát, počítanie kalórií a hladovanie nie je nič pre vás? Milujete pečené kuriatko s pekne prepečenou mastnou kožičkou a plnotučné mlieko namiesto odstredeného? V tom prípade vitajte pri pochúťkach pána Atkinsa.
Ako funguje Atkinsova diéta?
Američan Dr. Robert C. Atkins (1930 - 2003) vyvinul svoju teóriu na chudnutie už v roku 1972. V USA si získala okolo 50 miliónov prívržencov. Jej učenie je svojrázne: Slaninou k štíhlosti, tuk je jediná látka, ktorá nepôsobí negatívne na hladinu cukru v krvi, obsahuje dôležité mastné kyseliny. Na jedálničku tak nájdete bielkoviny a potraviny bohaté na tuk a vlákninu.
Atkins ako prvý vyhlasoval, že uhľohydráty sú skutočnými vinníkmi nadváhy, pretože mobilizujú náš "tlstnúci" hormón inzulín, ktorý dodáva cukor bunkám, a tak brzdí odbúravanie tuku v tele. Uhľohydráty sú v jeho diéte zakázané, od tretej fázy sa síce smú vrátiť do jedálnička, ale iba v malom množstve.
Vyhliadky na úspech
V priebehu prvej zo štyroch fáz môžete zhodiť tri kilá týždenne. A to napriek tomu, že denne spotrebujete vyše 2 000 kalórií.
Zlaté pravidlá
1. pravidlo: Pokiaľ chcete jesť vo fast food reštauráciách, musíte vyhodiť žemľu a kečup!
2. pravidlo: Hneď ako na vás zaútočí pocit hladu, uspokojte sa s bielkovinami a tukom, múkou a cukrom. Ruky preč od akýchkoľvek foriem droždia!
3. pravidlo: V reštauráciách si namiesto ryže a zemiakov objednávajte ružičkový kel, fazuľu alebo brokolicu.
4. pravidlo: Nejedzte polievky z vrecúšok.
5. pravidlo: Jedzte dostatok multivitamínových tabliet.
6. pravidlo: Vyhýbajte sa "nízkotučným" výrobkom. Znamená to, že obsahujú nadbytok uhľohydrátov.
7. pravidlo: Zelenina (rajčiny, špenát), ktorá varením stráca objem, má v surovom stave menej uhľohydrátov než varená.
8. pravidlo: Pokiaľ už musíte jesť zeleninu bohatú na uhľohydráty, vždy v kombinácii s bielkovinami a tukom.
Typický deň Atkinsovej diéty:
Raňajky: Miešané vajíčka s údeninou a smotanovým syrom.
Obed: Grilovaný karbonátok s veľkou porciou miešaného šalátu s majonézou.
Večera: Bravčové kotlety na cesnaku alebo pečené kuracie stehienka s bylinkami a citrónom. K tomu fazuľa. Ako dezert mandľový krém so sladidlom.
Čo je dovolené:
Všetky mliečne produkty, čo len hrdlo ráči, ale bez cukru. Mozzarella, gouda, smotana, plnotučné mlieko, maslo. Ryby a mäso ľubovoľného druhu, teda aj losos, tuniak, morský jazyk, pečené bravčové, kuracie, jahňacie, čo si len vymyslíte. Vajíčka a oleje, cibuľa, špenát, červená paprika, rajčiny, cesnak, jahody a oriešky.
Čo je zakázané:
Šunka a salámy. Pozor na niektoré ryby, môžu byť konzervované aj za pomoci cukru. Vyvarujte sa diétnych syrov, bielych rezancov, chipsov, pizzy, banánov, ryže, pudingov a mliečnej ryže.