Bravčová roláda
26. 3. 2005, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 15:16)
Prísady (pre 4 osoby): 1 1/2 bravčového stehna slnečnicový olej na potretie 90 g sušených marhúľ 30 g masla, 1 cibuľa 90 g tmavej strúhanky 1 PL posekanej petržlenovej vňate 1 PL citrónovej kôry 2 ČL posekaného čerstvého tymianu 1 vajce, soľ, mleté čierne korenie 1 PL hladkej múky, 150 ml kuracieho vývaru 150 ml suchého bieleho vína
Postup:
1. V malom hrnci si pripravíme plnku. Roztopíme maslo, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a za občasného miešania ju pražíme, kým nezmäkne.
2. Hrniec odstavíme, primiešame strúhanku, nakrájané marhule, petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, tymian, rozšľahané vajce, soľ a mleté čierne korenie.
3. Z mäsa odrežeme kožu, potrieme ju olejom, soľou a mletým čiernym korením. Kožu položíme na rošt v pekáči. Mäso naplníme plnkou, zavinieme a obviažeme niťou.
4. Mäso položíme na iný pekáč ako kožu. Kožu s mäsom pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 2 hodiny.
5. Upečené mäso vyberieme, šťavu z pekáča poprášime múkou. Miešame, až kým sa nerozpustia všetky usadeniny. Pridáme vývar a víno, varíme 3 minúty a na záver precedíme. Roládu nakrájame na plátky a polejeme omáčkou.