Brokolicovo-karfiolový nákyp
12. 11. 2004, 16:32 (aktualizované: 11. 7. 2024, 15:35)
Prísady (pre 4 osoby): 500 g brokolice 500 g karfiolu, soľ 200 g varenej šunky 40 g masla 40 g polohrubej múky 1/4 l zeleninového bujónu 1/4 l mlieka, mleté biele korenie muškátový oriešok, 4 žĺtky 100 g tvrdého syra, 4 bielky tuk na vymastenie formy
Postup:
1. Brokolicu a karfiol očistíme, rozdelíme na menšie časti a v slanej vode uvaríme. Dávame pozor, aby sme zeleninu nerozvarili.
2. Šunku pokrájame na malé kocky. V hrnci necháme rozpustiť maslo, primiešame múku, keď začne zmes peniť, primiešame bujón a mlieko. Za stáleho miešania privedieme do varu a niekoľko minút varíme.
3. Odstavíme z ohňa, primiešame žĺtky a 75 g postrúhaného syra. Osolíme a ochutíme korením a nastrúhaným muškátovým orieškom.
4. Do vymastenej misy vrstvíme striedavo karfiol, brokolicu a šunku.
5. Z bielkov vyšľaháme sneh a pridáme omáčku. Rovnomerne nalejeme na nákyp a v predhriatej rúre na 200°C pečieme 30 minút.