Reklama

Brokolicovo-karfiolový nákyp

Reklama

Prísady (pre 4 osoby): 500 g brokolice 500 g karfiolu, soľ 200 g varenej šunky 40 g masla 40 g polohrubej múky 1/4 l zeleninového bujónu 1/4 l mlieka, mleté biele korenie muškátový oriešok, 4 žĺtky 100 g tvrdého syra, 4 bielky tuk na vymastenie formy

Postup:
1.
Brokolicu a karfiol očistíme, rozdelíme na menšie časti a v slanej vode uvaríme. Dávame pozor, aby sme zeleninu nerozvarili.

2. Šunku pokrájame na malé kocky. V hrnci necháme rozpustiť maslo, primiešame múku, keď začne zmes peniť, primiešame bujón a mlieko. Za stáleho miešania privedieme do varu a niekoľko minút varíme.

3. Odstavíme z ohňa, primiešame žĺtky a 75 g postrúhaného syra. Osolíme a ochutíme korením a nastrúhaným muškátovým orieškom.

4. Do vymastenej misy vrstvíme striedavo karfiol, brokolicu a šunku.

5. Z bielkov vyšľaháme sneh a pridáme omáčku. Rovnomerne nalejeme na nákyp a v predhriatej rúre na 200°C pečieme 30 minút.