Čo zosvetlí pigmentové fľaky?

Príčina:
Slnečné žiarenie spúšťa v bunkách tvorbu melanínu, kožného farbiva, ktoré pleť chráni pred poškodením UV lúčmi. Pri nadmernej produkcii sa hromadí a tak vznikajú pigmentové fľaky. Spúšťačom ich tvorby môžu byť aj lieky a hormonálne zmeny.

Starostlivosť:
Denný krém alebo mejkap s UV ochranou je najlepšou prevenciou pred vznikom nepopulárnych škvŕn, treba ho však používať celoročne. Krémy a séra s účinnými látkami, ako je vitamín C, retinol, ovocné kyseliny, rastlinné výťažky – viniferín z hrozna, kyselina gama linolenová zo škorice, extrakty z kivi –, spomaľujú a regulujú tvorbu melanínu a pomôžu vám zosvetliť fľaky.

Ako na vyrážky?

Príčina:
V puberte mala akné takmer každá z nás. Problém je, ak sa vyrážok neviete zbaviť ani po 30. Môžu ich spôsobovať hormonálne zmeny, stres, nezdravý životný štýl a stravovanie. Často sú príznakom potravinových intolerancií, ale akné sa môže objavovať aj pre nevhodnú kozmetiku.

Starostlivosť:
Prvé a základné pravidlo – najprv sa zbavte priveľmi mastných krémov proti starnutiu. Zrejme sú pre vašu pleť príliš výživné. Nahraďte ich ľahkým sérom alebo krémom s fluidným zložením. Produkty špeciálne určené na akné v dospelosti potláčajú zápaly a vďaka obsahu ovocných kyselín odstraňujú z kožného povrchu odumreté bunky. Z domácich receptov odporúčame obklady s čiernym čajom.

Ako upokojiť začervenania?

Príčina:
Červenkasté či vymrznuté líčka sa postarajú o mladistvé vyžarovanie, ale keď je červene priveľa, mení sa na osobnú nočnú moru. Spúšťačmi problému s rozšírenými cievkami sú stres, chlad, horúčava, prechody z tepla do zimy, ostré koreniny a alkohol.

Starostlivosť:
Vyhýbajte sa dráždivým látkam, ktoré zvyšujú prekrvenie. Na čistenie pleti používajte jemné mlieka a oleje s neutrálnym pH, ktoré nenarúšajú kyslý ochranný plášť pleti. Následne naneste upokojujúci krém s obsahom vitamínov. „Céčko“ posilňuje cievne steny a „béčko“ zvyšuje odolnosť pleti. Akútne podráždenia zamaskujú krémy so zelenými pigmentmi a aktívnymi látkami proti začervenaniu, napríklad zo sladkého drievka.