Čo by ste mali vedieť pred kúpou chladničky
22. 3. 2006, 1:05 (aktualizované: 11. 7. 2024, 14:47)

Zdroj: Archív
Pri kúpe chladničky s mrazničkou si treba pozorne všímať niektoré ukazovatele a oboznámiť sa s čo najväčším množstvom informácií o prevádzke spotrebiča. Dostatok poznatkov vám uľahčí výber a zabezpečí vašu každodennú spokojnosť s novou chladničkou.

Zdroj: Archív

Zdroj: Archív

Zdroj: Archív
Galéria k článku
Hneď na začiatku si vyjasnite, aké potraviny budete v chladničke najčastejšie skladovať a ako dlho. Od približného množstva závisí aj objem chladničky – poloprázdny spotrebič sa nevypláca.
Údaje o zmrazovacej kapacite sú dôležité pri mrazničkách. Uvádzajú sa v kilogramoch za 24 hodín. Informujú o tom, koľko kilogramov potravín je mraznička schopná zmraziť v priebehu jedného dňa.Dôležitá je aj odolnosť chladničky pri výpadku prúdu. Ide o to, ako dlho si dokáže chladnička zachovať správnu teplotu a uchovať potraviny čerstvé, aby okamžite nepodľahli skaze. Niektoré chladničky majú zabudovanú teplotnú pamäť, ktorá ukazuje aktuálny stav teploty vzduchu v chladničke.Na mrazničkách a chladničkách sa uvádza počet hviezdičiek, ktorý informuje o tom, pri akej teplote sa budú potraviny skladovať. Jedna hviezdička znamená -6 °C, dve -12 °C atď. Každá hviezdička predstavuje pokles teploty o -6 °C. Na dlhodobé uskladnenie potravín sú najvhodnejšie spotrebiče s minimálne tromi hviezdičkami. Štyri hviezdičky znamenajú, že chladiace zariadenie dokáže zmraziť aj čerstvé pokrmy. Chladničky a mrazničky, ktoré majú menej ako tri hviezdičky, mrazia len dopredu zmrazené potraviny.Na trhu sú chladničky s automatickým odmrazovaním, takže vy sa už nemusíte starať o rozmrazovanie. Inteligentná chladnička to vyrieši za vás.
Hľadajte chladničku s čo najmenšou spotrebou. K tomu vám pomôžu údaje uvedené na energetickom štítku umiestnenom na každom spotrebiči. Energeticky najvýhodnejšie sú chladničky triedy A+. Existujú aj modely chladničiek s elektronickým monitorovaním teploty uskladnených potravín. Tie si samy regulujú spotrebu energie.V ostatnom čase sa neprihliada len na ekonomické výhody, ale aj na ekologickú stránku. Všetky chladničky používajú ekologické chladivo izobután R 600a, ktorý sa nepodieľa na rozširovaní ozónovej diery ako dosiaľ bežné chladivo R 134a. Okrem toho táto chladnička má nižšiu hladinu hlučnosti a dlhšiu životnosť kompresora.Modely tzv. americkej chladničky Side-by-Side majú zabudovaný No Frost systém. Je to beznámrazový systém chladenia, keď v chladničke aj mrazničke cirkuluje chladný vzduch. Námraza sa vytvára vo výparníku, ktorý nie je dostupný pre spotrebiteľa. Chladnička má zabudované automatické rozmrazovanie, sama kontroluje a riadi vytváranie a rozpúšťanie námrazy.
Režim „stand-by“ znamená, že ak odchádzate na dlhší čas preč z domu (napríklad na dovolenku), chladnička si vnútri udrží mierne vyššiu teplotu, vhodnú pri nižšej frekvencii otvárania dvier.Pred kúpou si premyslite, kde chladničku umiestnite. Podľa toho si môžete zvoliť aj smer otvárania dvier – buď doprava, alebo doľava.Čo by ste mali vedieť po kúpe chladničkyNesprávny postup pri obsluhe chladničky alebo mrazničky môže zvýšiť energetickú spotrebu a zároveň aj vaše účty za elektrinu. Preto nezabúdajte, že
chladničku treba umiestniť čo najďalej od zdroja tepla, pretože každý stupeň v miestnosti nad 20 °C zvyšuje jej spotrebu energie o 6 %. Vhodným miestom je roh, prípadne priestor, kam nedopadajú priame slnečné lúče;aj vysoká vlhkosť prostredia, kde je chladnička umiestnená, podieľa sa na zvýšení spotreby energie o 4%;na normálnu prevádzku stačí udržať v chladničke +5 °C a v mrazničke -18 °C. Netreba nastavovať priveľmi nízku teplotu v chladničke, lebo napríklad zníženie teploty o 2 °C znamená zvýšenie spotreby energie až o 15%;treba zatvárať dvierka na chladničke alebo mrazničke. Ak v nich dlho hľadáte potraviny, cez otvorené dvierka uniká z chladničky studený vzduch, a tým sa zvyšuje spotreba energie na jeho opätovné ochladenie. Napríklad ak necháte dvierka otvorené dlhšie ako jednu minútu, strata energie môže byť až o 90% väčšia;
dôležité je aj bezchybné tesnenie na dvierkach, preto ho občas skontrolujte, či nie je poškodené. Na kontrolu gumového tesnenia môžete použiť tento test: zavrite list papiera do dvier chladničky, ktorý bude pri ťahaní po obvode klásť odpor, ak tesnenie nie je poškodené;ak vaša mraznička nemá automatické odmrazovanie (týka sa to najmä starších typov chladničiek a mrazničiek), pravidelne odstraňujte námrazu vo výparníku. Námraza hrubšia ako jeden centimeter zvyšuje náklady na elektrickú energiu až o 75%;chladnička s mrazničkou potrebujú dostatočný priestor, a to nielen na manipuláciu pri otváraní dvier a vyberaní potravín, ale najmä na odvod tepla zo zadnej časti, kde sú umiestnené tepelné mreže. Aby ste pri obsluhe chladničky alebo mrazničky neplytvali priestorom a časom, treba ich umiestniť na okraj kuchynskej linky, ale tesne k odkladacej ploche;objem chladničky či mrazničky by mal byť využitý minimálne na 70%, preto sa neodporúča nechať tieto spotrebiče poloprázdne;na to, aby vzduch mohol správne cirkulovať, treba nechať dostatok priestoru medzi jednotlivými potravinami;ak budete vkladať do chladničky či mrazničky horúce potraviny alebo teplé nádoby, automaticky sa zvýši teplota vzduchu v chladničke, čo si vyžaduje jeho opätovné ochladenie a zároveň aj zvýšenie nákladov na spotrebu energie. Ak je jedlo ešte teplé, nechajte ho vychladnúť na vzduchu alebo ho ponorte do studenej vody a až potom ho vložte do chladničky.Aj potraviny majú svoje miesto
V súčasnosti chladničky kombinované s mrazničkou poskytujú dostatočný priestor na uskladnenie potravín a zároveň vytvárajú podmienky, ktoré zabezpečujú ich dlhšiu trvanlivosť a čerstvosť. Niekedy si v rýchlosti pri vybaľovaní nákupu neuvedomujeme, že aj uskladnenie potravín v chladničke sa riadi istými pravidlami. Súčasťou väčšiny chladničiek a mrazničiek sú aj priehľadné zásuvky s označením, na uskladnenie akého druhu potravín slúžia. Potraviny teda ukladáme do jednotlivých tepelných zón v chladničke. Mlieko, vajcia, maslové výrobky, syry, ovocné šťavy a minerálky majú svoje miesto vo dverách chladničky. Na dolnú policu, kde je najteplejšie, ukladáme nezabalenú zeleninu a ovocie – lepšie sa im „dýcha“. Pred uskladnením ich nezabudnite umyť. Do stredu chladničky patria ryby a mäsové výrobky. Surové mäso sa neodporúča uskladňovať dlhšie ako päť dní. Na najvyššom stupni – úplne navrchu je priestor určený na tepelne upravované jedlá, jogurty a iné mliečne výrobky. A ešte jedna prosba na záver: ak si kúpite novú chladničku a rozhodnete sa zbaviť starej, obráťte sa, prosím, na odbornú firmu, ktorá ju od vás odkúpi. Nezabúdajte, že staré chladničky sú nebezpečné pre vysoký obsah ozónu, ktorý prispieva k skleníkovému efektu. Špecializované firmy chladničky bezpečne odstránia.
Čistíme chladničku![]() |