Kto by si rád neposedel v kruhu rodiny či priateľov? Také stretnutia sú vždy vítaným spestrením našich dní. K veselej atmosfére patrí, ako inak, aj dobré jedlo. Záhradné kozuby a grily sú spojením príjemného s užitočným, a teda nemali by chýbať na nijakej záhradnej oslave. A keď k nim pridáte chuť a fantáziu, môžete si byť istí nielen dobrou náladou, ale aj svojimi kulinárskymi špecialitami.

Zdroj: Archív

Zdroj: Archív

Zdroj: Archív
Galéria k článku
Pri výbere kozuba alebo grilu by sme mali od začiatku vedieť, na aký účel bude slúžiť, kde bude umiestnený a s ktorými prvkami domu a záhrady bude funkčne a priestorovo súvisieť. Tvar, materiál a farba by mali korešpondovať so štýlom a s farebným riešením domu, terasy a záhradného posedenia. Grilovacia jednotka môže byť pevná alebo výsuvná, ak je umiestnená v stacionárnom záhradnom kozube, alebo voľne prenosná, či mobilná. Konštrukciu nesmieme podceniťStacionárne tehlové, kamenné alebo betónové záhradné kozuby s možnosťou grilovania vyzerajú na prvý pohľad jednoducho, ale sú to pomerne náročné stavebné objekty. Aby kozuby dobre fungovali, nesmieme podceniť ich konštrukčné riešenie. Preto je dobré obrátiť sa na odborníkov. Skutočne kvalitný záhradný kozub by mal mať priestor na odťah spalín, t. j. lapač dymu a dymovod. Horenie a odchod spalín podliehajú určitým fyzikálnym zákonitostiam, ktoré treba poznať pri dimenzovaní tvaru, veľkosti a formy ohniska a dymovodu. Niektoré kozuby z tehál sa stavajú „na sucho“ – ich stabilitu zaisťuje vlastná váha a kovové šablóny, do ktorých sa tehly zasúvajú, iné si vyžadujú vybudovanie rovného betónového základu.
Kozub svojpomocneNa stavbu kozubov s grilom svojpomocne si môžeme zakúpiť kozubovú zostavu zo stavebnicových dielov, napríklad z keramických či betónových dosiek alebo pórobetónových tvárnic. Súčasťou zostavy sú ohnisko, rošt a komín. Integrovaná ohnisková jednotka sa skladá z ohniskového a grilovacieho roštu, zariadenia na upevnenie a ovládanie grilovacej ihly a popolníka. Namiesto grilovacieho roštu môžeme použiť antikorový plech s miskou na odkvapkávanie. Ohniskový rošt môže byť rovný alebo zvislý (je umiestnený v zadnej časti ohniska). Súčasťou dodávky môže byť aj kompletná plynová grilovacia jednotka, ktorú môžeme zasunúť do kozuba a po skončení grilovania zase vybrať. Elegancia kovového kozuba
Kovové záhradné kozuby a grily sa väčšinou vyrábajú z oceľového alebo medeného plechu hrubého asi 1,5 mm a z ďalších kovových materiálov. Stavajú sa na zákazku, ale možno ich dostať aj ako stavebnice, ktoré si môžete postaviť sami. Ich výhodou je, že na zimu ich možno zase rozobrať a odpratať do kôlne či garáže. Ohnisko alebo spaľovacie priestory sú obložené nehorľavým materiálom. Medzi najpoužívanejšie materiály patria šamotové plátky, ktoré najlepšie odolávajú ohňu a po prípadnom poškodení ich možno ľahko vymeniť. Obľúbené sú aj ľahké, voľne stojace otvorené grily z rozličných druhov plechu (z medi, čierneho plechu atď.), ktoré možno pri zostavení kreatívne tvarovať podľa farebného usporiadania záhrady. Osobitým typom kovových grilov sú väčšie či menšie mobilné zostavy známe pod názvom Smoky Fun, vhodné aj do profesionálnej záhradnej kuchyne.
Prenosné a mobilné grilyNa terase a v záhrade nemusíme stavať len veľké kozuby, z ktorých počas zimného obdobia nie je takmer nijaký úžitok. Trh ponúka aj prenosné alebo mobilné grily, ktoré možno vložiť do stacionárneho kozuba. Prenosné grily nevyžadujú takmer žiadne stavebné úpravy. Najjednoduchšie a pritom dostatočne výkonné sú kovové obdĺžnikové alebo kruhové prenosné rošty na drevené uhlie, ktoré možno postaviť na drevený vozík voľne do záhrady či na terasu, alebo zabudovať do záhradnej kozubovej zostavy. Dajú sa ľahko rozobrať a uskladniť, prípadne naložiť aj s balíkom dreveného uhlia do kufra auta – čo oceníte najmä pri cestovaní. Zvyčajne majú len jednoduchý rošt, tie drahšie sú vybavené grilovacím plechom, odoberateľným popolníkom a odkvapkávacou miskou. Na tramping aj pártyJednoduchý trampský prenosný gril umožňuje grilovať aj opekať mäso na rošte, variť v kotlíku alebo v „ešuse“ a smažiť na panvici. Je spratný – zmestí sa aj do batoha, a manipulácia s ním je jednoduchá. Základ tvoria oceľová alebo hliníková tyč v tvare kríža s bodcom a okrúhly rošt s objímkou. Ďalším variantom sú duté kovové rúrky. Zaujímavým typom prenosného grilu je grilovacie ohnisko: samotný výpek tvorí šamotová vaňa, v ktorej je osadený liatinový rošt. Podkuruje sa drobnými kúskami dreva alebo dreveným uhlím. Zariadenie možno použiť ako bežné ohnisko alebo ako gril s otočným grilovacím roštom. Liatinový prenosný kruhový gril nemeckého typu vyzerá trochu ako starý mažiar. Má držadlá na prenášanie, prívod vzduchu možno redukovať pomocou posuvných dvierok. Niekedy sa k nemu dodáva ručné dúchadlo. Na grilovanie hydiny, rýb či väčších kusov mäsa (až do váhy 30 kg) sú určené záhradné grily s uzavretou komorou, kde sa mäso nemusí postupne odkrajovať. Väčšinou majú klapku, ktorou možno priškrtiť ťah, klapku na nasmerovanie plameňa, zásuvku na popol a zásuvku na odkvapkávanie tuku. Griluje sa na drevenom uhlí alebo drobných kúskoch dreva.
Zaujímavé kovové grily typu Smoky Fun môžeme vidieť na balkónoch, terasách a záhradách, ale aj v záhradných reštauráciách, kempoch a podobne. Potraviny môžeme priamo či nepriamo údiť, piecť, variť alebo grilovať v štýle “barbecue”. Klasické rošty možno nahradiť kamennou doskou na prípravu biftekov alebo šamotovou doskou vhodnou aj na pečenie pizze. Súčasťou niektorých modelov je udiareň. | ![]() |
Ako palivo sa najčastejšie používajú drevo alebo drevené uhlie (na priame grilovanie). Oheň sa zapáli v spaľovacej komore a gril sa rozohreje na prevádzkovú teplotu. Pomocou teplomeru, regulačnej klapky a komínovej klapky možno regulovať teplotu vhodnú na zvolený spôsob grilovania. Tieto grily nemajú žiadne elektrické súčasti, takže sa dajú prepláchnuť prúdom vody. Vďaka mobilnosti ich môžeme po každom grilovaní odložiť do záhradného domčeka alebo garáže. |


Strecha na doúdenie potravínPri niektorých typoch záhradných grilov možno štandardnú strechu nahradiť špeciálnou strechou na doúdenie, ktorá umožňuje grilovať mäso pri teplote od 160 do 300 °C. Ďalšou možnosťou je grilovanie typu “barbecue”, ktoré je obdobou priameho grilovania, ale pri teplote 60 až 90 °C, takže potraviny zostanú šťavnaté. K štandardnému vybaveniu strechy na doúdenie patria aj teplomer, rošt, antikorové tyče a závesné háčiky, krycí plech s reguláciou prívodu vzduchu, dvierka údiacej komory, regulačná klapka prívodu vzduchu a teplomer na kontrolu prevádzkovej teploty. | ![]() |