Grécka gastronómia
2. 8. 2005, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 15:29)
Pri návšteve Grécka by sa nemalo zabudnúť na ochutnávku klasických gréckych jedál a nápojov. Grécka kuchyňa je bohatá hlavne na zeleninové šaláty, ryby a morské plody. Takmer všetko doplňuje olivový olej, ktorý priaznivo pôsobí na krvný obeh.
Zo šalátov stojí za ochutnávku predovšetkým: grécky šalát „choriatiki” (uhorka, paradajka, cibuľa, ovčí syr feta, olivový olej, vínny ocot a oregano), „tzatziky” (biely jogurt, uhorka, cesnak), „taramosalata” (šalát z rybích ikier) alebo „melidzano salata” (mixovaný lilok, korenie), z hlavných jedál typické „souvlaki” (grilované mäso preložené zeleninou), „pasticio” (zapečené cestoviny s mletým mäsom), „brizola” (bravčová kotleta), „kalamáry” (vyprážané sépie), „ghavros” (malé vyprážané rybky) alebo rozmanité druhy rýb.
Okrem vody je najrozšírenejším nápojom víno. Známe je víno s prídavkom živice „Retsina”, či aperitív „Ouzo” alebo „Metaxa”. V kaviarňach osvieži studená káva „frappé”. Medzi ďalšie špeciality patria napríklad chobotnice, sladké orechy a figy v sirupe.
V reštauráciach sú jedlá často zobrazené na vývesných tabuliach, v niektorých tavernách sa jedlo dá vybrať priamo v kuchyni a je možné sledovať jeho prípravu. Podľa miestnych obyvateľov je to vraj najlepší spôsob ako dostať chuť na jedlo. Národným alkoholickým nápojom je „raki” - pálenka z hroznového vína.