Záhrady, najmä v mestách, bývajú skôr malé ako veľké a navyše priveľmi tesne susedia s okolitými pozemkami. Liatinové grily sú vhodnou alternatívou pre tých, ktorí si zo záhradného priestoru nemôžu dovoliť odhryznúť stavbou kozuba. Trh ponúka široký výber – od elektrických cez plynové až po grily na drevené brikety. Ak často robíte záhradné párty, možno sa rozhodnete pre murovaný gril z ohňovzdorných tehál. Ak patríte medzi nadšencov prírodného stolovania, pravdepodobne nájdete zaľúbenie v prenosnom grile (súčasťou príslušenstva je aj pracovná plocha, vozík alebo taška). Pred kúpou je dôležité ujasniť si, pre koľko ľudí budete pripravovať grilované pochúťky a tiež kde, a podľa toho sa rozhodnite.

Zdroj: Archív

Zdroj: Archív

Zdroj: Archív
Galéria k článku
Drevo alebo plyn?V nedostatočne informovaných gurmánskych kuloároch sa môžete stretnúť s názorom, že na plynovom grile nikdy nedosiahnete také špecificky jemné chute ako na grile s dreveným uhlím alebo briketami. Ide o omyl. Oba typy sú rovnocennými súpermi. Plynový gril má dokonca jednu výhodu navyše – zahrieva sa oveľa rýchlejšie, môžete ho zapáliť stlačením tlačidla a teplotu nastavovať podľa potreby. Naopak pri griloch na drevené uhlie musíte uhlie alebo brikety rovnomerne rozložiť na palivový rošt. Brikety alebo uhlie?
Drevené uhlie z kusového mäkkého dreva nie sú príliš vhodné ako zdroj paliva pri grilovaní. Ich nevýhodou je, že rýchlo horia a zostáva po nich množstvo popola, ktorého čiastočky sa môžu zachytiť na jedle. Hoci je tento druh paliva lacný, pri dlhodobom používaní stojí viac. Ich konkurentmi sú drevené brikety, ktoré zabezpečia rovnomernú distribúciu tepla, nezapáchajú ako drevené uhlie a horia oveľa dlhšie. Kvalitné brikety, ktoré zostali v grile, možno po uhasení použiť na budúce grilovanie.
Špeciálne lupienky, tzv. Hickory chips, sú vyrobené z orechového dreva posekaného na kúsky. Ak chcete, aby mäso malo chuť ako po údení, odporúča sa pol hodiny pred koncom grilovania pridať zopár lupienkov na horúce drevené brikety alebo na alumíniovú misku (pri plynových griloch). Predtým lupienky namočte do vody, aby nasiakli, vyberte a nechajte chvíľu odkvapkať. Množstvo paliva závisí od množstva a druhu pripravovaného jedla. A nezabudnite, že teplotu je ľahšie znížiť, preto si radšej pripravte na rozpálenie viac uhlia alebo brikiet, tie počas prípravy môžete kedykoľvek podľa potreby odobrať.
Priame alebo nepriame?Pýtate sa, o čo ide? O spôsob grilovania. Pri grilovaní cirkuluje horúci vzduch ako v teplovzdušnej rúre. Vplyvom tepla sa uzatvoria póry na mäse a šťavy a tuky z neho kvapkajú priamo na brikety alebo uhlie a vtedy sa uvoľňujú škodlivé látky. To však pri nepriamom grilovaní nehrozí. A v čom spočíva to čaro? Do stredu palivového roštu (pod grilovací rošt) sa položí alumíniová miska a po bokoch sa vysype rozpálené uhlie alebo brikety. Na grilovací rošt položíte mäso a zatvoríte poklop. Šťavy a tuky pôsobením horúceho vzduchu stekajú do alumíniovej misky, čiže okrem zdravého jedla získate ešte aj omáčku. Pri nepriamom grilovaní môžete grilovať aj veľké kusy mäsa, a to bez otáčania. |
![]() | ![]() |
Plyn – priamy ohrevPri tomto spôsobe grilovania tuky a šťavy stekajú priamo na špeciálne tvarované lišty, kde sa odparujú a jedlo tak získava nezameniteľnú chuť. | Plyn – nepriamy ohrevNepriamy ohrev sa používa na hĺbkové ohriatie opečeného jedla a na prípravu hydiny, zveriny či chutných rebierok. Horáky sú zapálené len na jednej strane, cirkulujúci horúci vzduch tak lepšie prenikne do jedla. |
![]() | ![]() |
Drevené brikety – priamy ohrevVždy grilujte s vekom, zabránite tak vzplanutiu a zachováte arómu. Jedlo môžete počas príprav raz obrátiť. Týmto spôsobom si môžete pripraviť párky, rezne, zeleninu, ryby a iné pokrmy, ktoré si na prípravu vyžadujú menej ako 20 minút. | Drevené brikety – nepriamy ohrevPri nepriamom pečení a grilovaní nemusíte jedlo otáčať. Brikety sú rozložené po oboch stranách grilu, po zatvorení poklopu sa zvýši teplota, ktorá pôsobí na potraviny zo všetkých strán, gril vykoná svoju prácu sám. Metóda nepriameho ohrevu je vhodná na prípravu veľkých kusov mäsa, ako sú kurčatá, morky, ale trúfne si aj na chlieb a koláč. |



Náš tipAk sa vám stáva, že výsledok grilovania nemá podobu šťavnatého a rovnomerne prepečeného mäska, chyba môže byť aj v tom, že sa vám nedarí udržať v grile správnu teplotu. Tú však môžete pri kvalitných griloch regulovať pomocou otvorov na grile, ktorými možno zosilniť alebo zoslabiť prúdenie vzduchu. Na kontrolu teploty pripravovaného jedla slúži špeciálny teplomer. |