Hustá polievka
15. 4. 2005, 17:25 (aktualizované: 11. 7. 2024, 15:26)
Prísady (pre 4 osoby): 1 l plnotučného mlieka 1 PL olivového oleja 55 g chudej prerastenej slaniny bez kože 1 cibuľa, 2 PL hladkej múky 400 g zemiakov, 1 paštrnák postrúhaný muškátový oriešok 120 g špenátových listov soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. V hrnci necháme zovrieť mlieko. Medzitým v druhom hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom nadrobno posekanú slaninu a cibuľu. Po 2 minútach pridáme múku, premiešame a prilejeme asi štvrtinu horúceho mlieka. Keď zmes zhustne, prilejeme zvyšok horúceho mlieka.
2. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na malé kocky. Paštrnák očistíme a nakrájame. Oboje pridáme do polievky, osolíme, ochutíme mletým čiernym korením, muškátovým orieškom a privedieme do varu. Potom oheň zmiernime, hrniec čiastočne prikryjeme a za občasného miešania varíme asi 10 minút.
3. Primiešame špenát a varíme asi 2 minúty. Na záver polievku ešte raz ochutnáme, a ak treba, dochutíme.