Kalábrijská pizza s paradajkami a tuniakom
22. 4. 2005, 18:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 15:26)
Prísady (pre 4 osoby): 350 g hladkej múky 20 g kvasníc 2 PL tekutého bravčového tuku 220 ml vlažnej vody soľ tuk na vytretie formy Náplň: 600 g paradajok 200 g tuniaka v oleji 50 g ančovičiek 50 g zelených olív s kapiou 2 vajcia 1 šalotka 3 PL olivového oleja
Postup:
1. Do preosiatej múky urobíme jamku, do ktorej vložíme kvasnice. Pridáme tuk a osolíme. Prilejeme 220 ml vlažnej vody a rukami vypracujeme cesto. Potom ho uložíme do múkou vysypanej misky, poprášime aj cesto a necháme 2 hodiny v teple vykysnúť.
2. Vajcia uvaríme natvrdo, ochladíme, olúpeme a nakrájame na 5 mm hrubé kolieska. Šalotku ošúpeme a nakrájame na kolieska, tuniaka rozdrobíme, ančovičky olúpeme a nakrájame na plátky. Paradajky sparíme, olúpeme, zbavíme jadierok, nakrájame na pláty a pražíme 5 minút na olivovom oleji. Osolíme a necháme vychladnúť.
3. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na guľatý plát hrubý 4 mm. Formu na pizzu vymastíme a vyložíme cestom tak, aby bolo pokryté dno aj steny.
4. Na cesto navrstvíme opražené paradajky a pridáme ostatné prísady. Posypeme šalotkou a pečieme v rozohriatej rúre pri 200 °C asi 20 minút.