Ovocie a zeleninu jedzte denne
5. 5. 2007, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 14:51)

Zdroj: Archív
Zatiaľ čo pri iných potravinách si musíte pri diéte dávať pozor na množstvo, pri zelenine a ovocí to neplatí. Jesť ich možno prakticky stále. Nielenže z nich nepriberiete, ale navyše prospejú vášmu zdraviu. Obe potraviny totiž obsahujú množstvo vitamínov a dôležitých látok.
So zjedením poriadnejporcie mäsa čiprílohy v podobezemiakov, ryže alebohranolčekov nemáproblém asi nikto. O zelenineto však povedať nemožno.Často na ňu zabúdame,prípadne jej jememálo a, naopak, preháňameto s ovocím. Svetovázdravotnícka organizáciapritom odporúča zjesťdenne dve porcie ovociaa tri porcie zeleniny.V prepočte na váhu toznamená približne 200až 300 g ovocia a 500 až1 000 g zeleniny. „Kebysme to rozdelili na deň, takna raňajky, obed a večeru po250 g zeleniny a na desiatua olovrant 150 g ovocia,“ vysvetľujeodborník na zdravú výživuMUDr. Peter Minárik.Ovocie radšej kyslejšie
V porovnaní so zeleninou má ovocieomnoho viac cukru, a tedai viac energie. Táto informácia jepre všetkých, ktorí sa snažiaschudnúť, veľmi dôležitá. Vyberajtesi preto radšej menej sladkédruhy ovocia, napríklad jahody,grapefruity, kivi, maliny či pomaranče(ich energetická hodnota je180 až 210 kJ). Významnú úlohutu zohráva i glykemický index -čím je ovocie kyslejšie, tým je nižšía budete mať dlhšie pocit sýtosti.Napríklad prezreté banány alebošťavnaté jablko majú glykemickýindex vysoký, a tak v nás rýchlovyvolávajú pocit hladu. Dajtepreto prednosť kyslejšiemu, menejzrelému ovociu. „V prípademelóna je lepší červený ako biely,ktorý obsahuje omnoho viac cukru,“odporúča Markéta Pikalováz Easy Diet.Zeleninu surovú a dusenú
Na trhu je množstvo druhovzeleniny a rovnakú pestrosťtreba zachovať aj na tanieri.Pri chudnutí vám pomôže, akňou nahradíte ryžu či zemiaky.V každom prípade jedzteju radšej v surovom stave, prípadnedusenú, uvarenú alebopripravenú na pare. Ale pozor!Hoci zo zeleniny nepriberiete,ak si na ňu pridátemajonézu či tatársku,všetko pokazíte. Existujúaj diétnejšiekulinárske zlepšenia,napríkladnízkotučný jogurt.
Mliečne výrobky výrobky - jedine nízkotučné!
Ak hľadáteniečo chutnéa zároveň sa snažíteznížiť svojuhmotnosť, siahnite ponízkotučných mliečnychvýrobkoch, jogurtoch a jogurtovýchnápojoch. Možnoich jesť bez výčitiek svedomia,denne a to aj viackrát.Okrem toho, že sa pri ichjedení nemusíte báť o svojuváhu, majú aj z pohľaduzdravej výživy viac plusov.Sú výborným zdrojom vápnikapotrebnéhoprekosti, sú bohaté naprobiotické kultúry, ktorézlepšujú trávenie a črevnúflóru a ich energetická hodnotanie je vysoká. Konzumujtemliečne výrobky nadesiatu, olovrant, ale aj namiestodezertu. Pozor všakna smotanové druhy! „Obsahujúdosť veľa mliečneho tukua pri redukčnej diéte niesú vhodné,“ dodáva MUDr.Peter Minárik. Pri výbere sasnažte nakupovať tie, ktorémajú menej ako 3 percentátuku. Aj keď smotanový jogurtnie je pri chudnutí najideálnejší,prijmete menej tuku,ak si ho dáte namiestonízkotučného syra.