Reklama

Silvestrovský teplý bufet

Reklama

Párky v župane, šampiónové paštétky v cestíčku, eidamové jednohubky s ovocím, teplé francúzske chlebíčky.

Párky v župane
Pre 4 osoby potrebujeme:
10 párkov
žĺtok, trochu vody
lyžicu sezamových semienok
Cesto:
220 g hladkej múky
lyžičku prášku do pečiva
štipku cukru a soli
130 g masla
2 vajcia
tuk na vymastenie a múku na vysypanie plechu
Postup:
1.
Múku premiešame s práškom do pečiva, pridáme cukor, soľ, tuk nastrúhame na tenké plátky a nakoniec pridáme vajce. Vypracujeme cesto. Zabalíme ho do priehľadnej fólie a necháme v chlade odležať asi 1 hodinu.
2. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na hrúbku 3-4 mm. Radielkom vykrojíme 2 cm široké a 6-8 cm dlhé prúžky.
3. Párky rozrežeme na dve časti, konce narežeme krížom do hĺbky asi 6 mm. Každý kúsok párka obalíme prúžkom cesta.
4. Plech vytrieme tukom, posypeme múkou alebo vyložíme papierom na pečenie.
5. Žĺtok vyšľaháme s troškou vody a potrieme ním párky obalené v ceste. Posypeme sezamovými semienkami. Pečieme asi 20 minút pri teplote 220 °C.

Šampiňónové paštétky v cestíčku
Potrebujeme:
300 g lístkového cesta
250 g šampiňónov
trochu bešamelovej omáčky
soľ, mleté čierne korenie
1 vajce
lyžicu masla
petržlenová vňať
Postup:
1.
Očistené šampiňóny nakrájame na rezančeky, niekoľko minút ich podusíme na masle, zahustíme bešamelovou omáčkou, osolíme, okoreníme a pridáme posekanú petržlenovú vňať.
2. Z rozvaľkaného lístkového cesta nakrájame štvorčeky so stranou 6 cm, na každý položíme lyžičku plnky, priečne preložíme, okraje trochu navlhčíme a dôkladne spojíme. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme v predhriatej rúre asi 25 minút.

Eidamové jednohubky s ovocím
Potrebujeme:
300 g údeného eidamu
200 g strúhanky
strapec hrozna
kúsky ananásu alebo pomaranča
2 vajcia
trochu bieleho vína
3 lyžice múky
soľ, korenie
olej na vysmážanie
Postup:
1.
Eidam nakrájame na kocky. Obalíme v trojobale – múke, rozšľahaných vajíčkach s trochou vína, do ktorých sme pridali soľ, korenie, a na záver v strúhanke. Aby syr pri vysmážaní nevytekal, celý proces obaľovania zopakujeme.
2. Obalené kocky syra vysmažíme na oleji. Spolu s bobuľkami hrozna, kúskami ananásu alebo iného ovocia napichujeme na ozdobné špajdle.
3. Naservírujeme na misu vyloženú ozdobným papierom.

Teplé francúzske chlebíčky
Potrebujeme:
8 plátkov šunky
maslo (podľa potreby)
trocha oleja a masla
1 sendvič
200 g natenko nakrájaného ementálu
Postup:
Sendvič nakrájame na 16 krajčekov hrubých asi 5 mm. Pripravíme si 8 plátkov šunky a syr rozkrojíme na 16 plátkov. Krajčeky natenko natrieme maslom, na každý položíme syr a šunku a vždy dva spojíme špáradlom. Dbáme, aby syr ani šunka neprečnievali. Na teflónovej panvici rozotrieme trochu oleja a krajčeky opečieme dozlatista z obidvoch strán.

Vyberáme pre vás niečo PLUS