Reklama

Škvarkové pagáče

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

Prísady (na 50 kusov): 300 g polohrubej múky 2 žĺtky soľ 1 PL kryštálového cukru 10 g droždia 2 dl mlieka 500 g pomletých škvariek 1 vajce na potretie sezamové semienka na posypanie

1. Do vlažného mlieka pridámelyžicu cukru a rozdrobíme doňdroždie. Keď kvások vykysne,prilejeme ho k preosiatej múke.
2. K múke a droždiu pridáme žĺtky,soľ a vypracujeme vláčne cesto.Na teplom mieste a prikrytéutierkou ho necháme vykysnúť.
3. Na pomúčenú dosku preložímevykysnuté cesto, rozvaľkámea potrieme tretinou pomletýchškvariek. Cesto preložíme napolya necháme 10 minút postáť.Postup zopakujeme ešte dvakrát,kým neminieme škvarky.
4. Škvarkové cesto rozvaľkáme nahrúbku 3 cm a nožom vytvorímeryhy niekoľkými smermi.Okrúhlou formičkou povykrajujemekolieska, ktoré ukladámena suchý plech.
5. Vajce dobre rozšľahámea osolíme. Štetcom potriemejednotlivé pagáčiky a posypemeich sezamom. Na plechu nechámeešte krátko podkysnúť a vo vyhriatejrúre (180 až 200 °C) pečieme10 až 15 minút.

Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 60 minút
Čas pečenia: 15 minút