VÝLET Vínne cesty
30. 10. 2007, 14:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 14:21)

Zdroj: Archív
SLOVENSKO - Tri slovenské cesty plné prírodnej krásy, pohody, gurmánstva a dobrosrdečnosti ľudí, ktorí venujú svojej réve a drahocennému moku dlhé hodiny, mesiace, roky...
Malokarpatská vínna cesta
Malokarpatská vínna cesta spája najpozoruhodnejšie body regiónu pod Malými Karpatami a víta turistov, ktorí hľadajú zážitky založené na ochutnávke miestnych vín a špecialít. Výlety za pohárom dobrého vínka do malokarpatských mestečiek a posedenia si pod viechou alebo vo vinárni sa stali v posledných rokoch veľmi obľúbenými.
História pestovania a spracovania ožíva každoročne na festivale oberačiek a vinobrania. No počas celého roka sú v okolitých obciach (Rača, Limbach, Pezinok, Viničné, Svätý Jur, Chorvátsky Grob, Slovenský Grob; Dubová, Píla, Modra, Šenkvice, Vinosady; Budmerice, Častá, Doľany, Štefanová, Vištuk, Dolné Orešany, Horné Orešany, Suchá nad Parnou, Báhoň, Čataj, Jablonec, Trnava, Smolenice) pre vás otvorené vínne pivnice, vinotéky, kde sa môžete bližšie oboznámiť s pestovaním a spracovaním viniča v tomto regióne. www.mvc.sk
Nitrianska kráľovská vínna cestaNitrianska kráľovská vínna cesta je najväčšou a najdlhšou na Slovensku a jej štyri vetvy, Hornonitrianska vedúca od prameňa rieky Nitry, Tekovská od Topoľčianok a Pukanca, Južnoslovenská od Dunaja a Považská od Vrbového a Serede, sa stretávajúce v staroslávnej Nitre.
Archeologické nálezy dosvedčujú pestovanie viniča na úpätí bájneho Zobora nálezmi starými 2300 až 2400 rokov. Napriek tomu sa vinohradníctvo a vinárstvo začalo rozmáhať s rozvojom kresťanstva. V roku 828 až 830 bol v Nitre postavený Pribinov kostol, a tak sa víno stalo liturgickým nápojom a vyžadovalo vysokú kvalitu a čistotu.
Už v IX storočí benediktínski mnísi kláštora svätého Hypollita pod Zoborom založili slávu zoborských vín, čo potvrdzuje latinský výrok Alexandra Lombardiniho „vinunum zoborense est decus gloria mensae“ , čo znamená „sláva ti víno zoborské, ktoré nás už vyše tisícročia sprevádzaš. Si nšpiráciou umelcov, učencov, básnikov, si potešením, povzbudením i osviežením všetkých svojich ctiteľov“.
Chutné vína tejto oblasti boli žiadané na mnohých panovníckych a kniežacích dvoroch v Prahe, Viedni, Krakove v Stoličnom Bielom Hrade, Budapešti, Kyjeve, v Londýne i ďalších dvoroch. Vieme že kráľ Svätopluk, ako dar posiela víno benediktínov zo zoborského kláštora kniežaťu Bořivojovi. Zachutilo aj kňažnej Ludmile, ktorá sadenice viniča dala vysadiť na Mělníku, kde víno dodnes nesie jej meno. www.nkvc.sk
Tokajská vínna cestaJedinečnosť tokajského vína, predstavenie slovenskej časti Tokajskej vinohradníckej oblasti, pestovanie a spracovanie viniča, technológia výroby tokajských vín viedla zainteresovaných a miestnych nadšencov, pestovateľov a producentov vína k vyvoreniu tokajskej vínnej cesty. Tokajská vinohradnícka oblasť s výmerou 998 ha je najmenšou zo šiestich vinohradníckych oblastí Slovenska. Tvorí ju 7 obcí trebišovského okresu: Bara, Čerhov, Černochov, Malá Tŕňa, Slovenské Nové Mesto, Veľká Tŕňa a Viničky. História tokajskej oblasti siaha do 3. – 4. storočia nášho letopočtu. Po zničení vinohradov tatárskymi vpádmi zabezpečil obnovu tokajských viníc uhorský kráľ Belo IV.
O rozvoj vinohradníctva v 17. a 18. storočí v slovenskej časti tokajskej oblasti sa zaslúžili kráľovské mestá horného Uhorska - Prešov, Bardejov, Levoča, Košice a Kežmarok, ktoré mali v tokajskej oblasti vlastné aj prenajaté vinice. Vyhľadávaným artiklom bolo v tomto období tokajské víno v Poľsku. Pravosť tokajského vína označovalo pomenovanie „ samorodný “. Najväčšiu slávu a obdiv získalo tokajské víno na francúzskom kráľovskom dvore za panovania Ľudovíta XIV. Z tohto obdobia pochádza slávny výrok „ Vinum regum – rex vinorum alebo víno kráľov – kráľ vín.
Kvalita a výnimočnosť tokajských vín je daná prírodnými a klimatickými podmienkami a pestovanými odrodami, schopnými ušľachtilého prezrievania a tvorby cibéb, osobitnou technológiou spracovania a jedinečnou formou skladovania a dlhoročného dozrievania vína. Charakter tokajských vín tvoria tri základné odrody : Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Tieto odrody v priebehu dlhej a teplej jesene vytvárajú za pomoci ušľachtilej plesne Botrytis cinerea cibéby – hrozienka.
V súčasnosti sa v slovenskej časti tokajskej vinohradníckej oblasti produkujú vína odrodové – Furmint, Lipovina, Muškát žltý, vína suché – Omšové, Tokajské samorodné suché a vína sladké – Tokajské samorodné sladké, Tokajský výber 2 až 6 putňový. www.tokaj-vino.sk; www.vino-tokaj.sk
Zdroj/autor: mvc,nkvc,tokaj,drom