Žemľová knedľa
21. 8. 2008, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:38)

Zdroj: Nový Čas pre ženy
Prísady (pre 6 až 8 osôb): 4 staršie žemle, 3 PL masla, 300 g polohrubej múky, 15 g droždia, 100 ml mlieka, 2 vajcia, soľ, maslo na potretie utierky, 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
1. Žemle nakrájame na kocky a na masleopečieme dohneda. Mlieko mierne zohrejemea zmiešame s droždím. Múkudáme do misy, v strede urobíme jamku,vlejeme do nej mlieko s droždím a necháme5 minút postáť.
2. Do jamky pridáme vajcia, štipku solia nasekanú petržlenovú vňať. Všetkospolu premiešame a spracujeme nacesto, ktoré na teplom mieste prikryténecháme 30 minút kysnúť.
3. Vykysnuté cesto sformujeme do valca,ktorý dáme na maslom potretú navlhčenúutierku. Knedľu zabalíme do utierky, koncedobre zviažeme a vložíme do osolenej vody,ktorá mierne vrie, na 25 až 30 minút.Hotovú knedľu vyberieme z utierky a pomocoukuchynskej nite nakrájame.