Halina Pawlowská má recept na šťastné manželstvo
12. 8. 2012, 14:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:43)
Známa spisovateľka a scenáristka napísala knihu pre svoju dcéru. Okrem kulinárskych rád v nej ponúka aj recepty na riešenie manželských problémov.

Zdroj: Hermina.cz, Martin Hurda

Zdroj: abl

Zdroj: abl
Galéria k článku
Novú knihu Až sa ma dcéra spýta venovala známa česká spisovateľka a scenáristka Halina Pawlowská dcére Natálke do jej novej domácnosti. Zároveň nám z nej prezradila dva obľúbené recepty.
Netradičnú kuchárku plnú krátkych poviedok a spomienok z detstva, dospievania i manželských začiatkov Haliny Pawlowskej doplnil Lubomír Teprt päťsto kulinárskymi radami. Nájdete medzi nimi napríklad aj tip na uchovanie cibule.
"Stále sa s mužom hádam, pretože ju nikdy nepoužijem celú a on sa rozčuľuje, že v chladničke zakaždým zostane tá druhá polovica," priznáva autorka. "Teraz viem, že ju stačí pretrieť troškou oleja a vydrží dlhšie." A ako Halina lieči manželské i osobné problémy? Dobrým jedlom! Skúste aj vy jej zaručené rodinné recepty.
Chutný boršč
Suroviny: 250 g bravčového mäsa, 250 g údeného mäsa, 250 g predného hovädzieho mäsa, 2 veľké mrkvy, 5 zemiakov, kúsok hlávkovej kapusty, petržlen, kúsok zeleru, list kelu, sáčok kyslej kapusty, veľký pohár nakladanej cvikly, lyžica masti, cibuľa, cesnak, bôbkový list, nové korenie, celá paprika, zelená petržlenová vňať, kyslá smotana, soľ
Postup: Mäso uvarte spolu so zeleninou a zemiakmi. Potom polievku sceďte, mäso a zeleninu nakrájajte na kúsky (mrkvu na kolieska, petržlen tiež). Vo vode uvarte cibuľu a 3 strúčiky cesnaku, keď sa uvaria, vyberte ich z vody. Pridajte do polievky kyslú kapustu, kúsky mäsa. Keď kapusta zmäkne, pridajte repu aj so šťavou. Podávajte s kopčekom kyslej smotany, nasekanou petržlenovou vňaťou a tmavým chlebom. Polievku si môžete na tanieri dochutiť korením a octom.
Reďkovková polievka
Suroviny: zväzok mladých čerstvých reďkoviek, malá cibuľa, zemiak, trochu olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, téglik šľahačky, soľ, mleté biele korenie, bageta, maslo
Postup: Vňať reďkovky dôkladne umyte, nakrájajte na kúsky a osmažte na olivovom oleji s nadrobno nasekanou cibuľkou a dvoma strúčikmi cesnaku. Zmes zalejte zeleninovým vývarom, pridajte pokrájaný zemiak, krátko povarte, rozmixujte, zalejte smotanou a potom ochuťte soľou a bielym korením.
Reďkovky nakrájajte na veľmi tenké, skoro priehľadné plátky a opražte ich na olivovom oleji. Porcie polievky ozdobte plátkami reďkoviek a podávajte s nasucho opečenou bielou bagetou potretou maslom.
Halina Pawlowská je charakteristická nielen humorom, ale aj kilami navyše.
"Keď som bola najchudšia vo svojom živote, vždy som myslela na to, koľko vážim, čo zjem a či moja váha dobre váži," spomína Halina.
Halina Pawlowská má najradšej svoju hlavu.