Aj vy ste prepadli módnej vlne pestrofarebných BUDHA MISIEK? Tieto MUSÍTE určite vyskúšať!
28. 5. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:06)

Zdroj: Shutterstock
Pri obľúbenej pochúťke všetkých trendsetterov naozaj platí, že oči jedia. Dokonalé farebné jedlo typu z každého rožka troška vás nasýti aj nabije energiou a dobrou náladou.
So sladkými zemiakmi
4 porcie
200 g quinoy ● 800 g sladkých zemiakov ● 2 PL olivového oleja ● 1 vetvička rozmarínu ● 1 ČL soli, mletého čierneho korenia, mletej červenej papriky ● 2 strúčiky cesnaku ● 150 g rímskeho šalátu ● 150 g brokolice
OKREM TOHO: 1 mrkva ● 1 menšia červená cibuľa ● 2 nektárinky ● jarná cibuľka na posypanie ● sójová omáčka na podávanie
Rúru predhrejeme na 180 °C. Sladké zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Nasypeme do zapekacej misy, pridáme olivový olej, nasekaný rozmarín a cesnak, ako aj soľ, mleté čierne korenie a mletú papriku. Premiešame a dáme piecť na 10 až 15 minút. Quinou prepláchneme a uvaríme podľa návodu na obale. Brokolicu krátko sparíme nad vriacou vodou. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nahrubo. Do misiek naservírujeme brokolicu a natrhaný rímsky šalát, upečené zemiaky, quinou, nektárinky nakrájané na mesiačiky a posypeme červenou cibuľou aj nasekanou jarnou cibuľkou. Podávame so sójovou omáčkou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: Shutterstock
Budha miska so sladkými zemiakmi a s nektarinkami
S cícerovými fašírkami
4 porcie
200 g sušeného cícera ● 1/2 červenej cibule ● 1 strúčik cesnaku ● 20 g petržlenovej vňate ● 1 menšia paprička čili ● 1 citrón ● 1 PL mletej rímskej rasce ● 100 g cícerovej múky ● soľ ● 3 PL olivového oleja ● 1 avokádo ● 1 väčšia mrkva ● 100 g uvarenej quinoy ● cviklové pesto ● mandle a sezam na posypanie
Cícer zalejeme vodou a necháme 12 hodín odstáť. Nasledujúci deň zlejeme a prepláchneme. Dáme do hrnca, zalejeme vodou a varíme asi 20 minút. Zlejeme a necháme odkvapkať. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Cesnak ošúpeme. Petržlenovú vňať opláchneme, osušíme a polovicu odložíme bokom. Papričku čili prepolíme, vyškrabeme jadierka a dáme spolu s ostatnými surovinami, cícerovou múkou, so šťavou z citróna a s rascou do mixéra. Rozmixujeme a dochutíme soľou. Zo zmesi vyformujeme asi 16 fašírok, ktoré opekáme na 1 PL olivového oleja z oboch strán dozlatista. Trvá to asi 10 minút. Do misiek naložíme nakrájané avokádo, mrkvu nastrúhanú na hoblinky, quinou, zvyšok petržlenovej vňate, pesto a pridáme vychladnuté fašírky. Posypeme sezamom a nasekanými mandľami a podávame.
Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 12 hodín
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
BUdha miska s cícerovými fašírkami
S hummusom
4 porcie
2 konzervy cícera ● 250 g quinoy ● 1 strúčik cesnaku ● 2 citróny ● 1 ČL bujónu ● 3 PL olivového oleja ● 1 PL sezamovej pasty (tahini) ● 1/2 ČL rasce ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 žlté papriky ● 250 g cherry paradajok ● 1 šalátová uhorka ● 250 g šampiňónov ● 1 ČL vločiek čili ● 1 avokádo ● špenátové listy
Quinou prepláchneme vodou a uvaríme podľa návodu na obale. Cícer scedíme. Cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Citrón umyjeme pod horúcou vodou, osušíme a vytlačíme z neho šťavu. Druhý citrón nakrájame na mesiačiky. Bujón zalejeme 3 PL teplej vody a rozpustíme. Polovicu cícera, cesnak, citrónovú šťavu, olej, zeleninový bujón, sezamovú pastu a rascu rozmixujeme tyčovým mixérom na hladký krém. Dochutíme soľou a korením. Papriku očistíme a nakrájame. Paradajky umyjeme a rozpolíme. Šalátovú uhorku nakrájame na tenké kolieska. Avokádo ošúpeme, vyberieme jadro a dužinu nakrájame na mesiačiky. Huby očistíme, nakrájame a opražíme na troche oleja. Do misy naservírujeme špenátové listy, quinou, huby, papriku, zvyšok cícera, uhorku, avokádo a paradajky a do stredu nanesieme hummus. Polejeme olejom a posypeme vločkami čili.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: Shutterstock
Budha miska s hummusom
Poké s lososom
4 porcie
400 g lososa (čerstvého) ● 150 g ryže ● 1 limeta ● 4 PL sójovej omáčky ● korenie čili podľa chuti ● 1 ČL medu ● 300 g ryže ● 1 avokádo ● 1 šalátová uhorka ● 1/4 hlávky červenej kapusty ● 1 väčšia mrkva ● 1/2 zväzku reďkoviek ● sezam a nasekaný koriander na posypanie
Lososa vložíme na 30 minút do mrazničky. Ryžu uvaríme podľa návodu na obale v osolenej vode. Necháme vychladnúť a naservírujeme do misiek. Lososa vyberieme z mrazničky, skontrolujeme, či v ňom nie sú kosti, a nakrájame ho asi na 1,5 cm veľké kocky. Limetu rozpolíme a vytlačíme z nej šťavu. Tú zmiešame so sójovou omáčkou, s korením čili a medom. Do zmesi pridáme lososa a dobre premiešame. Dáme do chladničky. Medzitým nastrúhame kapustu a osolíme, aby zmäkla. Avokádo rozpolíme, odstránime jadro, vyberieme dužinu a nakrájame ju na mesiačiky. Mrkvu nastrúhame najemno. Reďkovky a uhorku nakrájame na tenké kolieska. Všetko naaranžujeme na ryžu a posypeme sezamom a natrhaným koriandrom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas mrazenia: 30 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: Shutterstock
Poke s nakladaným lososom
S guacamole a kuracinou
4 porcie
NA GUACAMOLE: 2 avokáda ● 1 strúčik cesnaku ● 1 paradajka ● 1 ČL horčice ● 1 ČL agávového sirupu ● 1 PL citrónovej šťavy ● soľ ● mleté čierne korenie
OKREM TOHO: 100 g ryže ● 1/2 vaničky miešaného šalátu ● 1 veľká paradajka ● 100 g vylúpaného hrášku ● opražená cibuľka ● hrsť zelených olív ● sezam na posypanie ● 400 g kuracích pŕs ● 1/2 ČL oregana ● 1/2 ČL tymianu ● soľ ● mleté čierne korenie ● mletá červená paprika ● 1 PL repkového oleja
Ryžu uvaríme podľa návodu na obale a dáme do misiek vychladnúť. Kuracie prsia osušíme papierovou utierkou a premiešame s koreninami. Necháme asi 15 minút odstáť a potom opečieme na repkovom oleji z oboch strán dozlatista. Necháme vychladnúť a nakrájame na kocky. Pridáme k ryži spolu s nakrájanou paradajkou, hráškom, miešaným šalátom a s olivami. Na guacamole vyberieme dužinu z oboch avokád a roztlačíme vidličkou. Pridáme nasekanú paradajku, nasekaný cesnak, citrónovú šťavu, horčicu, agávový sirup a dochutíme soľou a korením. Pridáme do misiek, posypeme praženou cibuľkou a ihneď podávame.
Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: Shutterstock
Budha miska s guacamole a kuracinou
Vyskúšajte aj tento recept:
