Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Aj vy ste prepadli módnej vlne pestrofarebných BUDHA MISIEK? Tieto MUSÍTE určite vyskúšať!

BUdha miska s cícerovými fašírkami

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Pri obľúbenej pochúťke všetkých trendsetterov naozaj platí, že oči jedia. Dokonalé farebné jedlo typu z každého rožka troška vás nasýti aj nabije energiou a dobrou náladou.

So sladkými zemiakmi

4 porcie

200 g quinoy ● 800 g sladkých zemiakov ● 2 PL olivového oleja ● 1 vetvička rozmarínu ● 1 ČL soli, mletého čierneho korenia, mletej červenej papriky ● 2 strúčiky cesnaku ● 150 g rímskeho šalátu ● 150 g brokolice

OKREM TOHO: 1 mrkva ● 1 menšia červená cibuľa ● 2 nektárinky ● jarná cibuľka na posypanie ● sójová omáčka na podávanie

Rúru predhrejeme na 180 °C. Sladké zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Nasypeme do zapekacej misy, pridáme olivový olej, nasekaný rozmarín a cesnak, ako aj soľ, mleté čierne korenie a mletú papriku. Premiešame a dáme piecť na 10 až 15 minút. Quinou prepláchneme a uvaríme podľa návodu na obale. Brokolicu krátko sparíme nad vriacou vodou. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nahrubo. Do misiek naservírujeme brokolicu a natrhaný rímsky šalát, upečené zemiaky, quinou, nektárinky nakrájané na mesiačiky a posypeme červenou cibuľou aj nasekanou jarnou cibuľkou. Podávame so sójovou omáčkou.

Čas prípravy: 15 minút

Čas pečenia: 15 minút

Zdroj: Shutterstock

Budha miska so sladkými zemiakmi a s nektarinkami

S cícerovými fašírkami

4 porcie

200 g sušeného cícera ● 1/2 červenej cibule ● 1 strúčik cesnaku ● 20 g petržlenovej vňate ● 1 menšia paprička čili ● 1 citrón ● 1 PL mletej rímskej rasce ● 100 g cícerovej múky ● soľ ● 3 PL olivového oleja ● 1 avokádo ● 1 väčšia mrkva ● 100 g uvarenej quinoy ● cviklové pesto ● mandle a sezam na posypanie

Cícer zalejeme vodou a necháme 12 hodín odstáť. Nasledujúci deň zlejeme a prepláchneme. Dáme do hrnca, zalejeme vodou a varíme asi 20 minút. Zlejeme a necháme odkvapkať. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Cesnak ošúpeme. Petržlenovú vňať opláchneme, osušíme a polovicu odložíme bokom. Papričku čili prepolíme, vyškrabeme jadierka a dáme spolu s ostatnými surovinami, cícerovou múkou, so šťavou z citróna a s rascou do mixéra. Rozmixujeme a dochutíme soľou. Zo zmesi vyformujeme asi 16 fašírok, ktoré opekáme na 1 PL olivového oleja z oboch strán dozlatista. Trvá to asi 10 minút. Do misiek naložíme nakrájané avokádo, mrkvu nastrúhanú na hoblinky, quinou, zvyšok petržlenovej vňate, pesto a pridáme vychladnuté fašírky. Posypeme sezamom a nasekanými mandľami a podávame.

Čas prípravy: 15 minút

Čas odležania: 12 hodín

Čas varenia: 30 minút

Zdroj: Shutterstock

BUdha miska s cícerovými fašírkami

S hummusom

4 porcie

2 konzervy cícera ● 250 g quinoy ● 1 strúčik cesnaku ● 2 citróny ● 1 ČL bujónu ● 3 PL olivového oleja ● 1 PL sezamovej pasty (tahini) ● 1/2 ČL rasce ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 žlté papriky ● 250 g cherry paradajok ● 1 šalátová uhorka ● 250 g šampiňónov ● 1 ČL vločiek čili ● 1 avokádo ● špenátové listy

Quinou prepláchneme vodou a uvaríme po­dľa návodu na obale. Cícer scedíme. Cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Citrón umyjeme pod horúcou vodou, osušíme a vytlačíme z neho šťavu. Druhý citrón nakrájame na mesiačiky. Bujón zalejeme 3 PL teplej vody a rozpustíme. Polovicu cícera, cesnak, citrónovú šťavu, olej, zeleninový bujón, sezamovú pastu a rascu rozmixujeme tyčovým mixérom na hladký krém. Dochutíme soľou a korením. Papriku očistíme a nakrájame. Paradajky umyjeme a rozpolíme. Šalátovú uhorku nakrájame na tenké kolieska. Avokádo ošúpeme, vyberieme jadro a dužinu nakrájame na mesiačiky. Huby očistíme, nakrájame a opražíme na troche oleja. Do misy naservírujeme špenátové listy, quinou, huby, papriku, zvyšok cícera, uhorku, avokádo a paradajky a do stredu nanesieme hummus. Polejeme olejom a posypeme vločkami čili.

Čas prípravy: 20 minút

Čas varenia: 10 minút

Zdroj: Shutterstock

Budha miska s hummusom

Poké s lososom

4 porcie

400 g lososa (čerstvého) ● 150 g ryže ● 1 limeta ● 4 PL sójovej omáčky ● korenie čili podľa chuti ● 1 ČL medu ● 300 g ryže ● 1 avokádo ● 1 šalátová uhorka ● 1/4 hlávky červenej kapusty ● 1 väčšia mrkva ● 1/2 zväzku reďkoviek ● sezam a nasekaný koriander na posypanie

Lososa vložíme na 30 minút do mrazničky. Ryžu uvaríme podľa návodu na obale v osolenej vode. Necháme vychladnúť a naservírujeme do misiek. Lososa vyberieme z mrazničky, skontrolujeme, či v ňom nie sú kosti, a nakrájame ho asi na 1,5 cm veľké kocky. Limetu rozpolíme a vytlačíme z nej šťavu. Tú zmiešame so sójovou omáčkou, s korením čili a medom. Do zmesi pridáme lososa a dobre premiešame. Dáme do chladničky. Medzitým nastrúhame kapustu a osolíme, aby zmäkla. Avokádo rozpolíme, odstránime jadro, vyberieme dužinu a nakrájame ju na mesiačiky. Mrkvu nastrúhame najemno. Reďkovky a uhorku nakrájame na tenké kolieska. Všetko naaranžujeme na ryžu a posypeme sezamom a natrhaným koriandrom.

Čas prípravy: 10 minút

Čas mrazenia: 30 minút

Čas varenia: 15 minút

Zdroj: Shutterstock

Poke s nakladaným lososom

S guacamole a kuracinou

4 porcie

NA GUACAMOLE: 2 avokáda ● 1 strúčik cesnaku ● 1 paradajka ● 1 ČL horčice ● 1 ČL agávového sirupu ● 1 PL citrónovej šťavy ● soľ ● mleté čierne korenie

OKREM TOHO: 100 g ryže ● 1/2 vaničky miešaného šalátu ● 1 veľká paradajka ● 100 g vylúpaného hrášku ● opražená cibuľka ● hrsť zelených olív ● sezam na posypanie ● 400 g kuracích pŕs ● 1/2 ČL oregana ● 1/2 ČL tymianu ● soľ ● mleté čierne korenie ● mletá červená paprika ● 1 PL repkového oleja

Ryžu uvaríme podľa návodu na obale a dáme do misiek vychladnúť. Kuracie prsia osušíme papierovou utierkou a premiešame s koreninami. Necháme asi 15 minút odstáť a potom opečieme na repkovom oleji z oboch strán dozlatista. Necháme vychladnúť a nakrájame na kocky. Pridáme k ryži spolu s nakrájanou paradajkou, hráškom, miešaným šalátom a s olivami. Na guacamole vyberieme dužinu z oboch avokád a roztlačíme vidličkou. Pridáme nasekanú paradajku, nasekaný cesnak, citrónovú šťavu, horčicu, agávový sirup a dochutíme soľou a korením. Pridáme do misiek, posypeme praženou cibuľkou a ihneď podávame.

Čas prípravy: 15 minút

Čas odležania: 15 minút

Čas varenia: 15 minút

Zdroj: Shutterstock

Budha miska s guacamole a kuracinou

Vyskúšajte aj tento recept:

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V kuchyni s Peťou: Moja rýchla boloňská omáčka (video)

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.