Reklama

Ak milujete CESNAK, ste na správne adrese: Z týchto receptov bude nadšená celá rodina, MŇAM!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máme pre vás tie najchrumkavejšie syrové tyčinky na SILVESTER!
    Zdroj: NČpŽ
    Reklama

    Nie nadarmo sa tejto zelenine hovorí aj kráľ kuchyne. Nielenže je veľmi zdravý, ale jeho chuť a vôňa sa nedá porovnať s ničím iným. Mňam!

    KRÉMOVÁ POLIEVKA Z PEČENÉHO CESNAKU

    4 až 6 porcií

    1 až 2 hlavičky cesnaku ● olivový olej ● 2 PL masla ● 1 cibuľa ● 4 zemiaky ● 1,2 l kuracieho vývaru ● 100 ml smotany na šľahanie ● 2 vetvičky tymianu ● parmezán jarná cibuľka na ozdobenie ● soľ ● mleté čierne korenie

    Hlavičky cesnaku zbavíme voľných šupiek, ale inak ich nešúpeme. Zrežeme vrchnú časť, aby sa odkryli strúčiky a položíme na alobal. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a zabalíme. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 45 minút domäkka. Potom vychladnutý cesnak vytlačíme. V hrnci rozohrejeme maslo a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky nakrájané ošúpané zemiaky, krátko opečieme a zalejeme vývarom. Osolíme, okoreníme a varíme domäkka. Vmiešame pečenú cesnakovú pastu, nasekaný tymian, smotanu, necháme prehriať a rozmixujeme dohladka. Podávame s hoblinkami parmezánu a nakrájanou cibuľkou.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 45 minút

    KRÁLIK S CESNAKOVOU OMÁČKOU

    4 porcie

    4 až 8 králičích stehien ● 6 PL olivového oleja ● 10 strúčikov cesnaku + 2 hlávky na pečenie ● štipka mletej papriky ● 100 ml bieleho vína ● 120 ml kuracieho vývaru ● 80 ml smotany na šľahanie ● 3 vetvičky tymianu ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA ZEMIAKY: 600 g zemiakov ● 150 g anglickej slaniny ● 1 cibuľa ● 50 g masla ● za hrsť hladkolistej petržlenovej vňate ● soľ

    Králičie stehná osolíme, okoreníme, v panvici rozohrejeme 4 lyžice oleja a mäso sprudka orestujeme zo všetkých strán. V hrnci rozohrejeme zvyšný olej a orestujeme na ňom na plátky nakrájaný cesnak, pridáme papriku a zalejeme vínom. Necháme odpariť, prilejeme vývar, smotanu a pridáme nasekaný tymian. Premiešame a omáčku pár minút povaríme. Z hlávok cesnaku ošúpeme vrchné šupky, zvyšok necháme. Ostrým nožom zrežeme vrchnú časť. Opečené mäso vložíme do pekáča a okolo položíme hlávky cesnaku. Zalejeme omáčkou a v predhriatej rúre pečieme pri 180 °C asi 45 až 60 minút domäkka. Ošúpané zemiaky nakrájame a uvaríme v osolenej vode domäkka. Slaninu nakrájame na tenké pásiky a nasucho opražíme panvici. Pridáme na plátky nakrájanú cibuľu a opečieme takmer dozlatista. Zemiaky scedíme, nahrubo roztlačíme spolu s maslom. Nakoniec vmiešame opečenú slaninovo-cibuľovú zmes a nasekanú vňať. Podávame s králikom.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 60 minút

    CESNAKOVÉ UZLÍKY

    20 kúskov

    700 g hladkej múky ● 2 ČL sušeného droždia ● 250 ml vlažného mlieka ● 3 PL olivového oleja ● 1 ČL soli

    NA CESNAKOVÉ MASLO: 4 PL masla ● 4 strúčiky cesnaku ● hladkolistá petržlenová vňať

    V mise zmiešame múku a droždie, prilejeme olej a mlieko. Postupne vypracujeme cesto. Keď sa začnú ingrediencie spájať, pridáme soľ (nemala by prísť do priameho kontaktu s droždím). Miesime, kým nevznikne hutné, hladké nelepivé cesto. Prikryté ho necháme hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto znovu premiesime a rozdelíme ho na viac častí. Z jednej časti vyvaľkáme tenkú okrúhlu placku a rozkrájame ju na trojuholníky. Od širšej časti ich zrolujeme do tvaru rožtekov. Z ďalšej časti môžeme vytvoriť valčeky dlhé 20 cm a preložíme do tvaru uzla. Nedotiahneme ho úplne, v strede necháme otvor. Voľné konce jemne zatočíme a pretiahneme otvorom dovnútra. Hotové pečivo uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte 15 minút podkysnúť. Medzitým rozohrejeme maslo a prelisujeme cesnak. Chvíľu prehrejeme, ale len tak, aby sa cesnak nezačal smažiť. Odstavíme a ochuteným maslom pečivo potrieme. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 15 minút dozlatista. Ešte teplé pečivo znova potrieme maslom a posypeme nasekaným petržlenom. Necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas kysnutia: 75 minút

    Čas pečenia: 15 minút

    SLANÝ KOLÁČ S KARAMELIZOVANÝM CESNAKOM

    10 kúskov

    400 g lístkového cesta ● 20 strúčikov cesnaku ● 1 PL olivového oleja ● 1 ČL balzamového octu ● 220 ml vody ● 2 PL krupicového cukru ● 1 vetvička rozmarínu ● 2 vetvičky tymianu ● 120 g krémového kozieho syra ● 120 g vyzretého kozieho syra ● 2 vajcia ● 100 ml smotany na šľahanie ● 100 ml crème fraîche ● soľ ● mleté čierne korenie

    Cesto rozvaľkáme na tenkú okrúhlu placku a vyložíme ním formu s priemerom 28 cm. Položíme naň papier na pečenie a zaťažíme suchou fazuľou. Odložíme na 20 minút do chladu. Potom fazuľu aj papier zoberieme a pečieme ešte 5 minút. Medzitým pripravíme karamelizovaný cesnak. Olúpané strúčiky v kastróliku zalejeme vodou a varíme 3 minúty. Potom cesnak zlejeme. V suchom kastróliku rozohrejeme olej a cesnak chvíľu opekáme, potom prilejeme 220 ml vody a ocot. Varíme 10 minút a dochutíme cukrom, rozmarínom, časťou tymianu a veľkou štipkou soli. Varíme približne ďalších 10 minút, kým sa neodparí takmer všetka tekutina a cesnak nebude pokrytý tmavým karamelovým sirupom. Na upečené cesto rozdrobíme čerstvý kozí syr a poukladáme tenké plátky vyzretého syra. Pridáme karamelizovaný cesnak a pokvapkáme sirupovou tekutinou z kastróla. Rozšľaháme vajcia, smotanu, crème fraîche, osolíme, okoreníme a nalejeme do formy tak, aby zmes úplne nezakryla syr a cesnak. Pečieme v rúre predhriatej na 160 °C 35 až 45 minút, kým náplň nestuhne a nechytí zlatistú kôrku. Koláč podávame ozdobený zvyšným rozmarínom.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas chladenia: 20 minút

    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš

    Koláč  s karamelizovaným cesnakom.