Aké by to boli fašiangové oslavy bez sladkých pampúšikov? Tieto sú fantastické, stačí si vybrať
28. 1. 2023, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:13)

Zdroj: Shutterstock
Jemné vyprážené šišky sú lahôdka, ktorú si aspoň raz do roka musíme dopriať. Takéto ste už skúšali?

S vanilkovým krémom
15 kúskov
42 g droždia ● 120 ml vlažného mlieka ● 50 g kryštálového cukru ● 2 vajcia ● 2 žĺtky ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 520 g hladkej múky ● 50 g zmäknutého masla ● olej na vyprážanie ● vanilkový cukor na posypanie
NA PLNKU: 500 ml mlieka ● 100 g krupicového cukru ● 6 žĺtkov ● 1 PL vanilkovej esencie ● 30 g škrobovej múčky ● 30 g zmäknutého masla
Ako prvé si pripravíme plnku. V hrnci privedieme mlieko a polovicu cukru do varu. Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom, s vanilkovou esenciou a so škrobovou múčkou dohladka. Mliečnu zmes stiahneme z ohňa a po lyžiciach zamiešame asi tretinu do žĺtkovej zmesi. Nalejeme späť do hrnca a pomaly za stáleho miešania ohrievame, kým nezhustne. Stiahneme z ohňa a zamiešame zmäknuté maslo. Prekryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Na cesto rozmrvíme droždie do misky, zamiešame vlažné mlieko a lyžicu cukru. Prekryjeme a necháme 10 minút vzísť kvások. Do misy pridáme vajcia, žĺtky, zvyšok cukru, vanilkovú esenciu a maslo, preosiatu múku, kvások a vypracujeme hladké cesto. Necháme asi 30 minút prekryté kysnúť. Potom vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm a vykrojíme kolieska. Tie prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme ešte 20 až 30 minút podkysnúť. V hrnci ohrejeme olej na teplotu 175 °C a vykysnuté kolieska v ňom vypražíme z oboch strán dozlatista. Hotové šišky obalíme vo vanilkovom cukre. Necháme vychladnúť a vareškou vytvoríme dutinku, do ktorej pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame vanilkový krém.
Čas prípravy: 35 minút
Čas kysnutia: 1 hodina
Čas vyprážania: 4 minúty/1 kus
Zdroj: Shutterstock
Šišky s vanilkovým krémom
Čokoládové z rúry
12 kúskov
210 g hladkej múky ● 140 g kryštálového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 2 ČL prášku do pečiva ● 30 g kakaa ● 50 g horkej čokolády ● 1/2 ČL soli ● 55 g zmäknutého masla ● 1 vajce ● 200 ml mlieka
NA POLEVU: 50 g mliečnej čokoládovej polevy ● nasekané orechy a škorica na posypanie
Rúru predhrejeme na 180 °C a plech na donuty vytrieme trochou masla. Zmäknuté maslo vyšľaháme spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom dopenista. Pridáme vajce a zamiešame. Horkú čokoládu nasekáme najemno. Múku zmiešame s práškom do pečiva, kakaom a so soľou a spolu s nasekanou čokoládou zapracujeme do maslovej zmesi. Opatrne pridávame mlieko a vypracujeme hladké cesto. Miesime, len kým sa cesto nespojí! Cesto pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame do pripravenej formy a dáme piecť do rúry asi na 15 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť. Čokoládovú polevu rozpustíme a nalejeme na vychladnuté donuty. Posypeme orechmi a škoricou. Necháme stuhnúť.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: Shutterstock
Čokoládové šišky z rúry
S ricottou a pomarančom
20 kúskov
1 000 g ricotty (alebo nízkotučného tvarohu) ● 150 g smotanového syra ● 6 vajec ● 1 PL mlieka ● 2 pomaranče ● 320 g hladkej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 110 g krupicového cukru
NA SIRUP: 100 g cukru ● 100 g medu ● 300 ml vody ● 2 pomaranče
Do misy pridáme 720 g ricotty a smotanový syr a vymiešame dohladka. Zapracujeme mlieko, vajcia a kôru z pomarančov. Postupne zapracujeme aj zvyšné suroviny a vymiešame dohladka. Dáme na 30 minút do chladničky. Z cesta formujeme rukami šisky, ktoré potom vyprážame zo všetkých strán dozlatista. Hotové posypeme práškovým cukrom a podávame so sirupom, ktorý sme si pripravili zvarením medu, cukru, vody a kôry z pomarančov.
Čas prípravy: 35 minút
Čas chladenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Šišky s ricottou a pomarančom