Reklama

Aké by to boli fašiangové oslavy bez sladkých pampúšikov? Tieto sú fantastické, stačí si vybrať

Šišky s vanilkovým krémom

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Jemné vyprážené šišky sú lahôdka, ktorú si aspoň raz do roka musíme dopriať. Takéto ste už skúšali?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V KUCHYNI S PEŤOU: Zamilované šišky s malinovou polevou

    S vanilkovým krémom

    15 kúskov

    42 g droždia ● 120 ml vlažného mlieka ● 50 g kryštálového cukru ● 2 vajcia ● 2 žĺtky ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 520 g hladkej múky ● 50 g zmäknutého masla ● olej na vyprážanie ● vanilkový cukor na posypanie

    NA PLNKU: 500 ml mlieka ● 100 g krupicového cukru ● 6 žĺtkov ● 1 PL vanilkovej esencie ● 30 g škrobovej múčky ● 30 g zmäknutého masla

    Ako prvé si pripravíme plnku. V hrnci privedieme mlieko a polovicu cukru do varu. Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom, s vanilkovou esenciou a so škrobovou múčkou dohladka. Mliečnu zmes stiahneme z ohňa a po lyžiciach zamiešame asi tretinu do žĺtkovej zmesi. Nalejeme späť do hrnca a pomaly za stáleho miešania ohrievame, kým nezhustne. Stiahneme z ohňa a zamiešame zmäknuté maslo. Prekryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Na cesto rozmrvíme droždie do misky, zamiešame vlažné mlieko a lyžicu cukru. Prekryjeme a necháme 10 minút vzísť kvások. Do misy pridáme vajcia, žĺtky, zvyšok cukru, vanilkovú esenciu a maslo, preosiatu múku, kvások a vypracujeme hladké cesto. Necháme asi 30 minút prekryté kysnúť. Potom vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm a vykrojíme kolieska. Tie prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme ešte 20 až 30 minút podkysnúť. V hrnci ohrejeme olej na teplotu 175 °C a vykysnuté kolieska v ňom vypražíme z oboch strán dozlatista. Hotové šišky obalíme vo vanilkovom cukre. Necháme vychladnúť a vareškou vytvoríme dutinku, do ktorej pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame vanilkový krém.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas kysnutia: 1 hodina

    Čas vyprážania: 4 minúty/1 kus

    Zdroj: Shutterstock

    Šišky s vanilkovým krémom

    Čokoládové z rúry

    12 kúskov

    210 g hladkej múky ● 140 g kryštálového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 2 ČL prášku do pečiva ● 30 g kakaa ● 50 g horkej čokolády ● 1/2 ČL soli ● 55 g zmäknutého masla ● 1 vajce ● 200 ml mlieka

    NA POLEVU: 50 g mliečnej čokoládovej polevy ● nasekané orechy a škorica na posypanie

    Rúru predhrejeme na 180 °C a plech na donuty vytrieme trochou masla. Zmäknuté maslo vyšľaháme spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom dopenista. Pridáme vajce a zamiešame. Horkú čokoládu nasekáme najemno. Múku zmiešame s práškom do pečiva, kakaom a so soľou a spolu s nasekanou čokoládou zapracujeme do maslovej zmesi. Opatrne pridávame mlieko a vypracujeme hladké cesto. Miesime, len kým sa cesto nespojí! Cesto pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame do pripravenej formy a dáme piecť do rúry asi na 15 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť. Čokoládovú polevu rozpustíme a nalejeme na vychladnuté donuty. Posypeme orechmi a škoricou. Necháme stuhnúť.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Čokoládové šišky z rúry

    S ricottou a pomarančom

    20 kúskov

    1 000 g ricotty (alebo nízkotučného tvarohu) ● 150 g smotanového syra ● 6 vajec ● 1 PL mlieka ● 2 pomaranče ● 320 g hladkej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 110 g krupicového cukru

    NA SIRUP: 100 g cukru ● 100 g medu ● 300 ml vody ● 2 pomaranče

    Do misy pridáme 720 g ricotty a smotanový syr a vymiešame dohladka. Zapracujeme mlieko, vajcia a kôru z pomarančov. Postupne zapracujeme aj zvyšné suroviny a vymiešame dohladka. Dáme na 30 minút do chladničky. Z cesta formujeme rukami šisky, ktoré potom vyprážame zo všetkých strán dozlatista. Hotové posypeme práškovým cukrom a podávame so sirupom, ktorý sme si pripravili zvarením medu, cukru, vody a kôry z pomarančov.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas chladenia: 30 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Šišky s ricottou a pomarančom

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.