Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Blysnite sa pred návštevou týmito exkluzívnymi KARAMELOVÝMI DEZERTMI: Sú absolútne NEODOLATEĽNÉ

Cheesecake so slaným karamelom

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Lahodný a sladký. Karamel je skutočná dobrota, ktorá pozdvihne každý dezert na úplne inú úroveň. Za tieto maškrty vás rodina bude nosiť na rukách…

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:03
Remaining Time 1:03
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami KYSNUTÉ ORECHOVÉ ROŽKY: Na desiatu alebo výlet sú dokonalé!
    Zdroj: Canva NCpZ

    Dezert à la banoffee pie

    4 porcie

    100 g celozrnných sušienok ● 240 g sladeného kondenzovaného mlieka ● 3 veľké banány ● 2 PL citrónovej šťavy ● 350 g smotany na šľahanie ● čokoláda na posypanie

    Deň vopred uvaríme konzervu kondenzovaného mlieka vo vode, trvá to asi 3 hodiny. Potom necháme úplne vychladnúť. Sušienky nadrvíme na väčšie kusy. Banány nakrájame na kolieska a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezoxidovali. Smotanu vyšľaháme dotuha, pričom ku koncu zašľaháme 1 ČL práškového cukru. Pripravíme si 4 poháre. Na dno nasypeme sušienky, obložíme banánmi a prekryjeme skaramelizovaným kondenzovaným mliekom. Navrch dáme vrstvu šľahačky a posypeme čokoládou. Dáme do chladničky aspoň na hodinu.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 3 hodiny

    Zdroj: Shutterstock

    Dezert à la banoffee pie

    Brownies s arašidovým krémom

    20 kúskov

    125 g masla ● 150 g horkej čokolády ● 2 vajcia ● 125 g hnedého cukru ● soľ ● 100 g hladkej múky ● 25 g kakaa ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 75 g arašidového masla ● 400 g smotanového syra ● 50 g mäkkých karamelových cukríkov

    Rúru predhrejeme na 175 °C a formu vytrieme maslom. Čokoládu nalámame a spolu so 125 g masla rozpustíme na miernom ohni. V mise vyšľaháme vajcia, cukor a štipku soli na svetlý krém. Zamiešame horúcu čokoládu. V druhej mise spojíme múku, kakao a prášok do pečiva a rýchlo zapracujeme do vajcovej zmesi. Natrieme do pripravenej formy a pečieme asi 12 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na krém zohrejeme arašidové maslo. Smotanový syr prešľaháme a za stáleho šľahania opatrne pridávame tekuté arašidové maslo. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame na nakrájané kocky brownies a dáme na 20 minút do chladničky. Karamelové cukríky rozpustíme na miernom ohni a nalejeme na brownies.

    Čas prípravy: 40 minút

    Čas pečenia: 12 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Brownies s arašidovým krémom

    Cheesecake so slaným karamelom

    12 kúskov

    NA KORPUS: 100 g masla ● 250 g maslových sušienok ● štipka škorice

    NA KRÉM: 120 g krupicového cukru ● 100 ml smotany na šľahanie ● 500 g smotanového syra ● 200 g kyslej smotany ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 50 ml javorového sirupu ● 3 vajcia ● 1 PL škrobovej múčky

    NA OZDOBU: 250 g pekanových orechov ● 120 g krupicového cukru ● 50 ml smotany na šľahanie ● 30 g studeného masla ● 1/4 ČL hrubozrnnej morskej soli

    Na korpus rozpustíme maslo a zmiešame ho so škoricou a s rozdrvenými sušienkami. Nasypeme na dno formy vymastenej tukom a poriadne utlačíme rukou alebo pohárom. Dáme do chladničky. Na krém rozpustíme cukor v hrnci. Keď získa zlatohnedú farbu, stiahneme ho z ohňa a vlejeme smotanu. Vrátime na oheň a varíme, kým sa karamel znova nerozpustí. Dáme bokom. V mise vymiešame smotanový syr, smotanu, vanilkovú esenciu, javorový sirup, vajcia a škrob dohladka. Pridáme ešte teplú karamelovú omáčku a premiešame. Nalejeme na vychladený korpus a povrch uhladíme. Pečieme pri teplote 150 °C asi 70 minút, pričom naspodok rúry vložíme aj plech naplnený vodou. Vyberieme a necháme vychladnúť v chladničke, najlepšie celú noc. Potom opatrne vyberieme z formy. Na karamelovú polevu rozpustíme cukor v hrnci, len čo získa svetlohnedú farbu, vlejeme smotanu a varíme ďalej, kým sa zmesi nespoja. Stiahneme z ohňa a po kúskoch vmiešame studené maslo. Necháme asi 10 minút chladnúť a nalejeme na koláč. Posypeme soľou a nasekanými orechmi.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 70 minút

    Čas chladenia: 8 hodín

    Zdroj: Shutterstock

    Cheesecake so slaným karamelom

    Karamelová bábovka

    16 kúskov

    100 g mäkkých karamelových cukríkov ● 200 g zmäknutého masla ● 175 g cukru ● soľ ● 4 vajcia ● 200 g hladkej múky ● 1 balíček karamelového pudingu ● 2 ČL prášku do pečiva ● 75 ml mlieka ● 2 PL kakaa ● 100 ml karamelovej omáčky

    Cukríky nakrájame na malé kúsky. Vyšľaháme maslo, cukor a štipku soli dokrémova. Po jednom zašľaháme vajcia. V mise zmiešame múku, pudingový prášok a prášok do pečiva. Na striedačku s mliekom zapracujeme do maslovej zmesi. Vmiešame cukríky, pričom asi lyžicu odložíme na ozdobu. Do polovice cesta zapracujeme kakao. Obe cestá nalejeme do vymazanej a vysypanej formy na bábovku. Najprv dáme kakaové až potom svetlé a pečieme pri teplote 180 °C asi 50 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Pred podávaním polejeme karamelovou omáčkou a posypeme zvyšnými karamelkami.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 50 minút

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.