Reklama

Blysnite sa pred návštevou týmito exkluzívnymi KARAMELOVÝMI DEZERTMI: Sú absolútne NEODOLATEĽNÉ

Cheesecake so slaným karamelom

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Lahodný a sladký. Karamel je skutočná dobrota, ktorá pozdvihne každý dezert na úplne inú úroveň. Za tieto maškrty vás rodina bude nosiť na rukách…

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Dezert à la banoffee pie

    4 porcie

    100 g celozrnných sušienok ● 240 g sladeného kondenzovaného mlieka ● 3 veľké banány ● 2 PL citrónovej šťavy ● 350 g smotany na šľahanie ● čokoláda na posypanie

    Deň vopred uvaríme konzervu kondenzovaného mlieka vo vode, trvá to asi 3 hodiny. Potom necháme úplne vychladnúť. Sušienky nadrvíme na väčšie kusy. Banány nakrájame na kolieska a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezoxidovali. Smotanu vyšľaháme dotuha, pričom ku koncu zašľaháme 1 ČL práškového cukru. Pripravíme si 4 poháre. Na dno nasypeme sušienky, obložíme banánmi a prekryjeme skaramelizovaným kondenzovaným mliekom. Navrch dáme vrstvu šľahačky a posypeme čokoládou. Dáme do chladničky aspoň na hodinu.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 3 hodiny

    Zdroj: Shutterstock

    Dezert à la banoffee pie

    Brownies s arašidovým krémom

    20 kúskov

    125 g masla ● 150 g horkej čokolády ● 2 vajcia ● 125 g hnedého cukru ● soľ ● 100 g hladkej múky ● 25 g kakaa ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 75 g arašidového masla ● 400 g smotanového syra ● 50 g mäkkých karamelových cukríkov

    Rúru predhrejeme na 175 °C a formu vytrieme maslom. Čokoládu nalámame a spolu so 125 g masla rozpustíme na miernom ohni. V mise vyšľaháme vajcia, cukor a štipku soli na svetlý krém. Zamiešame horúcu čokoládu. V druhej mise spojíme múku, kakao a prášok do pečiva a rýchlo zapracujeme do vajcovej zmesi. Natrieme do pripravenej formy a pečieme asi 12 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na krém zohrejeme arašidové maslo. Smotanový syr prešľaháme a za stáleho šľahania opatrne pridávame tekuté arašidové maslo. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame na nakrájané kocky brownies a dáme na 20 minút do chladničky. Karamelové cukríky rozpustíme na miernom ohni a nalejeme na brownies.

    Čas prípravy: 40 minút

    Čas pečenia: 12 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Brownies s arašidovým krémom

    Cheesecake so slaným karamelom

    12 kúskov

    NA KORPUS: 100 g masla ● 250 g maslových sušienok ● štipka škorice

    NA KRÉM: 120 g krupicového cukru ● 100 ml smotany na šľahanie ● 500 g smotanového syra ● 200 g kyslej smotany ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 50 ml javorového sirupu ● 3 vajcia ● 1 PL škrobovej múčky

    NA OZDOBU: 250 g pekanových orechov ● 120 g krupicového cukru ● 50 ml smotany na šľahanie ● 30 g studeného masla ● 1/4 ČL hrubozrnnej morskej soli

    Na korpus rozpustíme maslo a zmiešame ho so škoricou a s rozdrvenými sušienkami. Nasypeme na dno formy vymastenej tukom a poriadne utlačíme rukou alebo pohárom. Dáme do chladničky. Na krém rozpustíme cukor v hrnci. Keď získa zlatohnedú farbu, stiahneme ho z ohňa a vlejeme smotanu. Vrátime na oheň a varíme, kým sa karamel znova nerozpustí. Dáme bokom. V mise vymiešame smotanový syr, smotanu, vanilkovú esenciu, javorový sirup, vajcia a škrob dohladka. Pridáme ešte teplú karamelovú omáčku a premiešame. Nalejeme na vychladený korpus a povrch uhladíme. Pečieme pri teplote 150 °C asi 70 minút, pričom naspodok rúry vložíme aj plech naplnený vodou. Vyberieme a necháme vychladnúť v chladničke, najlepšie celú noc. Potom opatrne vyberieme z formy. Na karamelovú polevu rozpustíme cukor v hrnci, len čo získa svetlohnedú farbu, vlejeme smotanu a varíme ďalej, kým sa zmesi nespoja. Stiahneme z ohňa a po kúskoch vmiešame studené maslo. Necháme asi 10 minút chladnúť a nalejeme na koláč. Posypeme soľou a nasekanými orechmi.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 70 minút

    Čas chladenia: 8 hodín

    Zdroj: Shutterstock

    Cheesecake so slaným karamelom

    Karamelová bábovka

    16 kúskov

    100 g mäkkých karamelových cukríkov ● 200 g zmäknutého masla ● 175 g cukru ● soľ ● 4 vajcia ● 200 g hladkej múky ● 1 balíček karamelového pudingu ● 2 ČL prášku do pečiva ● 75 ml mlieka ● 2 PL kakaa ● 100 ml karamelovej omáčky

    Cukríky nakrájame na malé kúsky. Vyšľaháme maslo, cukor a štipku soli dokrémova. Po jednom zašľaháme vajcia. V mise zmiešame múku, pudingový prášok a prášok do pečiva. Na striedačku s mliekom zapracujeme do maslovej zmesi. Vmiešame cukríky, pričom asi lyžicu odložíme na ozdobu. Do polovice cesta zapracujeme kakao. Obe cestá nalejeme do vymazanej a vysypanej formy na bábovku. Najprv dáme kakaové až potom svetlé a pečieme pri teplote 180 °C asi 50 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Pred podávaním polejeme karamelovou omáčkou a posypeme zvyšnými karamelkami.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 50 minút

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.
    Výber pre vás