Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chceli by ste jesť vyvážene a chutne? Už si nemusíte lámať hlavu ako na to! Dobroty na celý DEŇ

Bleskové ovocné crumble

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Vyskladať si vyvážený jedálniček dokáže byť riadna robota. Našťastie máte nás. Máme pre vás jednoduché recepty od raňajok až po dezert.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Oslávte JAR dokonale krémovým CHEESECAKOM so šťavnatými jahodami!
    Zdroj: NČpŽ

    RAŇAJKY

    Bleskové ovocné crumble

    2 porcie

    250 g mrazeného drobného ovocia ● 4 PL cukru z kokosových kvetov ● 2 PL zmäknutého masla ● 4 PL ovsených vločiek ● 2 ČL múky (špaldovej) ● štipka soli ● 1 ČL škorice

    Ovocie necháme roztopiť. Potom premiešame s 1 PL cukru. V miske prstami vypracujeme mrveničku z 1 PL cukru z kokosových kvetov, masla, ovsených vločiek, múky, zo soli a škorice. Zapekacie misky vytrieme maslom, nasypeme roztopené ovocie a zakryjeme pripravenou mrveničkou. Pečieme 5 až 8 minút pri teplote 180 °C nachrumkavo.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas pečenia: 8 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Bleskové ovocné crumble

    POLIEVKA

    Zemiakovo-jablková s lososom

    4 porcie

    300 g lososa ● šťava z 1/2 citróna ● 4 zemiaky ● 1 fenikel ● 1 jablko ● 2 jarné cibuľky ● 1 PL repkového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie ● 400 ml zeleninového vývaru ● 100 ml bieleho vína ● 200 ml smotany na šľahanie

    Lososa osušíme papierovou utierkou, očistíme a nakrájame na kocky. Pokvapkáme citrónovou šťavou. Zemiaky ošúpeme a nakrájame. Fenikel očistíme a nasekáme. Jablko ošúpeme, odstránime jadrovník a dužinu nakrájame. Jarnú cibuľku nasekáme. V hrnci rozpálime olej, pridáme zeleninu a jablko a asi 5 minút opekáme. Osolíme, okoreníme a zalejeme vínom aj vývarom. Prikryjeme pokrievkou a varíme asi 10 minút. Vlejeme smotanu a rozmixujeme. Pridáme nakrájaného lososa a varíme spolu asi 8 minút. Podávame posypané kôprom alebo feniklom.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas varenia: 25 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Zemiakovo-jablková polievka s lososom

    HLAVNÉ JEDLO

    Cestoviny s brokolicou a pestom

    4 porcie

    40 g píniových orieškov ● 60 g sušených paradajok v oleji ● 80 g syra pecorino ● 1 strúčik cesnaku ● 1/2 ČL sušeného oregana ● 50 ml olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 PL citrónovej šťavy ● 500 g brokolice ● 300 g cestovín (celozrnných)

    Na pesto opražíme píniové oriešky na suchej panvici. Paradajky necháme odkvapkať, syr nastrúhame. Očistíme strúčik cesnaku a spolu s paradajkami, oreganom, dvoma tretinami orieškov a olivovým olejom dáme do sekáčika a rozsekáme najemno. Dochutíme soľou, korením aj citrónovou šťavou. Zamiešame polovicu nastrúhaného syra. Brokolicu očistíme a natrháme na ružičky. Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale v osolenej vode. Asi tri minúty pred koncom varenia vsypeme brokolicu a dovaríme. Následne scedíme, pričom zachytíme asi 200 ml vody, v ktorej sa varili. Vrátime spolu s brokolicou a cestovinami do hrnca. Pridáme pesto a premiešame. Dochutíme podľa potreby soľou a korením. Podávame posypané zvyšným syrom a píniovými orieškami.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Cestoviny s brokolicou a pestom

    NIEČO SLADKÉ

    Citrónové mafiny s müsli

    9 kúskov

    100 g špaldovej múky ● 75 g mletých mandlí ● 65 g cukru z kokosových kvetov ● 45 g müsli ● 2 PL strúhanej citrónovej kôry ● 1 PL maku ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● 3 vajcia ● 100 ml javorového sirupu ● 80 ml citrónovej šťavy ● 60 ml mlieka ● 2 PL kokosového oleja

    Rúru predhrejeme na 180 °C a plech na mafiny vyložíme papierovými košíčkami. V mise zmiešame múku, mleté mandle, müsli, citrónovú kôru, cukor, mak, prášok do pečiva a štipku soli. Následne pridáme vajcia, mlieko, javorový sirup, citrónovú šťavu a rozpustený kokosový olej a dobre premiešame. Cesto nanesieme do pripravených košíčkov, môžeme posypať trochou müsli a dáme piecť na 20 až 25 minút dozlatista.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Citrónové mafiny s müsli

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.