RAŇAJKY

Bleskové ovocné crumble

2 porcie

250 g mrazeného drobného ovocia ● 4 PL cukru z kokosových kvetov ● 2 PL zmäknutého masla ● 4 PL ovsených vločiek ● 2 ČL múky (špaldovej) ● štipka soli ● 1 ČL škorice

Ovocie necháme roztopiť. Potom premiešame s 1 PL cukru. V miske prstami vypracujeme mrveničku z 1 PL cukru z kokosových kvetov, masla, ovsených vločiek, múky, zo soli a škorice. Zapekacie misky vytrieme maslom, nasypeme roztopené ovocie a zakryjeme pripravenou mrveničkou. Pečieme 5 až 8 minút pri teplote 180 °C nachrumkavo.

Čas prípravy: 10 minút

Čas pečenia: 8 minút

Bleskové ovocné crumble
Zdroj: Shutterstock

POLIEVKA

Zemiakovo-jablková s lososom

4 porcie

300 g lososa ● šťava z 1/2 citróna ● 4 zemiaky ● 1 fenikel ● 1 jablko ● 2 jarné cibuľky ● 1 PL repkového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie ● 400 ml zeleninového vývaru ● 100 ml bieleho vína ● 200 ml smotany na šľahanie

Lososa osušíme papierovou utierkou, očistíme a nakrájame na kocky. Pokvapkáme citrónovou šťavou. Zemiaky ošúpeme a nakrájame. Fenikel očistíme a nasekáme. Jablko ošúpeme, odstránime jadrovník a dužinu nakrájame. Jarnú cibuľku nasekáme. V hrnci rozpálime olej, pridáme zeleninu a jablko a asi 5 minút opekáme. Osolíme, okoreníme a zalejeme vínom aj vývarom. Prikryjeme pokrievkou a varíme asi 10 minút. Vlejeme smotanu a rozmixujeme. Pridáme nakrájaného lososa a varíme spolu asi 8 minút. Podávame posypané kôprom alebo feniklom.

Čas prípravy: 10 minút

Čas varenia: 25 minút

Zemiakovo-jablková polievka s lososom
Zdroj: Shutterstock

HLAVNÉ JEDLO

Cestoviny s brokolicou a pestom

4 porcie

40 g píniových orieškov ● 60 g sušených paradajok v oleji ● 80 g syra pecorino ● 1 strúčik cesnaku ● 1/2 ČL sušeného oregana ● 50 ml olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 PL citrónovej šťavy ● 500 g brokolice ● 300 g cestovín (celozrnných)

Na pesto opražíme píniové oriešky na suchej panvici. Paradajky necháme odkvapkať, syr nastrúhame. Očistíme strúčik cesnaku a spolu s paradajkami, oreganom, dvoma tretinami orieškov a olivovým olejom dáme do sekáčika a rozsekáme najemno. Dochutíme soľou, korením aj citrónovou šťavou. Zamiešame polovicu nastrúhaného syra. Brokolicu očistíme a natrháme na ružičky. Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale v osolenej vode. Asi tri minúty pred koncom varenia vsypeme brokolicu a dovaríme. Následne scedíme, pričom zachytíme asi 200 ml vody, v ktorej sa varili. Vrátime spolu s brokolicou a cestovinami do hrnca. Pridáme pesto a premiešame. Dochutíme podľa potreby soľou a korením. Podávame posypané zvyšným syrom a píniovými orieškami.

Čas prípravy: 10 minút

Čas varenia: 15 minút

Cestoviny s brokolicou a pestom
Zdroj: Shutterstock

NIEČO SLADKÉ

Citrónové mafiny s müsli

9 kúskov

100 g špaldovej múky ● 75 g mletých mandlí ● 65 g cukru z kokosových kvetov ● 45 g müsli ● 2 PL strúhanej citrónovej kôry ● 1 PL maku ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● 3 vajcia ● 100 ml javorového sirupu ● 80 ml citrónovej šťavy ● 60 ml mlieka ● 2 PL kokosového oleja

Rúru predhrejeme na 180 °C a plech na mafiny vyložíme papierovými košíčkami. V mise zmiešame múku, mleté mandle, müsli, citrónovú kôru, cukor, mak, prášok do pečiva a štipku soli. Následne pridáme vajcia, mlieko, javorový sirup, citrónovú šťavu a rozpustený kokosový olej a dobre premiešame. Cesto nanesieme do pripravených košíčkov, môžeme posypať trochou müsli a dáme piecť na 20 až 25 minút dozlatista.

Čas prípravy: 15 minút

Čas pečenia: 25 minút

Citrónové mafiny s müsli
Zdroj: Shutterstock