Citrónová roláda pod perinkou
10 kúskov
5 citrónov ● 75 g masla ● 355 g jemného kryštálového cukru ● 8 vajec ● 100 g hladkej múky ● 50 g škrobovej múčky ● 3 bielky ● 150 g práškového cukru ● perníky a čečina na ozdobu
Umyjeme 1 citrón v horúcej vode, osušíme, nastrúhame kôru a odložíme. Vytlačíme všetkých 5 citrónov a šťavu precedíme cez jemné sitko. Odložíme si 2 polievkové lyžice, zvyšnú šťavu dáme do kovovej misky spolu s maslom a 200 g práškového cukru. Miešame nad horúcou parou, kým sa maslo nerozpustí. V miske rozšľaháme 3 vajcia, vmiešame do maslovej zmesi a pokračujeme v miešaní nad parou, až kým citrónová zmes nezhustne a nebude krásne krémová. Necháme chladnúť aspoň 2 hodiny. Rúru predhrejeme na 200 °C. Zvyšných 5 vajec rozbijeme a oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme s 1 ČL citrónovej šťavy na tuhý sneh. Pridáme 125 g jemného kryštálového cukru a pokračujeme v šľahaní, kým sa cukor nerozpustí. Zmiešame múku a škrob. Žĺtky zapracujeme do snehu, posypeme múčnou zmesou a premiešame. Cesto natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, uhladíme do tvaru obdĺžnika (asi 35 x 25 cm) a pečieme na strednej priečke 10 až 12 minút do svetlohneda. Na pracovnú plochu položíme utierku a posypeme zvyšným kryštálovým cukrom (30 g). Piškótu vyklopíme na utierku, opatrne stiahneme papier na pečenie, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme vychladnúť. Potom potrieme citrónovým tvarohom. Zrolujeme, zabalíme do potravinovej fólie a dáme chladiť asi na 2 hodiny. Zvyšné bielky vyšľaháme so zvyšnou citrónovou šťavou dotuha. Postupne pridávame práškový cukor a ďalej šľaháme. Piškótu vybalíme z fólie, položíme na tanier a celú potrieme vyšľahaným snehom. Zľahka opálime flambovacou pištoľou a ozdobíme perníkom a ihličím.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 3 x 12 minút