Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chcete sa na VIANOCE blysnúť? Touto CITRÓNOVOU ROLÁDOU očaríte úplne každého! A tá chuť...MŇAM

Citrónová roláda pod perinkou

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Prečo nevyskúšať na Vianoce aj niečo nové. Štedrák, koláčiky aj vianočka sú fajn, no táto roláda sa doslova rozplýva na jazyku...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Sladký voňavý perník s pudingovo-čerešňovým krémom privodí tú správnu vianočnú atmosféru!
    Zdroj: NČpŽ

    Citrónová roláda pod perinkou

    10 kúskov

    5 citrónov ● 75 g masla ● 355 g jemného kryštálového cukru ● 8 vajec ● 100 g hladkej múky ● 50 g škrobovej múčky ● 3 bielky ● 150 g práškového cukru ● perníky a čečina na ozdobu

    Umyjeme 1 citrón v horúcej vode, osušíme, nastrúhame kôru a odložíme. Vytlačíme všetkých 5 citrónov a šťavu precedíme cez jemné sitko. Odložíme si 2 polievkové lyžice, zvyšnú šťavu dáme do kovovej misky spolu s maslom a 200 g práškového cukru. Miešame nad horúcou parou, kým sa maslo nerozpustí. V miske rozšľaháme 3 vajcia, vmiešame do maslovej zmesi a pokračujeme v miešaní nad parou, až kým citrónová zmes nezhustne a nebude krásne krémová. Necháme chladnúť aspoň 2 hodiny. Rúru predhrejeme na 200 °C. Zvyšných 5 vajec rozbijeme a oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme s 1 ČL citrónovej šťavy na tuhý sneh. Pridáme 125 g jemného kryštálového cukru a pokračujeme v šľahaní, kým sa cukor nerozpustí. Zmiešame múku a škrob. Žĺtky zapracujeme do snehu, posypeme múčnou zmesou a premiešame. Cesto natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie, uhladíme do tvaru obdĺžnika (asi 35 x 25 cm) a pečieme na strednej priečke 10 až 12 minút do svetlohneda. Na pracovnú plochu položíme utierku a posypeme zvyšným kryštálovým cukrom (30 g). Piškótu vyklopíme na utierku, opatrne stiahneme papier na pečenie, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme vychladnúť. Potom potrieme citrónovým tvarohom. Zrolujeme, zabalíme do potravinovej fólie a dáme chladiť asi na 2 hodiny. Zvyšné bielky vyšľaháme so zvyšnou citrónovou šťavou dotuha. Postupne pridávame práškový cukor a ďalej šľaháme. Piškótu vybalíme z fólie, položíme na tanier a celú potrieme vyšľahaným snehom. Zľahka opálime flambovacou pištoľou a ozdobíme perníkom a ihličím.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas pečenia: 3 x 12 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Citrónová roláda pod perinkou

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.