Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chutné, zdravé a ešte aj LACNÉ: Stačí zopár ingrediencií a máte menu na celý deň! MŇAM

Jednoduchá bylinková omáčka

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Správna gazdinka dobre vie, že aj za málo peňazí sa dá vyčarovať veľa muziky. A pri týchto receptoch to platí dvojnásobne.

Raňajky

Omeleta so skyrom a s paradajkami

2 porcie

3 vajcia ● 80 g skyru (islandský jogurt) ● 50 ml ovseného mlieka ● 40 g jemných ovsených vločiek ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 PL oleja ● 100 g cherry paradajok ● 3 vetvičky tymianu

 

Skyr vymiešame spolu s vajcami dohladka. Pridáme mlieko a ovsené vločky, dochutíme soľou a korením. Na panvici rozpálime olej, zalejeme vajcovou zmesou, posypeme nakrájanými paradajkami a opekáme 2 minúty. Potom prikryjeme pokrievkou a dopekáme 5 minút. Odstránime pokrievku a dáme ešte piecť na 10 minút pri teplote 180 °C. Pred podávaním posypeme tymianom.

Čas prípravy: 5 minút

Čas varenia: 7 minút

Čas pečenia: 10 minút

Zdroj: Shutterstock

Omeleta so skyrom a paradajkami

Polievka 

Z pečenej zeleniny

6 porcií

4 fenikle ● 500 g batatov ● 3 červené cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 PL oleja ● 75 g mandlí (lupienky) ● 1 konzerva krájaných paradajok ● 1,25 l zeleninového vývaru ● soľ ● mleté čierne korenie

 

Rúru predhrejeme na 200 °C. Fenikle očistíme a nakrájame na plátky. Bataty ošúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na plátky. Zeleninu premiešame s olejom a so strúčikmi cesnaku a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 30 minút. Mandle nasekáme. Zeleninu vyberieme z rúry, cesnak ošúpeme. Dáme do hrnca spolu s paradajkami a 1 l vývaru a rozmixujeme. Privedieme do varu, podľa potreby pridáme zvyšný vývar a dochutíme soľou a korením. Podávame posypané mandľami.

Čas prípravy: 15 minút

Čas pečenia: 30 minút

Zdroj: Shutterstock

Polievka z pečenej zeleniny

Hlavné jedlo

Bylinková omáčka s vajcom a so zemiakmi

4 porcie

1 kg zemiakov ● soľ ● 4 vetvičky petržlenovej vňate ● 2 vetvičky bazalky ● 200 g cmaru ● 6 vetvičiek majoránu ● 1/2 vaničky žeruchy ● 100 g nízkotučného tvarohu ● 2 PL mlieka ● 8 vajec ● mleté čierne korenie ● cukor na dochutenie

 

Zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme v osolenej vode. Bylinky opláchneme, vysušíme papierovou utierkou a lístky natrháme. Dáme spolu s cmarom, tvarohom, mliekom a so žeruchou do mixéra a rozmixujeme. Dochutíme soľou, korením a podľa potreby cukrom. Vajcia varíme asi 8 minút natvrdo a necháme vychladnúť. Následne ošúpeme a podávame s bylinkovou omáčkou a uvarenými zemiakmi.

Čas prípravy: 15 minút

Čas varenia: 20 minút

Zdroj: Shutterstock

Jednoduchá bylinková omáčka

Niečo sladké

Citrónový koláč s jogurtom

12 kúskov

4 citróny ● 300 g hladkej múky ● štipka soli ● 1 ČL prášku do pečiva ● 250 g zmäknutého masla ● 250 g trstinového cukru ● 3 vajcia ● 200 g gréckeho jogurtu (10 % podiel tuku)

 

Citróny umyjeme pod horúcou vodou a vyutierame dosucha. Z troch citrónov nastrúhame kôru, rozpolíme a vytlačíme z nich šťavu. Zvyšok nakrájame na tenké kolieska. V mise premiešame múku, soľ a prášok do pečiva. Maslo vyšľaháme s cukrom dokrémova a po jednom zamiešame vajcia. Pridáme citrónovú šťavu, kôru a jogurt. Po lyžiciach zapracujeme aj múčnu zmes. Cesto natrieme na formu vystlanú papierom na pečenie, obložíme kolieskami citrónov a dáme piecť pri teplote 175 °C asi na 30 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Môžeme posypať brezovým práškovým cukrom.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 30 minút

Zdroj: Shutterstock

Citrónový koláč

Vyskúšajte aj tento recept:

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V KUCHYNI S PEŤOU: Paradaková polievka, ktorú budete milovať!

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.