Chutné, zdravé a ešte aj LACNÉ: Stačí zopár ingrediencií a máte menu na celý deň! MŇAM
30. 3. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:04)

Zdroj: Shutterstock
Správna gazdinka dobre vie, že aj za málo peňazí sa dá vyčarovať veľa muziky. A pri týchto receptoch to platí dvojnásobne.
Raňajky
Omeleta so skyrom a s paradajkami
2 porcie
3 vajcia ● 80 g skyru (islandský jogurt) ● 50 ml ovseného mlieka ● 40 g jemných ovsených vločiek ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 PL oleja ● 100 g cherry paradajok ● 3 vetvičky tymianu
Skyr vymiešame spolu s vajcami dohladka. Pridáme mlieko a ovsené vločky, dochutíme soľou a korením. Na panvici rozpálime olej, zalejeme vajcovou zmesou, posypeme nakrájanými paradajkami a opekáme 2 minúty. Potom prikryjeme pokrievkou a dopekáme 5 minút. Odstránime pokrievku a dáme ešte piecť na 10 minút pri teplote 180 °C. Pred podávaním posypeme tymianom.
Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 7 minút
Čas pečenia: 10 minút
Zdroj: Shutterstock
Omeleta so skyrom a paradajkami
Polievka
Z pečenej zeleniny
6 porcií
4 fenikle ● 500 g batatov ● 3 červené cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 PL oleja ● 75 g mandlí (lupienky) ● 1 konzerva krájaných paradajok ● 1,25 l zeleninového vývaru ● soľ ● mleté čierne korenie
Rúru predhrejeme na 200 °C. Fenikle očistíme a nakrájame na plátky. Bataty ošúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na plátky. Zeleninu premiešame s olejom a so strúčikmi cesnaku a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 30 minút. Mandle nasekáme. Zeleninu vyberieme z rúry, cesnak ošúpeme. Dáme do hrnca spolu s paradajkami a 1 l vývaru a rozmixujeme. Privedieme do varu, podľa potreby pridáme zvyšný vývar a dochutíme soľou a korením. Podávame posypané mandľami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Polievka z pečenej zeleniny
Hlavné jedlo
Bylinková omáčka s vajcom a so zemiakmi
4 porcie
1 kg zemiakov ● soľ ● 4 vetvičky petržlenovej vňate ● 2 vetvičky bazalky ● 200 g cmaru ● 6 vetvičiek majoránu ● 1/2 vaničky žeruchy ● 100 g nízkotučného tvarohu ● 2 PL mlieka ● 8 vajec ● mleté čierne korenie ● cukor na dochutenie
Zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme v osolenej vode. Bylinky opláchneme, vysušíme papierovou utierkou a lístky natrháme. Dáme spolu s cmarom, tvarohom, mliekom a so žeruchou do mixéra a rozmixujeme. Dochutíme soľou, korením a podľa potreby cukrom. Vajcia varíme asi 8 minút natvrdo a necháme vychladnúť. Následne ošúpeme a podávame s bylinkovou omáčkou a uvarenými zemiakmi.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Jednoduchá bylinková omáčka
Niečo sladké
Citrónový koláč s jogurtom
12 kúskov
4 citróny ● 300 g hladkej múky ● štipka soli ● 1 ČL prášku do pečiva ● 250 g zmäknutého masla ● 250 g trstinového cukru ● 3 vajcia ● 200 g gréckeho jogurtu (10 % podiel tuku)
Citróny umyjeme pod horúcou vodou a vyutierame dosucha. Z troch citrónov nastrúhame kôru, rozpolíme a vytlačíme z nich šťavu. Zvyšok nakrájame na tenké kolieska. V mise premiešame múku, soľ a prášok do pečiva. Maslo vyšľaháme s cukrom dokrémova a po jednom zamiešame vajcia. Pridáme citrónovú šťavu, kôru a jogurt. Po lyžiciach zapracujeme aj múčnu zmes. Cesto natrieme na formu vystlanú papierom na pečenie, obložíme kolieskami citrónov a dáme piecť pri teplote 175 °C asi na 30 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Môžeme posypať brezovým práškovým cukrom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Citrónový koláč
Vyskúšajte aj tento recept:
