Chystáte sa na GRILOVAČKU? Tak to potom určite vyskúšajte tieto SLADKÉ DOBROTY: Sú NÁVYKOVÉ!
30. 6. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:07)

Zdroj: Shutterstock
Keď už máte rozpálený gril, pripravte si aj sladký dezert za odmenu. Tieto skvosty sa rozhodne oplatí vyskúšať.

Grilované broskyne s mascarpone
4 porcie
2 broskyne ● 1 limeta ● 200 g mascarpone ● 40 g hnedého cukru ● 0,4 ml javorového sirupu
Broskyne rozpolíme, opatrne vyberieme jadro a grilujeme na rozpálenom rošte 4 až 6 minút reznou stranou nadol. Mascarpone vymiešame so šťavou a s kôrou z limety. Broskyne otočíme a reznú stranu posypeme cukrom. Pečieme ďalšie 4 minúty. Podávame s mascarpone preliate javorovým sirupom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas grilovania: 10 minút
Zdroj: Shutterstock
Grilované broskyne s mascarpone
Grilované škoricové rolky s citrónovou polevou
10 až 15 kúskov
1 rozvaľkané lístkové cesto● 100 g masla izbovej teploty ● 50 g trstinového cukru ● 1/2 ČL mletej škorice ● 1 vajce na potretie
NA POLEVU: šťava z 1 citróna ● práškový cukor podľa potreby
V miske zmiešame maslo s cukrom a so škoricou. Lístkové cesto rozvinieme, natrieme škoricovým maslom a nakrájame na pásiky široké asi 2 cm. Pásiky cesta obtočíme okolo paličiek na grilovanie a potrieme vajíčkom. Potom ich rozložíme na gril, ten zatvoríme, no paličky priebežne otáčame. Grilujeme dozlatista asi 15 minút. Pripravíme polevu. V miske vymiešame citrónovú šťavu s cukrom. Hotovou polevou polejeme ugrilované rolky a môžeme servírovať.
Čas prípravy: 20 minút
Čas grilovania: 15 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
grilované škoricové rolky s citrónovou polevou
Grilovaný ananás s kokosovým jogurtom
4 porcie
1 ananás ● 1/2 šálky hnedého cukru● 1/2 šálky roztopeného masla● 1 ČL škorice
NA JOGURT: 200 g hustého bieleho jogurtu ● 2 PL strúhaného kokosu● 1 PL kokosového likéru ● kôra z 1 limety
Ananás očistíme a nakrájame na kolieska. V miske zmiešame maslo, cukor a škoricu. Zmesou dobre potrieme kolieska ananásu. Potretý ananás grilujeme 3 až 4 minúty z každej strany pekne dozlatista. Počas grilovania ho ešte raz potrieme škoricovou zmesou. Pripravíme jogurt. Dobre vymiešame jogurt so strúhaným kokosom, s likérom, limetovou kôrou. Podávame ku grilovanému ananásu.
Čas prípravy: 15 minút
Čas grilovania: 8 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Grilovaný ananás chutí so šľahačkou
Hrianky s javorovým sirupom
4 porcie
8 plátkov sladkej briošky ● 4 vajcia ● 400 ml mlieka ● 2 PL cukru ● 1 ČL škorice ● 2 PL vanilkového cukru ● štipka soli ● javorový sirup ● čerstvé ovocie na podávanie
V mise vymiešame vajcia, mlieko, cukor, vanilkový cukor, škoricu a soľ. Plátky briošky namočíme do zmesi a chvíľu necháme vpiť tekutinu. Len pozor, aby sa úplne nerozmočila. Opekáme priamo na rošte z každej strany 2 až 3 minúty, len dávame pozor, aby nebol oheň priveľmi silný. Polejeme javorovým sirupom a posypeme čerstvým ovocím.
Čas prípravy: 10 minút
Čas grilovania: 6 minút
Zdroj: Shutterstock
Sladké hrianky pripravované na grile
Grilované banány s horkou čokoládou
4 porcie
4 banány ● 1 PL hnedého cukru ● korenie chai ● 1 PL roztopeného masla ● 2 PL umu
NA POLEVU: 100 ml smotany na šľahanie ● 150 g tmavej čokolády ● štipka soli ● hrsť nasekaných pistácií na ozdobu
Najprv urobíme čokoládovú polevu. V hrnčeku zohrejeme šľahačku pod bod varu a zalejeme ňou nasekanú tmavú čokoládu a štipku soli. Necháme minútku postáť a potom rozmiešame dohladka. Rozpálime gril. V miske zmiešame cukor, korenie chai a soľ. Maslo roztopíme a primiešame cukrovo-koreninovú zmes. Pridáme um a všetko dobre premiešame. Banány rozrežeme pozdĺžne napoly a reznú stranu dobre potrieme umovou zmesou. Grilujeme reznou stranou dole asi 3 minúty. Potom banány otočíme šupkou dole a grilujeme 5 minút. Počas grilovania ich potierame umovou zmesou. Banány uložíme na tanier, polejeme čokoládovou polevou, posypeme nasekanými pistáciami a môžeme podávať.
Čas prípravy: 10 minút
Čas grilovania: 10 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
grilované banány s horkou čokoládou