Čo by to bolo za VEĽKÚ NOC bez domácej HRUDKY? Tento tradičný recept s bylinkami je TOP!
14. 4. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:05)

Zdroj: /Laura Witteková
Veľkú noc si bez šťavnatej vajíčkovej hrudky mnohí ani nevieme predstaviť. Pripraviť sa dá na sladko aj na slano, avšak táto s čerstvými bylinkami medzi všetkými receptami vyniká.
Syrová hrudka s bylinkami
15 kúskov
1 l plnotučného mlieka ● 10 čerstvých vajec ● petržlenová vňať ● tymian ● medvedí cesnak (alebo pažítka) ● nové mleté korenie ● soľ ● mleté čierne korenie ● šalát alebo zelenina ako príloha
Mlieko vlejeme do hrnca a začneme zohrievať. Ochutíme soľou, mletým čiernym a novým korením. Pridáme celé rozbité vajcia a za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým sa zmes nezrazí na hrudky. Bylinky nasekáme najemno a pridáme do zrazenej masy. Premiešame a odstavíme z plameňa. Vopred si pripravíme väčší kus gázy, namočíme do studenej vody a vyžmýkame. Gázou vystelieme sitko a zlejeme hrudkovú zmes. Necháme odkvapkať a gázu stiahneme do tvaru gule. Môžeme zavesiť, aby zvyšná tekutina mohla odtiecť. Necháme aspoň hodinu odstáť. Po úplnom vychladnutí hrudku vyberieme z gázy a nakrájame na hrubšie plátky. Podávame s čerstvým šalátom alebo so zeleninou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 1 hodina
Zdroj: Laura Witteková
Syrová hrudka s bylinkami.
Vyskúšajte aj tento recept:
