Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

ČUČORIEDKY patria medzi NAJZDRAVŠIE OVOCIE a preto neváhajte a UPEČTE si z nich tieto DOBROTY!

Tart s vanilkovým krémom a čučoriedkami

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Či už obľubujete naše tradičné lesné čučoriedky alebo tie väčšie kanadské, toto ovocie je priam nabité antioxidantmi. Využite ich sezónu a upečte si z nich niečo dobré.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    OBRÁTENÝ HRUŠKOVÝ koláč vás dostane svojou chrumkavosťou a šťavnatosťou! MŇAM
    Zdroj: Canva NcpZ

    Kysnutý koláč s mrveničkou

    20 kúskov

    NA CESTO: 500 g hladkej múky ● 1/2 kocky droždia ● 150 ml vlažného mlieka ● 80 g masla ● 1 vajce ● 75 g krupicového cukru ● 1 PL vanilkového cukru ● štipka nastrúhanej citrónovej kôry

    NA PLNKU: 800 g čučoriedok ● 150 g hladkej múky ● 75 g mletých mandlí ● 150 g masla ● 150 g krupicového cukru

    Na cesto preosejeme do misy múku a do stredu spravíme jamku. Droždie vymiešame so 4 lyžicami mlieka a nalejeme do jamky. Pridáme trocha múky z bokov a necháme 15 minút kysnúť. Potom pridáme zvyšok mlieka, maslo, vajce, cukor, vanilkový cukor aj citrónovú kôru a vymiesime hladké cesto. Prikryjeme utierkou a necháme 45 minút kysnúť. Rúru predhrejeme na  180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Na mrveničku vymiešame všetky uvedené ingrediencie okrem čučoriedok prstami na drobivú zmes. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na zľahka pomúčenej doske na veľkosť plechu a preložíme do plechu. Vytvarujeme okraje a dno posypeme čučoriedkami. Na ne nanesieme vrstvu mrveničky a dáme piecť približne na 50 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas kysnutia: 1 hodina

    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Kysnutý koláč s čučoriedkami a mrveničkou

    Tart s vanilkovým krémom

    12 kúskov

    NA CESTO: 100 g zmäknutého masla ● 60 g práškového cukru ● štipka soli ● 1 vajce ● 200 g hladkej múky

    NA PLNKU: 500 g čučoriedok ● 250 ml smotany na šľahanie ● 50 g kyslej smotany ● 2 vajcia ● 50 g práškového cukru ● 20 g vanilkového pudingu v prášku

    Na cesto vymiešame maslo, práškový cukor, soľ a vajcia do krémovej konzistencie. Trvá to asi 2 minúty. Pridáme múku a vymiesime hladké cesto. To zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 45 minút do chladničky. Rúru predhrejeme na 190 °C. Po vychladení cesto vyberieme z fólie a vyvaľkáme na zľahka pomúčenej doske na veľkosť o trocha väčšiu ako pripravená vymastená tartová forma. Cesto prenesieme do formy a utlačíme na dno a po bokoch formy. Dno popicháme viackrát vidličkou. Na cesto nasypeme očistené čučoriedky. Do misy pridáme smotanu na šľahanie, kyslú smotanu, vajcia, cukor a vanilkový puding. Vymiešame dohladka a nalejeme na čučoriedky. Koláč pečieme 40 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť. Potom vložíme aspoň na dve hodiny do chladničky, ideálne však na celú noc. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas odležania: 45 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Tart s vanilkovým krémom a čučoriedkami

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      HRUŠKOVÝ OBRÁTENÝ KOLÁČ vás dostane svojou jednoduchosťou a dokonalou chuťou!
      Zdroj: Canva

      Vyberáme pre vás niečo PLUS

      Autor článku

      Petra Mitringová

      redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
      Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.